Hlavní obsah

Policie: Dostálová financovala z peněz Sněmovny auto pro manžela k narozeninám

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Policisté provedli u Kláry Dostálové (ANO) domovní prohlídku na podzim roku 2018. Tedy byla náměstkyní ministerstva pro místní rozvoj, pak se stala ministryní.

Reklama

EXKLUZIVNĚ. Detektivové měli podezření, že svému muži koupila bývalá ministryně dodávku na kempování z peněz Poslanecké sněmovny. Získali klíčové odposlechy, ale nemohli je použít jako důkaz. Takže případ uzavřeli bez obvinění.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalou ministryni pro místní rozvoj, současnou poslankyni a stínovou ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (ANO), prošetřovala policie déle než tři roky kvůli podezření, že svému manželovi opatřila ze státních peněz nové auto.

Podle vyšetřovatelů auto splácela z peněz určených na odměnu její poslanecké asistentky.

Kriminalisté dokonce chtěli Dostálovou stíhat. Ale političku mimo jiné zachránilo to, že odposlechy, které policisté pořídili, nebylo možné podle zákona použít jako oficiální důkaz.

Detektivové provedli na podzim roku 2018 u Dostálové domovní prohlídku – od té doby se jen neurčitě vědělo, že se vyšetřovatelé o Dostálovou zajímají kvůli pochybným zakázkám ve státní agentuře CzechTourism, za něž policisté už dříve obvinili 10 lidí.

Před dvěma týdny policie kauzu definitivně odložila s tím, že se žádný trestný čin nestal.

Seznam Zprávy nyní prostudovaly policejní usnesení, z nějž je možné vyčíst podrobnosti případu. Popisuje nejen zakázky na podporu cestovního ruchu, ale také příběh Fiatu Ducato, upraveného pro kempování, který Dostálové manžel Martin obdržel jako dárek k padesátinám.

Oficiálně koupil dodávku z druhé ruky, za 399 tisíc korun, Dostálové otec Vilém Tvrdík. Zaregistroval ji na svou firmu – on i Dostálové manžel vyrábějí podle starých postupů rámy k obrazům.

To se stalo 10. května 2018.

Patnáct tisíc na otcův účet

Hned druhý den nechala Dostálová podle policie připravit dodatek ke smlouvě mezi svou asistentkou Ditou Maškovou a Kanceláří Poslanecké sněmovny.

Asistentka Mašková do té doby brala pět tisíc měsíčně, nově se podle dodatku zvyšovala odměna o 15 tisíc měsíčně (odměny asistentů nehradí poslanci ze svého, náklady jdou na vrub Sněmovny – poslanci však mají stanovený limit, kolik smějí vyčerpat).

Mohlo by vás také zajímat

A od června 2018 pak začala asistentka Mašková posílat 15 tisíc, tedy částku, o niž se jí zvedl asistentský plat, na účet otce ministryně Dostálové, který byl úředně majitelem dodávky. Tyhle transakce se odehrávaly pravidelně až do února 2020.

„Byly ve skutečnosti určeny ke splácení nákupu shora popsaného vozidla,“ zmínili policisté v usnesení o odložení kauzy, co si o platbách myslí.

Měli důvod. Na Dostálovou a další aktéry, kteří se točili kolem zakázek v CzechTourismu, nasadili odposlechy. Zmíněný policejní dokument říká, že 10. května v devět večer zachytili rozhovor Dostálové s tatínkem, v němž se dohodli, že se auto bude tímhle způsobem splácet.

Neboli že auto – dárek pro manžela – fakticky zaplatí Poslanecká sněmovna.

„Se mnou po celou dobu vyšetřování nikdo nekomunikoval. Já si dokonce myslela, že je to odloženo už dávno. Ani usnesení o odložení jsem neviděla. O odložení jsem se dozvěděla z tisku,“ odepsala Dostálová esemeskou na žádost Seznam Zpráv o rozhovor. Předtím opakovaně nezvedala telefon.

Když jí reportér odepsal, že s ní chce mluvit kvůli manželově dodávce, přestala odpovídat.

Foto: vláda.cz

Bývalá ministryně Klára Dostálová (ANO) nechce o případu auta pro manžela mluvit.

Před dvěma lety při výslechu, jak ukazuje policejní usnesení, Dostálová řekla, že s financováním auta nemá nic společného. A že auto sloužilo manželovi k převážení rámů k obrazům.

Jenže detektivové jí ukázali zprávy, které našli v jejím mobilu.

„Po předestření komunikace z aplikace WhatsApp, kde se svým otcem Klára Dostálová řeší nákup vozu, kde její otec píše, že koupil on a Dostálová společně k narozeninám Martinovi auto Fiat Ducato Panorama, uvedla, že vůbec nevěděla, o co jde, že jí otec sdělil, že na firmu koupil auto a že ho manželovi dají společně k narozeninám,“ popsali policisté v dokumentu.

