Hlavní obsah

Pavlovi fanoušci na Hradě: „Chceme mu podat ruku, vidět ho naživo“

První příznivci Petra Pavla už čekají na Hradě na inauguraci.Video: Jaroslav Gavenda, Michaela Rambouskova, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ani zima a hrozící déšť neodrazují stovky lidí, aby se přijeli na Pražský hrad osobně podívat na inauguraci nového prezidenta Petra Pavla.

Článek

Na Pražský hrad se už od rána sjíždějí lidé z celé České republiky, aby se podívali na inauguraci nového prezidenta Petra Pavla. Ta začne ve 14 hodin. Nádvoří Hradu se však začínají plnit od brzkých ranních hodin.

Někteří lidé přijeli do Prahy už s denním předstihem, jako třeba dvojice žen středního věku z Hodonínska. „Jsme ze Šardic, přijely jsme už včera a moc jsme se těšily,“ prozradily reportérovi. Inauguraci chtějí sledovat ze třetího nádvoří, aby se pak mohly podívat na zdravici Petra Pavla z balkonu Pražského hradu.

Ranním vlakem pak do Prahy přijela i seniorka Ludmila ze Dvora Králové nad Labem. Reportérce prozradila, že do Prahy v posledních pěti letech jezdila pravidelně na demonstrace proti Miloši Zemanovi a Andreji Babišovi. „Teď konečně budeme mít prezidenta,“ řekla.

Další podporovatelka Petra Pavla přijela na Hrad ze Sokolova, rovněž ranním vlakem. „Fandila jsem mu, jsem ráda, že se stal naším prezidentem,“ uvedla. Do Prahy se rozhodla přijet proto, aby byla „u toho“ na místě. „A doufám, že pana prezidenta zahlédnu,“ řekla.

Co dnes prezidenta čeká?

Oběd, slavnostní slib, položení květin k soše Masaryka. Podívejte se, co Petra Pavla ve čtvrtek čeká. Přehledný plán inauguračního dne sepsal reportér Jaroslav Gavenda.

Na možné osobní setkání s novým prezidentem se těší i starší muž s plnovousem, který chce na Petra Pavla čekat na Hradčanském náměstí. „Budu tady celý den, těším se, až pan prezident přijde položit kytku k soše prezidenta Masaryka. Doufám, že budu mít možnost mu podat ruku a poblahopřát mu,“ uvedl. Je to prý první inaugurace, které se účastní.

Řada lidí přichází na Hradčany takzvaně nasát atmosféru i přesto, že se na celou inauguraci nezdrží. Jako třeba dvojice mladších žen, které zastihla na Hradčanském náměstí reportérka Seznam Zpráv. „Přišly jsme se sem podívat, ale za chvíli zase musíme do práce. Na nového prezidenta se těšíme,“ prozradily.

Program Petra Pavla začne v 11:50, kdy dorazí přes Hradčanské náměstí k Bráně gigantů. V pravé poledne spolu s manželkou poobědvají s končícím prezidentským párem Milošem a Ivanou Zemanovými. Slavnostní slib složí ve 14 hodin ve Vladislavském sále, pronese projev a deset minut před třetí hodinou pozdraví veřejnost z balkonu na třetím nádvoří.

Reklama

Doporučované