Hlavní obsah

„Díky, že šetříte elektřinou a plynem,“ vzkázal Fiala na Nový rok Čechům

Novoroční projev premiéra.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Premiér Petr Fiala oslovil občany v novoročním projevu. Zemi podle něj nečeká jednoduchý rok, věří ale, že ho Češi zvládnou. Věří, že inflace letos klesne a zmírní se i vysoké ceny.

Článek

Premiér Petr Fiala (ODS) ve svém novoročním projevu připomněl 30. výročí rozdělení Československa. Ocenil pokojnou dohodu o oddělení obou států i dnešní dobré vztahy. „Když se ohlédneme, co jsme jako národ za těch 30 let dokázali, jsem přesvědčen, že na sebe můžeme být právem hrdí,“ uvedl premiér.

Připomněl ekonomickou transformaci nebo vstup do NATO. „Dokázali jsme, že umíme držet při sobě, že umíme podat pomocnou ruku,“ dodal Fiala. Poděkoval Čechům za pomoc, kterou poskytli ukrajinským uprchlíkům. Ukazuje podle něj kvalitu a sílu naší společnosti.

Fiala se také vyjádřil k výtkám, že místo zbrojení a investic do armády by státy měly usilovat o mír. „Budování silné kolektivní obrany je jediná cesta, jak si dlouhodobě udržet mír,“ uvedl premiér.

Zmínil i ochotu šetřit v krizové době elektřinou a plynem. „Pomáháte tím celé republice, aby tuto krizi přečkala s co nejmenšími škodami,“ řekl Fiala. Česko podle něj čeká dlouhá a náročná cesta, jak se zbavit závislosti na energiích z Ruska.

„Někteří politici se vám snaží namluvit, že vysoké ceny energií lze zkrotit nějakým jednoduchým nařízením. Není to pravda,“ uvedl premiér.

Věří, že se naplní předpovědi expertů, že vládní opatření se už letos začnou projevovat. „Věřím, že se Česká republika zbaví dvouciferné inflace a ceny klesnou na přijatelnou úroveň,“ dodal Fiala.

Znovu zopakoval, aby se domácnosti ve finančních problémech neostýchaly požádat o pomoc stát. „Stát je připraven vám pomoci,“ řekl Fiala.

„Nebude to jednoduchý rok, ale zvládneme ho, tak jako jsme úspěšně zvládli předchozích 30 let. Tím jsem si jist,“ zakončil projev premiér.

Vystrčil vyzval k účasti ve volbách

Projevu premiéra předcházelo odpolední vystoupení předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Vystrčil ve svém projevu poděkoval za solidaritu nejen při zvládnutí uprchlické krize. Vyzval k účasti v prezidentských volbách a vzpomněl i výročí 30 let samostatné České republiky.

Prezident Miloš Zeman jako již tradičně nevystoupil na Nový rok, ale 26. prosince. Načasování poselství na Vánoce vysvětlil po svém nástupu do funkce Zeman tím, že chce navázat na tradici první republiky, kdy měl vánoční proslovy prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Zeman ve svém projevu komentoval válku na Ukrajině a ekonomické problémy spojené s drahými energiemi a inflací. Zhodnotil ale také svoji 32letou politickou kariéru a rozloučil se.

Reklama

Doporučované