Asistentka: Bylo to nájemné

Kriminalisté vyslechli i asistentku Maškovou. Popřela, že 15 tisíc měsíčně odcházelo na splácení vozu. Řekla, že to bylo nájemné za poslaneckou kancelář, kterou měla Dostálová zřízenou v sídle otcovy firmy.

Asistentka Mašková si tyhle prostory podle svých slov najímala za necelé čtyři tisíce od podnikatele Tvrdíka, otce političky Dostálové. A pak je dál pronajímala Dostálové na poslaneckou kancelář, za což od státu dostávala pět tisíc měsíčně (tam platí stejný systém jako u asistentských odměn: poslanec si vybere kancelář a Sněmovna mu do určitého limitu nájem hradí).

Podle asistentky Maškové pak právě na jaře roku 2018, to znamená nedlouho před narozeninami manžela Dostálové, přišel podnikatel Tvrdík s tím, že chce nájem zvýšit. A proto mu začala posílat o 15 tisíc víc.

Z policejního usnesení je znát, že kriminalistům to hrubě nesedělo: nedávalo smysl, že by Mašková po zdražení nájemného dotovala ze své asistentské odměny provoz poslanecké kanceláře, když po zvýšení nájmu mohla požádat Sněmovnu o vyšší příspěvky – ale to neudělala a dál dostávala od státu na provoz kanceláře jen pět tisíc. Ačkoli tatínkovi Dostálové platila za nájem 15 tisíc.

I to vyšetřovatele posílilo v jejich verzi, že se jedná jen o zakamuflované splácení auta.

A proč vlastně požádala Sněmovnu, aby od května dostávala o 15 tisíc vyšší asistentskou odměnu? Mašková to policistům vysvětlila tak, že se ve východočeských Hořicích, kde Dostálová žije, rozkřiklo, že se otevřela nová poslanecká kancelář. A tak začalo volat víc lidí a asistentka měla víc práce.

Otec Dostálové policistům předložil nájemní smlouvy s asistentkou. A uvedl, že dodávka Fiat slouží jeho firmě.

„Na otázku, zda nebylo účelem koupě vozu toto někomu darovat, uvedl, že nikoli, bylo určeno pouze k náhradě za již nefunkční vozidlo stejného typu. Dále uvedl, že vozidlo bylo zakoupeno krátce před oslavou narozenin pana Dostála, manžela jeho dcery, a že se z toho radoval, že konečně má jako řidič ve firmě nové auto místo starého,“ zachytil policejní dokument Tvrdíkovu výpověď.

Chlubil se, že je otec ministryně

Původní majitel Fiatu Ducato policistům řekl, že si auto mezi lety 2016 a 2018 sám předělal na kempování: vymontoval zadní sedadla, aby místo nich mohla být dvě lehátka, upravil rozvody elektřiny, zabudoval ledničku a mikrovlnku a na bok auta nainstaloval výsuvnou markýzu proti slunci. Při výslechu si nevzpomněl na jméno kupujícího. Vybavil si jen, že se chlubil, že je otec ministryně Kláry Dostálové z ANO. A že požadoval slevu, protože kempovací úpravy nebyly zapsané v technickém průkazu. Původní cena byla 450 tisíc, Dostálové otec za auto nakonec zaplatil 399 tisíc.

Nahrávka byla, obvinění ne

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu nakonec – i přes vážné pochyby – případ uzavřeli s tím, že se nic trestného nestalo.

Klíčový rozhovor o financování auta mezi Dostálovou a jejím tatínkem totiž nemohli z procesních důvodů použít. Jednalo by se jen o menší podvod se sazbou do pěti let vězení, odposlechy ovšem mohou sloužit jako důkaz až u rozsáhlejších podvodů, kde horní hranice trestu začíná na osmi letech.

„Při procesní nepoužitelnosti výše zmíněného odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu neskýtají další provedené důkazy dostatečný podklad pro zahájení trestního stíhání,“ napsali policisté do usnesení. Dodali, že za téhle situace se nedá vyloučit, že 15 tisíc měsíčně šlo opravdu na nájemné poslanecké kanceláře.

Původně ale, jak Seznam Zprávy zveřejnily loni na podzim, chtěli policisté Dostálovou stíhat – za auto i za zakázky v CzechTourismu. S obviněním tehdejší ministryně souhlasil i žalobce z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2, který případ od začátku dozoroval.

Nadřízené Městské státní zastupitelství v Praze však bylo proti, a když dozorový žalobce odmítl kauzu uzavřít bez obvinění, sebral mu ji a dalo jinému státnímu zástupci – zákon to za jasně stanovených pravidel umožňuje. Podle pokynů nového státního zástupce pak policisté sepsali usnesení, jímž případ ukončili.

Reklama

Doporučované