Hlavní obsah

Pokud Vildumetzová sama neodstoupí, může přijít silové řešení, řekl Rakušan

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Reklama

Ve vládní koalici sílí hlasy vyzývající místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Janu Mračkovou Vildumetzovou k rezignaci na funkci. Důvodem jsou styky s obviněným v korupční kauze Dozimetr.

Článek

Pokud místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO) nerezignuje na svůj post, situace bude směřovat k jejímu odvolání sněmovní většinou.

Na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně to uvedl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Je to silové řešení ze strany koalice. My jsme ale byli zvyklí, že odpovědnost vyvozují ti lidé sami, tak jsme chtěli dát paní místopředsedkyni příležitost,“ uvedl Rakušan.

Na přímý dotaz, zda by on sám byl pro odvolání Mračkové Vildumetzové, pokud sama neodstoupí, reagoval, že ve chvíli, kdy nebude z její strany žádná sebereflexe, „situace k tomu může směřovat“. „V rámci pětikoalice jsem už takové nápady zaregistroval,“ podotkl.

K rezignaci už Mračkovou Vildumetzovou vyzval poslanecký klub TOP 09. „Stínová ministryně vnitra Vildumetzová nejenže nedokázala věrohodně vysvětlit vztah k jednomu z hlavních obviněných v kauze Dozimetr Zakaríovi Nemrahovi, ale záběry z její svatby dokonce dokazují, že nemluvila pravdu,“ uvedl předseda klubu Jan Jakob.

Ten pak Seznam Zprávám potvrdil, že na klubu už začínají se sběrem hlasů potřebných pro zařazení bodu odvolání Mračkové Vildumetzové na další schůzi v případě, že by se nerozhodla odejít sama.

Další propojení Mračkové a Nemraha

Zakaría Nemrah nejenže byl přítelem manžela místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, byl i svědkem na jejich svatbě a kmotrem jejich dítěte.

„Za náš poslanecký klub mohu říci, že očekáváme, že hnutí ANO ve svých postojích nejen v této kauze bude konzistentní a podle toho se zachová paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová,“ řekl ČTK šéf lidoveckého klubu Marek Výborný. „Připomenu jen, že Petr Gazdík rezignoval na post ministra školství v situaci, která zdaleka neodpovídala tomu, co teď vyplouvá na povrch ohledně paní místopředsedkyně,“ dodal.

Jana Mračková Vildumetzová v minulých dnech své styky s obviněným Zakaríou Nemrahem bagatelizovala. Tvrdila, že šlo o známého jejího manžela, se kterým se nestýkala. Ve středu ale Seznam Zprávy informovaly, že Nemrah nejenže byl svědkem na její svatbě, je zároveň kmotrem jejího dítěte.

„Mám odstoupit za to, že jsem ženou svého muže? Nic jsem neprovedla, i když se zeptáte stokrát, stokrát to zopakuji,“ napsala ve středu v SMS zprávě Seznam Zprávám.

Po stopách Nemraha

Zakaría Nemrah „vystřídal“ hned několik politických partají.

Reklama

Doporučované