Hlavní obsah

Potyčky u Sněmovny: Zraněný policista a zadržení protestující

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Útočili na nás, vysvětluje policie zatčení několika účastníků.

Reklama

aktualizováno •

Policie zadržela několik účastníků demonstrace na Malostranském náměstí v Praze, kterou organizuje iniciativa Chcípl PES. Lidé protestují proti novele pandemického zákona.

Článek

Podle původních informací zhruba po 14:30 policisté zadrželi před Sněmovní ulicí u policejních kovových zátarasů čtyři demonstranty poté, co několik účastníků shromáždění útočilo na policisty.

Jeden policista byl zraněn. Zadržených kvůli tomuto incidentu bylo podle mluvčího pražské policie Jana Daňka nakonec šest. Dalšího muže policie zadržela kvůli použití pyrotechniky. Zraněný policista se nechal podle Daňka ošetřit v nemocnici, podle mluvčího nejde o vážné zranění, zřejmě o vykloubený prst.

„Několik osob atakovalo policisty, čtyři lidé byli zadrženi. Pravděpodobně se bude jednat o přestupek,“ uvedl Daněk. „Jeden policista je zraněný,“ dodala policie na twitteru.

„U demonstrace se seřadili těžkooděnci, je tady mrak policistů,“ líčí atmosféru na místě reportér Seznam Zpráv. Se zadrženými není možné promluvit, policie vyzývá k opuštění místa.

Nejvypjatější byla situace v ulici spojující náměstí a hlavní vchod do Sněmovny. Policie cestu zatarasila, je tam však hlava na hlavě a dochází k drobným potyčkám.

„Jménem zákona vás vyzýváme, abyste zanechali protiprávního jednání a poslechli pokyny policistů,“ zní z policejních amplionů.

V 15:30 organizátoři rozpustili program na náměstí a skupina zhruba 200 demonstrantů zůstala v prostoru před Sněmovní ulicí. Spolu s demonstranty zůstanou do konce protestu na místě i policisté včetně členů speciální pořádkové jednotky. Přes den počet účastníků shromáždění narůstal k 1500 kolem poledne. Ke 14:00 jejich počet policie odhadla na 700.

Na náměstí si demonstranti přinesli vlajky, transparenty s hesly a vztyčili makety šibenic symbolizujících podle nich pandemický zákon. Další odpůrci koronavirových opatření se zúčastnili protestní jízdy automobilů, s nimiž se z celé země sjeli do Prahy a zaparkovali na Letenské pláni.

Vládní novelu by měli poslanci po odkladu z minulého týdne projednávat dnes. Pořádající iniciativa plánuje na náměstí protestovat až do doby ukončení projednávání zákona. Na tiskové konferenci odpůrci zákona uvedli, že jsou schopni tlak zvyšovat, příští týden by podle nich mohlo dorazit víc demonstrantů.

Z různých měst vyrazilo časně ráno na pražskou demonstraci podle organizátorů asi 300 automobilů. „Nepředpokládáme žádné problémy, všichni účastníci našich konvojů nám garantují, že nebudou blokovat Prahu. Nejde nám o ohrožení bezpečnosti, ale o transparentní vyjádření nesouhlasu s přijetím novely pandemického zákona,“ sdělil ráno jeden z pořadatelů Jiří Janeček. Dorazit měly i vozy s odpůrci opatření ze Slovenska.

Mnozí z demonstrantů si s sebou k sídlu Sněmovny přinesli české vlajky, píšťalky a transparenty s hesly jako „Dost pandemických her“, „Ne novele pandemického zákona“ či „Už je toho dost“. Na náměstí vztyčili makety šibenic, na něž pověsili pytle s nápisy „Ekonomika“ či „Vzdělávání“. Šibenice na demonstraci už před týdnem kritizovali mnozí politici jako nemístné vyhrožování násilím. Makety šibenic se objevily už při některých demonstracích v minulosti, policie je dosud nehodnotila jako přestupek, protože nebyly namířeny proti konkrétní osobě.

+21

Mezi prvními řečníky na demonstraci vystoupil předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas. Pořadatelé během dne počítají vedle vystoupení odpůrců opatření i s hudební produkcí, na obrazovku na pódiu promítají i aktuální vysílání z jednacího sálu Sněmovny. Se zvukem pustili vystoupení předsedy SPD Tomio Okamury.

Podle pořádající organizace novela ohrožuje základní svobody, jako je svoboda pohybu, podnikání a slova, právo na vzdělání, na zdravotní péči, svobodu shromažďování a další základní hodnoty.

Ve Sněmovně mezitím od rána běží jednání o novele pandemického zákona. Poslanci se ale daleko nedostali. Předseda opozičního klubu SPD Radim Fiala pokračuje i dnes odpoledne ve Sněmovně v obstrukci projednávání pandemické novely. K návrhu vlády, aby ji dolní komora schvalovala zrychleně ve stavu legislativní nouze, mluví díky přednostnímu právu přes 1,5 hodiny. Fiala mimo jiné ohlásil, že pokud bude předloha schválena, bude čelit podnětu SPD k Ústavnímu soudu.

Sněmovna sice rozhodla na návrh vládní koalice o omezení řečnické doby i pro debatu o stavu legislativní nouze, na Fialu ani na další řečníky s přednostním právem se ale nevztahuje. Předseda SPD Tomio Okamura předtím řečnil před poslanci přes tři hodiny.

Poslanci tak dosud nemohli rozhodnout, zda novelu projednají zrychleně. Koalice chce také prosadit omezený čas na projevy, aby podobným obstrukcím předešla. Hnutí ANO a SPD uvedly, že chtějí schválení novely zabránit.

Policie zadržela několik účastníků demonstrace.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Novela předpokládá, že protikoronavirová mimořádná opatření vydaná podle pandemického zákona budou moct zahrnout omezení širšího okruhu činností než teď. Úřady budou moct nařídit testování na covid-19 také například podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům. Kabinet chce, aby dolní komora schválila pandemickou novelu zrychleně ve stavu legislativní nouze.

Platnost základních částí zákona o možnosti vydávání protikoronavirových restrikcí končí za současného stavu s posledním únorem. Dnes zástupci vládní koalice oznámili, že připravili pozměňovací návrh, kterým chtějí omezit účinnost předlohy do konce listopadu, jak to dříve doporučil sněmovní zdravotnický výbor.

Reklama

Doporučované