Hlavní obsah

Dostálová vyvázne. Sněmovní audit, jak platila auto pro manžela, narazil

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Klára Dostálová říká, že si policie špatně vyložila zprávy o koupi dodávky, které si posílala s tatínkem v době před manželovými padesátinami.

Reklama

Bývalá ministryně za ANO Klára Dostálová podle policie platila dodávku pro manžela k narozeninám ze státních peněz určených na poslaneckou asistentku. Vedení Sněmovny chtělo audit a vrácení peněz. Narazilo ale na paragrafy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalé ministryni Kláře Dostálové (ANO) už nehrozí žádný trest za to, že podle policie použila na koupi auta pro manžela státní peníze, které čerpala na plat poslanecké asistentky.

Jak v srpnu vypátraly Seznam Zprávy, Dostálovou za to chtěli kriminalisté obvinit, avšak kauzu nakonec odložili, protože z procesních důvodů nemohli mezi důkazy použít pořízené odposlechy.

A nově je zřejmé, že Klára Dostálová nebude muset ani vrátit peníze Poslanecké sněmovně. Předsedkyně Sněmovny Markéta Adamová Pekarková (TOP 09) sice původně prohlásila, že pokud Dostálová sama neuhradí 315 tisíc použitých na koupi vozu, obrátí se na sněmovní orgány, aby z ní peníze vymohly.

Jenže nyní se ukázalo, že Sněmovna je na tenhle případ krátká. Právě proto, že exministryně Dostálová podle policie splácela auto ze státních peněz určených na plat asistentky. Jde totiž o finanční toky, které Sněmovna podle zákona kontrolovat nemůže.

„Naše možnosti jsou dost omezené,“ potvrdil Seznam Zprávám vedoucí kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek.

Speciální audit nebude

Kláru Dostálovou prověřovali policisté déle než tři roky, především kvůli rozdělování peněz v agentuře CzechTourism, jež pod ni na Ministerstvu pro místní rozvoj spadala.

Zjistili při tom, že otec Dostálové koupil na svou firmu ojetou dodávku upravenou pro kempování. Ve stejný čas ministryně a poslankyně zvýšila odměnu své poslanecké asistentce o 15 tisíc (náklady na asistenty hradí do určitého limitu Sněmovna). A rovněž v téže době začala asistentka 15 tisíc měsíc co měsíc posílat na účet otce Dostálové.

Auto pro manžela - co Seznam Zprávy o kauze napsaly

Policie chtěla stíhat bývalou ministryni Dostálovou. Nakonec však případ odložila.

Z esemeskové komunikace policisté vyčetli, jak se Dostálová s otcem domlouvají, že auto bude dárkem k padesátinám pro manžela. A z odposlechů pak zjistili, že Klára Dostálová bude dodávku splácet tatínkovi právě výše popsaným způsobem.

Podle neveřejného policejního usnesení o odložení kauzy neskončila Dostálová jako stíhaná hlavně proto, že by se v tomto případu jednalo o menší trestný čin. Zatímco odposlechy se smějí podle trestního řádu použít jen u závažnějších zločinů s větší škodou.

Detektivové proto nesměli brát nahrávku rozhovoru Dostálové s otcem jako oficiální důkaz.

Následně chtělo vedení Sněmovny zpět peníze, které poslanecká asistentka posílala otci a které má policie za splátky auta. A provést audit transakcí u asistentky.

Narazilo to ovšem na paragrafy. Zjednodušeně na to, že podle zákona Sněmovna asistentům pouze poskytuje peníze na odměny, za jejich práci však odpovídá poslanec - ten je jejich šéfem. A protože asistenty nezaměstnává, nemůže po nich Sněmovna ani chtít, aby jí dokládali, jakou práci vykonali. Nebo jestli - jak zní podezření u Dostálové - státní peníze jen přes asistentku neprotekly na jiný účel. Třeba právě na auto pro manžela.

„Musíme se striktně držet toho, co říká zákon. A pokud něco nezakazuje, tak je to dovolené. V tomhle případě se tak pohybujeme spíš v etické rovině,“ řekl šéf kanceláře Sněmovny Plíšek.

Sněmovní kancléř uvedl, že interní auditoři Sněmovny pravidelně kontrolují alespoň formální náležitosti smluv s asistenty nebo to, jak jsou využívány peníze na poslanecké kanceláře. A po kauze bývalé ministryně Dostálové se na tuhle oblast zaměří ještě víc.

„Případ poslankyně Dostálové ukazuje, že právo má své limity, pokud chybí morálka. Paní poslankyně ani přes výzvu peníze nevrátila a nelze to podle mě nazvat jinak než pohrdáním občany - daňovými poplatníky,“ reagovala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

„Policie to nechápe“

Klára Dostálová od začátku nechce o případu mluvit napřímo, komunikuje jen přes písemná vyjádření. V jednom z nich uvedla, že nezvýšila asistentce odměnu o 15 tisíc proto, aby měla peníze na auto, ale proto, že přibylo asistentské práce.

Tvrdila také, že policie špatně pochopila písemnou whatsappovou komunikaci mezi ní a otcem o novém autu.

„Můj otec mi sdělil, že firma koupila dodávku. A já mu na to odpověděla, to bude mít ten můj radost, bude to další ,dárek k narozeninám’. Celé to ale bylo myšleno tak, že budou mít ve firmě konečně auto, které bude jezdit. Snad není nic špatného na tom, že jsem měla radost za svého manžela. Plyne z toho pro mě poučení, že dezinterpretovat se dá všechno, co člověk řekne či napíše,“ napsala Dostálová.

Kromě této komunikace však měla policie k dispozici i odposlech rozhovoru, v němž se podle detektivů Dostálová s otcem dohodla na financování auta. Neví se přesně, co si otec a dcera naplánovali. Policejní usnesení o ukončení případu přesnou citaci neobsahuje. Detektivové pouze zmiňují, že na základě tohoto odposlechu dovodili, že platby za dodávku se měly odehrávat přes odměny poslanecké asistentky.

Reklama

Doporučované