Hlavní obsah

Babiččiny dotace mizí pomaleji, než se čekalo. Příští rok snad přijde vzpruha

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Současné tempo žádostí o „babiččiny dotace“ na vyčerpání prostředků nestačí. Státní fond životního prostředí by přebytečné peníze mohl přesunout jinam. Příští rok bude ale zájem větší, čekají odborníci.

Článek

„V Česku je zhruba sedmnáct procent rodinných domů neobydlených. Jedná se o statisíce domů, které by mohly dál sloužit svému účelu“, citoval v červenci na tiskové konferenci ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) data z České statistického úřadu, kterými prezentoval novou dotaci, která by mohla znovu „obydlit“ tyto starší domy.

Zástupci MŽP a Státního fondu životního prostředí (SFŽP) tehdy s nadšením představovali koncept nového dotačního programu Oprav dům po babičce, který měl problém nevyužívaných nemovitostí řešit. Pokud žadatel splní podmínky dotace, dostane peníze na modernizaci nemovitosti, především na zateplení a úpravy, které snižují energetickou náročnost.

Z programu který má „v kasičce“ celkem čtyřicet miliard korun, mohou lidé na rekonstrukce starých rodinných domů získat více než milion korun. Nejen odborníci, ale celá česká veřejnost čekala, že zájem využít lákavé nabídky bude enormní.

„Je nutno zdůraznit, že jde o dlouhodobý program, lidé se nemusí bát, že finance v programu nebudou stačit. Není tak třeba žádat přesně v den spuštění příjmu žádostí, finance budou za týden, měsíc i rok,“ uklidňoval v létě veřejnost ministr Petr Hladík.

Petr Valdman, šéf Státního fondu životního prostředí, který má dotační program pod taktovkou „pro SZ Byznys uvedl, že „40 miliard korun se bude čerpat ještě na projekty realizované po roce 2026“.

Střet s realitou

Podle aktuálních dat SFŽV o žádostech na dotaci se ale zdá, že zájem žadatelů místo sprintu připomíná pomalý výklus.

„V programu Oprav dům po babičce jsme od spuštění programu na konci září přijali na 418 žádostí. Z toho jsou dvě třetiny žádostí již schváleny a zbývající se posuzují,“ informovala SZ Byznys Lucie Früblingová, tisková mluvčí Státního fondu životního prostředí ČR.

Pokud se podle jejích slov udrží současné tempo přijímaných žádostí, na konci roku by mohla být z babiččina dotačního programu vyplacena miliarda korun.

„Podaných žádostí evidujeme již několik set, což považujeme za výborný výsledek,“ dodává.

Oprav dům po babičce

  • Nový dotační program, který připravuje Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí. Je součástí Nové zelené úsporám.
  • Vychází z toho, že v obcích a městech je mnoho neobydlených domů a není potřeba stavět tolik nových, ale podpořit opravy.
  • Domácnosti budou moci získat až jeden mil. Kč na zateplení rodinného nebo rekreačního domu, nebo na stavbu domu v místě původní stavby. Dotaci získá žadatel předem, zároveň budou lidé moci využít zvýhodněný úvěr od stavební spořitelny.
  • Program slibuje bonus také pro rodiny s dětmi. Každé nezaopatřené dítě žadatele zvýhodní částkou 50 tis. Kč.
  • Dotace je financována z Modernizačního fondu, tedy z peněz Evropské unie. Celkově je pro dotace z Nové zelené úsporám připraveno 55 miliard korun.

Zdroj: Ministerstvo životního prostředí

Do konce roku jedna miliarda korun

Navzdory spokojenosti SFŽP ale čísla mluví jasně. Pokud by v tomto tempu příjem žádostí pokračoval i v budoucnosti, ročně by za tento typ rekonstrukcí mohl stát vyplatit zhruba čtyři miliardy korun, tedy desetinu z celkové sumy, která je na dotaci připravena.

Vzhledem k tomu, že s životností programu zatím stát počítá do roku 2030, pokud by se žádosti vyvíjely stejným tempem, v pokladně fondu může zůstat až dvanáct miliard korun.

