Hlavní obsah

Poslanec se chlubí oblibou u „dopraváků“. Opakovaně řídil s mobilem v ruce

Foto: Štěrba Martin, ČTK

Poslanec Vít Vomáčka (ODS).

Reklama

Už čtyřikrát pokutovali policisté poslance a starostu za ODS Víta Vomáčku za to, že řídil s telefonem v ruce. Místo aby se za rizikové chování za volantem omluvil, naopak se tím ještě chlubí.

Článek

„Je ‚fajn‘ být ‚oblíben‘ u příslušníků Policie ČR (zvláště pak ‚dopraváků‘),“ napsal na svůj profil na Facebooku jednašedesátiletý starosta Kravař na Českolipsku a přiložil fotografii složenky. „Jsem váš fanoušek a klient. Už byste mi mohli taky dát klientskou, bonusovou – slevovou kartičku!“ žertoval.

V komentářích pak poslanec přiznal, že za jízdy četl zprávy na mobilu, což potvrdil i Seznam Zprávám: „Orgán mi sdělil, že jsem měl čtyři přestupky stejného rázu za asi pět let. Měl jsem telefon v ruce.“

BESIP upozorňuje, že telefonovat či jinak manipulovat s telefonem za jízdy je obdobně nebezpečné jako řídit pod vlivem alkoholu. „Z dopravních statistik vyplývá, že za posledních deset let vzrostla četnost přestupků nedovoleného držení telefonu za jízdy o téměř padesát procent,“ uvádí.

Poslanec Vomáčka ale na dotazy, zda mu přijde vhodné nebezpečnou jízdu zlehčovat a zda by neměl jít coby zákonodárce spíše příkladem, odpověděl:

„Je to jeden z příběhů, které sdílím s lidmi. Myslím si, že v téhle době je důležité se zasmát. I lidé v komentářích to vzali celkem humoristicky. Nebuďme škrobení a pojďme se nad některé věci povznést.“

Jeden z diskutujících se pozastavil nad tím, že se Vomáčka ještě „nevybodoval“. „Čtyřikrát za stejný přestupek je pro normálního člověka být bez řidičáku. Buďte rád, že máte poslaneckou imunitu, jinak taky chodíte pěšky nebo MHD,“ podotkl jeden z diskutujících.

Vomáčka ale upozornil, že to nemá s poslaneckou imunitou nic společného. „Jsem člověk, poslanec. Udělal jsem chybu, byl jsem potrestaný, zaplatil jsem a život jde dál. Nevím, co se od poslanců očekává. Že nepřejdou na červenou? Že nešlápnou na trávník? Přiznávám se, že jsem chybu udělal, dostal pokutu a zaplatil ji,“ řekl Seznam Zprávám.

„Zároveň jsem také starostou, lidé jsou rádi, že jsem se přiznal,“ dodal poslanec za ODS.

Tresty se mají zpřísnit

Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích lze za držení telefonu v ruce uložit na místě pokutu až 1 000 korun, ve správním řízení až 2 500 korun a 2 body.

Ministerstvo dopravy nedávno představilo návrh, podle něhož by od roku 2024 měl být přestupek pokutovaný 2 500 korunami a 4 trestnými body.

Reklama

Doporučované