Hlavní obsah

Poslanci hnutí ANO: To ať si Vildumetzová vyřeší sama

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Jana Mračková Vildumetzová na tiskové konferenci stínové vlády hnutí ANO.

Reklama

Na rezignaci Vildumetzové tlačí poslanci vládní koalice.

Článek

Zatímco koaliční strany vyzývají ústy svých šéfů předsedkyni Poslanecké sněmovny Janu Mračkovou Vildumetzovou (ANO) k tomu, aby rezignovala na funkci ve vedení Sněmovny, hnutí ANO se k novým zjištěním v její kauze staví zatím velice neutrálně. Její oslovení kolegové z poslaneckého klubu uvedli, že to je věc, kterou by si měla vyřešit sama.

Podle členů stínové vlády hnutí ANO, která zasedla dnes dopoledne, se poslanci o Vildumetzové a jejích vazbách s podnikatelem Zakaríou Nemrahem, obviněným v kauze Dozimetr, vůbec nebavili.

„Řešili jsme ceny energií a s nimi související opatření,“ řekl Seznam Zprávám poslanec a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, který je spolu s Vildumetzovou členem stínové vlády.

Případ své kolegyně nechtěl hodnotit a řekl, že to je věc, o které by si měla rozhodnout sama.

Pokud Vildumetzová neodstoupí, koalice ji odvolá

Šéfové koaličních stran dali ve čtvrtek dopoledne Janě Mračkové Vildumetzové ultimátum. Pokud sama z vedení Poslanecké sněmovny neodejde, odvolají ji. Klub TOP 09 už začal se sběrem podpisů na zařazení odvolání na pořad příští schůze.

Richard Brabec uvedl, že v hnutí ANO ještě nová zjištění týkající se kontaktů Vildumetzové s Nemrahem neprobírali a že zatím stále pracují s informacemi z minulého týdne. „Paní Mračkovou jsme k ničemu nevyzývali,“ řekl.

Konkrétní nechtěla být ani předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová, která odkázala na tiskovou konferenci stínové vlády ANO, naplánovanou na hodinu po poledni. Ani ona Vildumetzovou k ničemu nevyzvala. „Myslím, že si to paní místopředsedkyně vyřeší sama,“ řekla Schillerová.

Anketa

Měla by Jana Mračková Vildumetzová (ANO) skončit ve vedení Poslanecké sněmovny?
Ano
84,4 %
Ne
14 %
Nevím
1,6 %
Celkem hlasovalo 7226 čtenářů.

Mračková Vildumetzová v minulých dnech bagatelizovala své styky se Zakaríou Nemrahem, obviněným v kauze Dozimetr, tak, že šlo o známého jejího manžela, se kterým se nestýkala. Ve středu však vyšlo najevo, že Nemrah nejenže jí byl svědkem na svatbě, ale je zároveň kmotrem jejího dítěte.

„Mám odstoupit za to, že jsem ženou svého muže? Nic jsem neprovedla, i když se zeptáte stokrát, stokrát to zopakuji,“ napsala ve středu v SMS zprávě Seznam Zprávám. V kuloárech Poslanecké sněmovny Vildumetzová ve čtvrtek nebyla k zastižení.

Reklama

Doporučované