Hlavní obsah

Vildumetzová se stýkala s obviněným z kauzy Dozimetr. „Je známý mého manžela“

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová.

Reklama

Ona je místopředsedkyní Sněmovny z hnutí ANO, její manžel poradcem ministryně a politikem za ODS. Server Neovlivní.cz zjistil, že se manželé Mračkovi kamarádí se Zakaríou Nemrahem, obviněným v kauze Dozimetr.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Jmenovaný člověk je známý mého manžela. Já jsem se se Zakaríou Nemrahem setkala vždy pouze v přítomnosti svého muže. Sama jsem se s ním nikdy nestýkala, ani jsem s ním nic neřešila nad rámec společenského rozhovoru v momentě setkání,“ uvedla pro Seznam Zprávy Jana Mračková Vildumetzová v SMS zprávě.

Stejně jako ona bagatelizuje tuto známost i její stranický šéf Andrej Babiš. A zdůraznil to, kdo je jejím manželem – Jan Mraček, politik ODS. „Paní Mračková má manžela, se kterým někde chodí, a s tím pánem se scházel její manžel, což je funkcionář ODS,“ reagoval na zjištění Babiš.

Server Neovlivní.cz zjistil, že mezi manžely Mračkovými a Zakaríou Nemrahem je blízký vztah. Muž, který nyní sedí ve vazbě, měl za nimi například jezdit i na Karlovarsko, odkud Mračkovi pocházejí. Nemrah čelí podezření, že pro skupinu kolem Petra Hlubučka zajišťoval informace u policie nebo se podle detektivů podílel na dělení úplatků.

Jan Mraček byl donedávna členem Výkonné rady ODS. A jak letos v lednu informovaly Seznam Zprávy, karlovarský funkcionář a člen vedení Hospodářské komory, ve které vede sekci životního prostředí, se stal poradcem ministryně pro životní prostředí Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL).

I šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová uvedla, že její stranická kolegyně má jejich důvěru.

„Ona nás samozřejmě informovala. Server nemluví o jejím manželovi, který je funkcionářem ODS. Ona je vedlejší produkt toho hlavního problému. Byli jsme informováni, my jí důvěřujeme,“ zastala se Vildumetzové ve Sněmovně bývalá šéfka státní kasy Schillerová.

Rakušan si rýpl

K informacím ohledně Vildumetzové se vyjádřil v rozhovoru pro Seznam Zprávy ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ten se ohradil vůči tomu, že ho hnutí ANO vyzývá k rezignaci a označuje ho za součást organizovaného zločinu.

„Když dneska vychází článek, že paní Jana Mračková Vildumetzová se setkávala s jedním obžalovaným, já jsem se s žádným obžalovaným v této kauze nikdy naživo neviděl, nesetkal, netelefonoval, takže nevím, v čem já jsem ten organizovaný zločinec,“ reagoval Rakušan na kritiku ze strany opozičního hnutí ANO.

Přečtěte si celý rozhovor:

Policisté v červnu v kauze Dozimetr obvinili kvůli hospodaření v pražském dopravním podniku více než deset lidí. Patří k nim vedle Michala Redla bývalý primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček a někdejší člen představenstva podniku Matej Augustín. Redl byl už v minulosti stíhán v souvislosti s trestnou činností Radovana Krejčíře.

Hlubuček ve vazbě strávil dva a půl měsíce a tento týden byl propuštěn na svobodu.

Reklama

Doporučované