Hlavní obsah

Nová podpora od státu. Na peníze na zateplení dosáhnou stovky tisíc rodin

Foto: Katarzyna Wojtasik, Shutterstock.com

Na zateplení fasády mohou chudší rodiny získat peníze od státu.

Reklama

Ministr životního prostředí chce rozšířit podporu na zateplení rodinných domů. Nárok budou mít lidé s přídavky na děti.

Článek

Domácnosti, které pobírají přídavek na dítě, dosáhnou na téměř stoprocentní dotace na zateplení svých domů. Novinku brzy oznámí Ministerstvo životního prostředí.

„Pro některé nízkopříjmové skupiny už nyní máme program s názvem Nová zelená úsporám Light. A nově ho chceme rozšířit i na nízkopříjmové rodiny s dětmi,“ řekl pro Seznam Zprávy ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Nová zelená úspora Light je program, ve kterém stát majitelům rodinných domů přispívá na zateplení fasád, střech, stropů, podlah, výměnu oken či dveří nebo instalaci solárního ohřevu vody.

Momentálně mají na dotaci nárok starobní důchodci, invalidní důchodci 3. stupně a nejchudší domácnosti, které pobírají příspěvek na bydlení.

Hladík chce ale okruh žadatelů dále rozšířit. „Jde o řadu rodin, které jsou na hraně – nejsou tak sociálně slabé, aby dosáhly na příspěvek na bydlení, ale zároveň nejsou tak bohaté a mají nárok na přídavek na dítě,“ vysvětluje Hladík.

Nárok na přídavek na dítě má rodina, jejíž čistý příjem je nižší než 3,4násobek životního minima rodiny. V prvním pololetí tohoto roku stát každý měsíc průměrně vyplatil přídavek na 350 tisíc dětí.

Výhodou Nová zelená úsporám Light je, že žadatelé nemusí mít prakticky žádné vlastní úspory. Dotaci dostanou předem a stát jim proplatí téměř veškeré náklady. Příspěvek státu by totiž měl odpovídat aktuálním cenám na trhu.

Program s původním okruhem žadatelů běží od ledna letošního roku a podle ministerstva je o něj velký zájem.

„Za 10 měsíců se nám přihlásilo 52 tisíc domácností, požadovaná částka je 5,9 miliardy,“ uvedl Hladík s tím, že většina žádostí už byla i schválena. Ministr očekává, že podobně velký zájem budou mít i rodiny pobírající přídavek na dítě.

V pondělí na Seznam Zprávách přineseme celý rozhovor s ministrem životního prostředí. Popisuje v něm další podporu pro české domácnosti i to, jak by podle něj mělo Česko vyrábět energii v příštích desetiletích.

Reklama

Doporučované