Hlavní obsah

Mračková Vildumetzová: Před kauzou Dozimetr neměl žádný reputační problém

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Reklama

Místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová z hnutí ANO odmítla, že by rezignovala na svoji funkci kvůli kontaktu s obviněným v kauze Dozimetr Zakaríou Nemrahem. Řekla to v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Článek

Místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO) se kvůli stykům s obviněným z kauzy Dozimetr Zakaríou Nemrahem nechystá odstoupit z funkce.

Politička hnutí ANO už několik dní odmítá, že by provedla něco špatného. Reportéři Seznam Zpráv se jí chtěli na otázky ohledně kontaktu s obviněným v kauze Dozimetr zeptat osobně na zahájení horké fáze kampaně hnutí ANO v centru Prahy.

Na otázky ale odmítla odpovědět osobně a souhlasila pouze se zasláním otázek s tím, že odpoví písemně.

„Tento pán neměl před kauzou Dozimetr žádný reputační problém, žádné známé nebo neznámé kauzy. Proto jsem ani nemohla tušit, že by kontakt s ním mohl být nějak špatný,“ hájí se Vildumetzová v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Zvažujete, že byste opustila některou ze svých funkcí?

Nic špatného jsem neudělala. Všechny nesmyslné spekulace jsem vyvrátila a jasně vysvětlila. Vážně nemám žádný důvod pro podobné úvahy. 


Může tato kauza podle vás poškodit hnutí ANO?

Znova opakuji, já nemám s touto kauzou nic společného. 


Server Neovlivní.cz zjistil, že mezi manželi Mračkovými a Zakaríou Nemrahem je blízký vztah. Muž, který nyní sedí ve vazbě, měl za nimi například jezdit i na Karlovarsko, odkud Mračkovi pocházejí.

Uvádíte, že pan Nemrah je známý vašeho manžela. To je podle vás polehčující okolnost?

Proč polehčující okolnost? To je prostě fakt. Několikrát jsem se ním potkala, ale vždy to bylo striktně společenské. Neřešili jsme spolu nikdy nic obchodního ani pracovního. Nikdo navíc nemohl před dvěma až pěti lety vědět, že je, nebo bude v konfliktu se zákonem.
 

Není podle vás dvojí metr, když ANO vyzývalo k vyvození odpovědnosti politiky koalice, kteří měli kontakt s osobami v kauze Dozimetr, a v tomto případě je to dle vás v pořádku?

Není. Tento pán neměl před kauzou Dozimetr žádný reputační problém, žádné známé nebo neznámé kauzy. Proto jsem ani nemohla tušit, že by kontakt s ním mohl být nějak špatný. To se přece nedá srovnávat s Michalem Redlem. Jeho minulost byla dobře známá, byl pravou rukou Radovana Krejčíře a nebýt jeho znesvéprávnění, tak by byl pravděpodobně i odsouzen. Takový člověk se pohyboval v blízkosti lidí ze STAN a ti s ním komunikovali přes šifrované telefony. 


Co vám k tomu řeklo vedení hnutí ANO? Máte jejich podporu?

Ano, vedení mě podpořilo. 


Dnes jste moderovala zahájení kampaně ANO v Praze. Je to důkaz toho, že vedení hnutí nemá problém ohledně kontaktu s panem Nemrahem?

To s tím nesouvisí, každopádně vedení hnutí mě podpořilo a já si toho moc vážím. 


Jak vnímáte výzvy od koaličních politiků, že byste měla skončit ve funkci místopředsedkyně Sněmovny? Plánujete rezignovat na post ve vedení dolní komory?

Koaliční politici se přirozeně snaží najít cokoliv, co by rozmělnilo kauzu hnutí STAN. Chápu, že to zkusili, ale tady jsou úplně vedle. Problém má ale především STAN, který je napojený na mafiánské struktury, což poškozuje celou vládu, takže mě nepřekvapuje, ze za každou cenu útočí na kohokoliv, kdo jim přijde do rány.

Reklama

Doporučované