Hlavní obsah

Poškodil Správu železnic. Kupka chce vědět, proč ho nadále zaměstnávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Účet Martina Kupky na síti X

Ministr Martin Kupka s generálním ředitelem Správy železnic Jiřím Svobodou.

Reklama

Případem Luďka Eichlera, který i pro odsouzení za trestnou činnost zůstal pracovat ve Správě železnic, se bude zabývat též správní rada státní organizace.

Článek

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) bude chtít od vedení Správy železnic bližší vysvětlení k případu bývalého manažera Luďka Eichlera.

Jak informovaly Seznam Zprávy, tento muž byl loni pravomocně odsouzen za to, že státní firmě způsobil škodu 1,6 milionu korun, a přece v ní i po rozsudku dále pracuje. Nyní jako odborný poradce, který má svou vlastní kancelář i služební auto.

„Seznámím se s tím případem podrobně, je to pro mě novinka,“ uvedl ministr Kupka. Ve věci se už prý obrátil na generálního ředitele Správy železnic Jiřího Svobodu.

Právě u Svobody v minulosti Luděk Eichler pracoval, řídil jeho kancelář. Jak potvrdil i soud, docházelo v ní k podvodům s účtenkami za pohoštění a reprezentaci. Luděk Eichler se na škodách v řádu statisíců korun podle pravomocného rozsudku podílel tak, že asistentkám bez kontroly podepisoval všechny paragony, které mu přinesly za jídlo, nápoje, květiny, psací potřeby, ale třeba i dárkové poukázky.

Soud mu loni v dubnu vystavil pokutu 450 tisíc a zakázal na dva roky činnost na vedoucích postech ve státních institucích, kde by rozhodoval o penězích. Luděk Eichler poté podal dovolání k Nejvyššímu soudu, rozhodnutí ve věci se podle mluvčí tohoto soudu právě nyní připravuje.

„Pokud rozhodnutí soudu nejvyšší instance o dovolání potvrdí předchozí rozsudky, pak je samozřejmě další působení dotyčného v roli poradce nepřípustné,“ uvedl ministr Kupka. Sám si sice myslí, že by k ukončení spolupráce mohl stačit už loňský rozsudek, ale za současné situace vyčká až na výsledek dovolání.

Kauza Luďka Eichlera se bude probírat i na nejbližším jednání správní rady Správy železnic.

„Na příštím zasedání správní rady budu chtít, abychom se uvedenými informacemi zabývali. A budu k nim požadovat stanovisko od generálního ředitele Správy železnic,“ řekl Seznam Zprávám předseda této rady a královéhradecký hejtman Martin Červíček (ODS), jinak též bývalý policejní prezident.

Reklama

Doporučované