Hlavní obsah

Víc než známý. Redlův komplic je kmotrem dítěte Vildumetzové. Prý byla proti

Foto: Seznam Zprávy

Obviněný Zakaría Nemrah (na fotografii úplně vlevo) byl na svatbě svědkem manžela Jany Mračkové Vildumetzové.

Reklama

Nové informace odhalují nové souvislosti vztahů místopředsedkyně Sněmovny za hnutí ANO Jany Mračkové Vildumetzové a jejího manžela k obviněnému podnikateli Zakaríovi Nemrahovi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jana Mračková Vildumetzová z hnutí ANO už několik dní objasňuje, jaký má vztah k jednomu z hlavních obviněných v kauze Dozimetr Zakaríovi Nemrahovi.

„Jmenovaný člověk je známý mého manžela,“ uvedla minulý týden o podnikateli Zakaríovi Nemrahovi, když na to upozornil server Neovlivni.cz a ona kvůli tomu čelila výzvám, aby opustila vrcholnou funkci v Poslanecké sněmovně.

Nyní se však Zakaría Nemrah objevuje na čtyři roky staré fotografii z rodinného alba Mračkových, kterou Seznam Zprávy získaly. Snímek ho zachycuje jako svědka při svatebním obřadu Jana Mračka s političkou hnutí ANO.

„Pokud jde o naši svatbu, je pravda, že si ho manžel nakonec vybral za svědka. Šlo o změnu, kterou udělal na poslední chvíli, za manželovu sestru, která v den naší svatby rodila,“ píše politička ANO a dodává, že Zakaríu Nemraha si její manžel „vybral i na křest“.

Zakaría Nemrah, s nímž podle svých dosavadních tvrzení nemá Jana Mračková Vildumetzová skoro žádné vztahy, byl totiž o dva roky po svatbě při další významné rodinné události - byl vybrán za kmotra při křtu syna Mračkových.

Místopředsedkyně sněmovny přesto říká, že Zakaría Nemrah není přítelem celé rodiny.

„Tento pán byl kamarádem mého manžela, já jsem se s ním nestýkala a ani jsem s ním nehovořila nad rámec společenských povinností,“ napsala v SMS zprávě redakci Vildumetzová, která opět k věci odmítla přímý osobní rozhovor. O vztahu k Zakaríovi Nemrahovi tak už po třetí odpovídala Seznam Zprávám jen písemně na předem zaslané otázky.

„Já měla jinou volbu. V obou případech jsem přání svého muže respektovala,“ sděluje v SMS zprávě k výběru kmotra.

Členka předsednictva hnutí ANO přitom jméno Zakaríi Nemraha přede dvěma lety neprozradila, i když se o křtinách svého dítěte svěřovala na svém facebookovém profilu. Kmotři totiž byli dva, ale Vildumetzová uvedla jenom jedno jméno.

„Za kmotra byl František Piškanin a kamarád manžela,“ napsala tehdy na svůj Facebook politička, která na obhajobu svých vztahů s obviněným Nemrahem píše, že vše bylo v době, kdy podnikatel „neměl reputační problém“.

Podnikatele Zakaríu Nemraha trestně stíhá policie jako člena zločinecké skupiny kolem lobbisty Michala Redla a exnáměstka pražského primátora Petra Hlubučka. Zakaría Nemrah je přitom jedním z pěti (ze 12) obviněných, na něž byla kvůli vyšetřování uvalena vazba. Nemrah v ní dosud pobývá.

Skupina je obviněna ze systémové korupce a z ovlivňování zakázek v pražském dopravním podniku. Podle policejních dokumentů do ní Nemraha přivedl Michal Redl – bývalý blízký spolupracovník zločince Radovana Krejčíře. Zakaría Nemrah čelí podezření, že pro skupinu zajišťoval informace u policie nebo se podle detektivů podílel na dělení úplatků.

V usnesení o zahájení trestního stíhání se píše, že Zakría Nemrah se do trestné činnosti prokazatelně zapojil nejpozději v červnu 2020. Tedy právě v době, kdy se stal kmotrem dítěte bývalé karlovarské hejtmanky a jejího manžela Jana Mračka, jenž je politikem ODS.

„Znovu opakuji, že v té době jsem ani netušila, že bych mu měla jeho výběr rozporovat, protože tento člověk neměl tenkrát žádný reputační problém,“ uvádí Jana Mračková Vidumetzová. I proto prý s manželovým výběrem kmotra souhlasila.

Na otázku, zda si je jistá, že ji Nemrah nemohl nějakým způsobem využít či zneužít například jejího jména při jednáních, místopředsedkyně Sněmovny přímo neodpověděla. „Já jsem nevěděla a ani vědět nemohla, že je vyšetřovaný policií. Nikdy jsem s ním neřešila žádné obchodní nebo jiné pracovní věci. Naše hovory byly vždy v kategorii společenského rozhovoru,“ tvrdí místopředsedkyně Sněmovny o obviněném podnikateli, o kterém v odpovědích pro Seznam Zprávy píše jako o „pánovi“ či „člověku“.

Rozdíl mezi svými kontakty s obviněným podnikatelem a kontakty některých politiků z hnutí STAN s obviněným Michalem Redlem, se kterým se stýkal například exministr školství Petr Gazdík, je podle Vildumetzové zásadní. „Byl to kamarád mého muže, se kterým jsem měla jen společenský kontakt v jeho přítomnosti. Nikdy jsem s ním neřešila nic sama, nikdy nic pracovního. Žádný šifrovaný telefon, žádný byznys nebo schůzky s panem Redlem, který byl pravou rukou Krejčíře, jako se to dělo ve STAN,“ uvedla místopředsedkyně Sněmovny.

Výzva k odstoupení

Jejího manžela Jana Mračka, který je politikem ODS, si v souvislosti s vyšetřováním kauzy Dozimetr pozvala policie, aby jí své kontakty s obviněným Nemrahem objasnil.

Jan Mraček ke konci srpna rezignoval na funkci poradce ministryně životního prostředí a jak nově zjistily Seznam Zprávy, není už ani asistentem poslance ODS Jana Bureše. „Pan Mraček ukončil spolupráci k 22. 8. na vlastní žádost,“ napsal v SMS Seznam Zprávám poslanec Bureš.

Navíc se ke konci srpna vzdal i na členství ve výkonné radě ODS. „Uvedl, že je to z osobních důvodů,“ potvrdil informaci Seznam Zprávám místopředseda ODS Zdeněk Zajíček.

Na to, proč přesně rezignoval a proč si Zakaríu Nemraha vybral za kmotra, nebylo možné se Jana Mračka zeptat. Včera měl po většinu dne vypnutý telefon a poté na volání nereagoval a neodpověděl ani na SMS zprávu.

Jeho manželka má i nadále důvěru svého hnutí a k rezignaci se nechystá.

„Mám odstoupit za to, že jsem ženou svého muže? Nic jsem neprovedla, i když se zeptáte stokrát, stokrát to zopakuji,“ napsala v SMS zprávě Vildumetzová.

Reklama

Doporučované