Hlavní obsah

Lebeda míří na Hrad. „Prezident potřebuje tým, jaký fungoval za Havla,“ říká

Foto: Facebook Univerzity Palackého

Tomáš Lebeda pracuje jako vedoucí Katedry politologie a evropských studií na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci.

Reklama

Politolog Tomáš Lebeda míří na Pražský hrad. V rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal, jaký úkol ho čeká u prezidenta Petra Pavla. Na starost bude mít sestavení politického odboru, který Pavlovi poskytne zázemí pro domácí politiku.

Článek

Přední český politolog a expert na volební systémy Tomáš Lebeda se přesouvá z akademického prostředí do politiky Pražského hradu.

Tým nově zvoleného prezidenta Petra Pavla oslovil vedoucího Katedry politologie a evropských studií na Univerzitě Palackého v Olomouci s angažmá v prezidentské kanceláři. Lebeda se má ujmout sestavení politického odboru, který v uplynulých dekádách na Hradě chyběl.

„V současné době politický odbor, který by se zabýval vnitřní českou politikou, na Pražském hradě neexistuje. Funguje jen Odbor pro zahraniční politiku. Vnitropolitický odbor chvíli existoval samostatně za Václava Havla, následně byl sloučený se zahraničním odborem. Považuji za důležité, aby takový odbor na Pražském hradě byl a prezidentovi přinášel kvalitní podklady a informace, které mu umožní se dobře rozhodovat ve věcech domácí politiky,“ řekl Lebeda v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Odbor plánuje sestavit z lidí se zkušenostmi s politikou, kteří zároveň budou i hodnotově orientovaní. Přesnou skladbu a zaměření bude Lebeda řešit s prezidentem Pavlem v příštích dnech a týdnech.

„Odbor nemůže být vystavěný teoreticky, musí jít o osobnosti, které dokáží reflektovat jak politickou realitu, tak i obecnější principy a hodnoty. Adekvátně tomu by měl být odbor personálně nastavený. Klíčové pro sestavení odboru bude, jakým způsobem si s panem prezidentem vydefinujeme práci odboru,“ popsal Lebeda, který se jako politolog zaměřuje zejména na mechanismy a pravidla voleb.

20 let obav a rozpaků

V uplynulých letech v rozhovorech kritizoval střet zájmů expremiéra Andreje Babiše a chování Miloše Zemana na Hradě. Vítězství Pavla ve volbách vítá jako změnu nejen po éře prezidenta Zemana, ale i jeho předchůdce Václava Klause.

„Po 20 letech větších či menších rozpaků, a dokonce i obav nad politikou Pražského hradu jsem si přál, aby prezidentské volby vyhrála hlava státu, která bude jasně směřovat k posilování demokratických hodnot v naší politice. Hlava státu, která vrátí prezidentství důstojnost. A zároveň se bude držet ústavního vymezení prezidentského úřadu,“ uvedl Lebeda.

Nabídku od Pavlova týmu dle svých slov přijal i jako výzvu s cílem poskytnout novému prezidentovi zázemí pro naplnění slibů z předvolební kampaně.

„Přál jsem si, aby prezident plnil i společenskou úlohu, aby byl schopen zmírňovat dlouhodobě rostoucí napětí ve společnosti a zajímal se, co běžné občany trápí. Domnívám se, že Petr Pavel by takovým prezidentem mohl být. Právě proto jsem si řekl, že nabídku přijmu, protože je to šance k tomuto cíli přispět. Je to pro mě výzva a přání, aby prezident takto v politickém systému působil,“ dodal Lebeda.

Reklama

Doporučované