Hlavní obsah

Poslanecký klub ANO navrhl na místopředsedkyni Sněmovny Kláru Dostálovou

Foto: ČTK/Šulová Kateřina

Poslankyně Klára Dostálová (ANO)

Reklama

Klára Dostálová by měla nahradit Janu Mračkovou Vildumetzovou, která rezignovala ke 30. září.

Článek

Poslanecký klub ANO navrhl na místopředsedkyni Sněmovny bývalou ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou. Ve funkci má nahradit bývalou místopředsedkyni za ANO Janu Mračkovou Vildumetzovou, která ke konci září rezignovala.

Po ranním jednání klubu ANO to řekla ČTK jeho předsedkyně Alena Schillerová. Nominaci zatím neprobírala s koaličními stranami, bude s nimi teprve jednat.

Jednapadesátiletá Dostálová nyní stojí v čele sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Volba místopředsedy Sněmovny by se mohla uskutečnit zhruba za dva týdny.

Počet místopředsedů Sněmovny se odchodem Mračkové Vildumetzové snížil na pět. Nyní jsou jimi Věra Kovářová (STAN), Olga Richterová (Piráti), Jan Skopeček (ODS), Jan Bartošek (KDU-ČSL) a Karel Havlíček (ANO).

Problematický dar pro manžela

Seznam Zprávy psaly v září o podezřelém použití veřejných peněz, které měly být původně určené na poslaneckou asistentku Dostálové. Otazníky vzbuzovalo pořízení dodávky pro manžela poslankyně k narozeninám. Případem se zabývala i policie. Vedení Sněmovny chtělo audit a vrácení peněz. Narazilo ale na paragrafy.

Dostálovou chtěli totiž kriminalisté obvinit, kauzu ale nakonec odložili, protože z procesních důvodů nemohli mezi důkazy použít pořízené odposlechy. Bývalé ministryni tak už žádný trest nehrozí.

Rezignace Mračkové Vildumetzové kvůli Dozimetru

Mračková Vildumetzová skončila ve vedení dolní komory v souvislosti s pražskou kauzou Dozimetr. Čelila kritice kvůli tomu, že jeden ze stíhaných v tomto případu, podnikatel Zakaría Nemrah, byl svědkem na její svatbě a je také kmotrem jejího dítěte.

Nemrah se podle Mračkové Vildumetzové přátelil s jejím manželem, někdejším členem výkonné rady ODS za Karlovarský kraj Janem Mračkem. S kauzou kolem pražského dopravního podniku to podle ní nemělo nic společného.

Reklama

Doporučované