Případné finanční prostředky z Modernizačního fondu Evropské unie, které by v programu na konci roku 2030 zbyly, by se ale podle slov mluvčí státního fondu mohly přelévat do jiných dotačních programů spadajících do Nové zelené úsporám.

Nižší zájem oproti původnímu očekávání potvrzuje Milan Jaukl ze společnosti Stav Group, která žadatelům o dotace zprostředkovává návrh projektů, projektové řízení, dotační záležitosti až po samotnou realizaci rekonstrukce.

„Zájem o dotační titul oprav dům po babičce prozatím není tak velký, jak se očekávalo, v tuto chvíli administrujeme vyšší desítky žadatelů,“ uvedl pro SZ Byznys.

Tvrdé podmínky přijetí

A nižší zájem potvrzuje také Jiří Svoboda, šéf českého výrobce tepelných čerpadel Master Therm. Důvodem jsou podle jeho slov příliš tvrdé podmínky pro získání dotace.

„Například požadavek desetiletého trvalého pobytu v nemovitosti nebo podmínka toho, že žadatelé nesmí vlastnit jinou nemovitost, jsou v případě dílčích realizací pravděpodobně příliš přísné,“ uvedl.

K získání dotace je v případě programu Oprav dům po babičce, na rozdíl od Nové zelené úsporám nebo Nové zelené úsporám Light, podmínkou zateplení nemovitosti. A právě kvůli této podmínce řada zájemců upnula pozornost spíše na NZÚ.

„Ne každý zájemce plánuje komplexní renovaci domu, na kterou právě Oprav dům po babičce cílí, ty jsme pak směrovali na Standardní program NZÚ či NZÚ Light, které umožňují čerpat dotaci například jen na výměnu oken či na zateplení jen vybraných konstrukcí domu,“ popsala Lucie Früblingová, tisková mluvčí Státního fondu životního prostředí ČR.

To potvrzují také data společnosti Master Therm, který vyrábí tepelná čerpadla.

„Zájem o podporu z Nové zelené úsporám je ve výsledku několikanásobně vyšší než v případě programu Oprav dům po babičce,“ uvádí k jejich poptávce ředitel firmy Jiří Svoboda.

Naopak vysoký zájem ze strany klientů zaznamenala společnost Dům na zelenou, která vyřizuje dotační žádosti. „Důležitým aspektem pro klienty je, že v případě tohoto dotačního titulu se finanční prostředky vyplácí předem a je zde také bonus 50 tisíc korun na každé nezaopatřené dítě,“ uvedl Aleš Makový, jednatel společnosti.

Podmínky pro získání dotace v programu „po babičce“ by se ale podle vyjádření mluvčí SFŽP časem mohly měnit.

„Po prvních šesti měsících program vyhodnotíme a zvážíme případné úpravy podmínek. Podobně jsme v minulosti reagovali na potřeby u jiných programů, jako bylo například rozšíření dotace NZÚ Light,“ uvedla Lucie Früblingová.

Žádostí bude přibývat

Nových žádostí o dotace by ale mělo od příštího roku začít přibývat rychleji. „Ohledně budoucnosti věříme, že se zájem o možnosti investic do renovací a energetických úspor bude ještě dále zvyšovat. Větší vlnu zájmu o dotace očekáváme zejména na jaře, kdy začíná stavební sezóna,“ říká mluvčí státního fondu.

Zájem by podle ní mohlo zvýšit i plánované spuštění zvýhodněných úvěrů od stavebních spořitelen, které budou moci žadatelé na své rekonstrukce čerpat. Ty by na rekonstrukce starších rodinných domů v rámci programu měly nabízet úrokovou sazbu mezi třemi až čtyřmi procenty. Spořitelny majitelům nemovitostí také nabídnou fixaci úrokové sazby po celou dobu splatnosti.

Konkrétní detaily ale zatím zveřejněny nebyly. Někteří majitelé rodinných domů, kteří využití dotace na zateplení domů zvažují, proto vyčkávají na stanovení jasných podmínek.

Reklama

Doporučované