Hlavní obsah

Pavel přibral do týmu politologa Lebedu, povede vnitropolitický odbor

Tomáš Lebeda

Reklama

aktualizováno •

Zvolený prezident Petr Pavel oznámil dalšího člena své kanceláře. Ředitelem vnitropolitického odboru bude politolog a expert na volební systémy Tomáš Lebeda.

Článek

„Jeho dlouhodobé zkušenosti ze sledování české politiky, znalost všech podstatných aktérů, ale i schopnost srozumitelně popsat a vysvětlit aktuální problémy na základě kvalitní práce s daty jsou přesně to, co od ředitele vnitropolitického odboru očekávám,“ uvedl Pavel na svém twitteru.

„Na věci se díváme pohledem stejných hodnot a svou nezávislostí mi dává jistotu, že jeho doporučení nebudou ovlivněna osobními zájmy vybraných hráčů,“ dodal.

Šestačtyřicetiletý Lebeda je vedoucím Katedry politologie a evropských studií na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Specializuje se na volby a volební systémy.

„Po 20 letech větších či menších rozpaků, a dokonce i obav nad politikou Pražského hradu jsem si přál, aby prezidentské volby vyhrála hlava státu, která bude jasně směřovat k posilování demokratických hodnot v naší politice,“ řekl Lebeda Seznam Zprávám.

Pavel vyhrál lednové prezidentské volby a funkce se po Miloši Zemanovi ujme 9. března. Jeho prezidentskou kancelář povede Jana Vohralíková, která dosud byla kancléřkou v Senátu. Právě ona před dvěma týdny řekla, že by politický odbor na Hradě chtěla obnovit.

Zahraniční odbor Pražského hradu pak povede Jaroslav Zajíček, který dosud působil na diplomatickém postu v Bruselu. Řízení protokolu bude míst na starosti dosavadní český velvyslanec v Bělorusku Tomáš Pernický.

Reklama

Související témata:

Doporučované