Hlavní obsah

Prezident má nového kancléře. Vašinu inspirují jóga a hory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Milan Vašina.

Reklama

Jana Vohralíková dnes končí v čele prezidentské kanceláře. Místo ní nastupuje zkušený manažer Milan Vašina. Na Hrad chce přinést myšlenky a vize, které jej, jak říká, nejčastěji napadají při józe a horských túrách.

Článek

Top manažer, který se většinu svého profesního života pohyboval v telekomunikacích a později se přesunul do oblasti veřejně prospěšných projektů a mladého globálního byznysu. To je ve zkratce nový ředitel prezidentské kanceláře Milan Vašina.

Novinářům se poprvé představí v pátek dopoledne na tiskové konferenci na Pražském hradě.

Čtyřiapadesátiletý manažer přichází do prezidentské kanceláře z postu výkonného ředitele středoevropské pobočky mezioborové platformy Aspen Institute, v jejímž čele působí od roku 2020.

Zná byznys i politiku

„Jednou z mých priorit je vzdělávání, a to nejen to v rámci systému školství, ale i po dobu celého života,“ uvedl Vašina při jmenování do čela organizace, která v Česku pořádá konference, workshopy a podobné události.

A ve které působil mimo jiné i s prezidentovým poradcem a „přítelem po boku“ Petrem Kolářem, o němž se spekuluje, že by mohl být tím, kdo si Vašinu na Hrad přivedl.

I díky působení v Aspen Institutu měl jako muž z byznysu možnost nakouknout pod pokličku politiky a lobbingu, neboť nevládní organizace, jejíž rozjezd v Česku finančně podpořil finančník Zdeněk Bakala, sdružuje lidi pohybující se v byznysu i politice. V jeho správní radě sedí třeba lídr evropské kandidátky hnutí STAN a bývalý poslanec Jan Farský nebo končící europoslankyně za hnutí ANO Dita Charanzová.

Překvapivý konec kancléřky

Pražský hrad oznámil konec Jany Vohralíkové ve funkci vedoucí prezidentské kanceláře. O důvodech a zákulisí si přečtěte v textech Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové.

Největší část profesního života Vašina spojil se skupinou Deutsche Telekom, pod kterou spadá český mobilní operátor T-Mobile. K firmě RadioMobil, která spustila předchůdce T-mobilu, GSM síť Paegas, nastoupil už v roce 1997 a vystřídal u ní několik manažerských pozic v marketingu, než v roce 2000 přešel do slovenského Eurotelu, z nějž se později stal slovenský T-Mobile.

Postupně se tam vypracoval až na pozici generálního ředitele slovenského operátora, od roku 2016 vedl Slovak Telekom. Z telekomunikační skupiny odešel v roce 2018, a to po 21 letech.

Štít pro reklamy s Chuckem Norrisem

Když Hrad oznámil jeho nadcházející angažmá, na Vašinu jako šéfa zavzpomínal kreativec Martin Jaroš, který byl jedním ze spoluautorů nápaditých reklam T-Mobilu z období, kdy operátor vsázel na humorné spoty.

„Obětavě mi dělal štít, když jsme dělali reklamy s Chuckem Norrisem nebo třeba Zadarem Volaničem. Německá centrála z těch reklam dostávala psotník, ale ony fungovaly, a tak za nimi Milan pevně stál. I když to pro něj i pro firmu mohlo mít následky,“ uvedl na sociální síti Facebook. Dodal, že je rád, že Vašina bude prezidentovým kancléřem.

Jednou však v reklamách lehce přestřelili, a to u reklamy s polským šmelinářem, který popudil polskou stranu tak, že operátor musel reklamu po protestu polského velvyslanectví stáhnout a za situaci se omluvit.

Podle tehdejšího tiskového prohlášení firmy Vašina nabídl i vysvětlující schůzku velvyslankyni. „Mrzí nás, že se naše reklama, která dlouhodobě sází na nadsázku a specifický humor, mohla někoho dotknout. Přestože jsme přesvědčeni, že reklama je z etického i zákonného hlediska v pořádku, rozhodli jsme se ji pozastavit, a to ještě před setkáním s paní velvyslankyní,“ citovala ho v roce 2014 ČTK.

Jóga a túry jako inspirace

Absolvent Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně působí kromě Aspen Institutu i jako nezávislý konzultant ve společnosti Rockaway Capital, která se zaměřuje na vícestupňové investice.

Při nástupu k této firmě uvedl, že ho láká spolupráce s mladou generací, kterou zakladatel Jakub Havrlant představuje. „Oslovil mě jeho drive a energie celého týmu, proto jsem nakonec přijal jeho nabídku,“ vysvětlil při nástupu ke společnosti.

Při nástupu do Rockaway dal jejich periodiku rozhovor, ve kterém hovořil nejen o svém pracovním životě a zkušenostech, ale prozradil i drobnosti ze svého soukromí.

„Když ráno vstanu, cvičím jógu. Neuvěřitelně mě to nastartuje a připraví na celý den. A když chci něco vymyslet a vybrainstormovat, jedu na hory a chodím na túry. Někdy na dvě hodiny, jindy na půl dne,“ uvedl.

Jestli tento postup bude slučitelný s postem prezidentova kancléře, se asi teprve uvidí.

Reklama

Doporučované