Hlavní obsah

Žalobce z Prahy 2 chtěl obvinit ministryni Dostálovou. Narazil u nadřízených

Foto: vláda.cz

Před třemi lety udělala policie u ministryně Dostálové domovní prohlídku. Dosud případ neuzavřela.

Reklama

Podle zjištění Seznam Zpráv dostane na starosti vyšetřování kauzy kolem přidělování státních dotací agenturou CzechTourism jiný státní zástupce. A ten ji nejspíš zastaví.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Před třemi lety udělala policie domovní prohlídku u ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové, které také zabavila notebook.

Šlo o případ, v němž policisté vyšetřovali přidělování státních dotací státní agenturou CzechTourism, jež spadá do resortu, který nyní Dostálová v Babišově vládě řídí. A v době, kdy se případ odehrál, tu byla náměstkyní.

Po třech letech, kdy se podle ověřených informací Seznam Zpráv na vyšetřování pracovalo, přišel ojedinělý krok. Případ si od státního zastupitelství v Praze 2 zhruba před měsícem převzalo Městské státní zastupitelství v Praze.

Jeho mluvčí Aleš Cimbala tuto skutečnost potvrdil s tím, že jde o „výjimečný postup“. Jaký byl jeho důvod, neuvedl, podle informací Seznam Zpráv však šlo o to, že dozorující státní zástupce z Prahy 2 chtěl ministryni obvinit z trestného činu. Avšak na městském zastupitelství byli proti.

Obvodní státní zástupce z Prahy 2 Tomáš Svoboda odpověděl na přímou otázku, jestli jeho podřízení chtěli zahájit stíhání Kláry Dostálové, oklikou. Důvody nabízené v otázce však neodmítl: „Ať už měl být náš postup jakýkoli, jde už jen o hypotetické úvahy a význam má jen to, jak bude ve věci postupovat Městské státní zastupitelství v Praze.“

Stejnou otázku na důvod odebraní případu z Prahy 2 pak Seznam Zprávy položily i mluvčímu Městského státního zastupitelství v Praze. Tedy: Je to tak, že žalobce Prahy 2 chtěl Kláru Dostálovou kvůli dotacím obvinit a Městské státní zastupitelství nesouhlasilo?

Mluvčí Aleš Cimbala to také neodmítl; pouze potvrdil, že případ nově řeší městští žalobci.

„V zásadě se jedná o výjimečný postup, ale jde o přípustný a používaný institut,“ okomentoval Cimbala fakt, že původní žalobce z Prahy 2 už kauzu nedozoruje.

Vzhledem k mlčení žalobců zůstává nevyjasněné, v čem přesně spor mezi dvěma státními zastupitelstvími spočíval. Jestli sesbírané důkazy byly podle názoru nadřízeného státního zastupitelství slabé. Anebo jestli nevidělo v jednání ministryně Dostálové - narozdíl od dozorujícího žalobce - naplnění trestného činu.

Právě na tohle nechce Městské státní zastupitelství odpovědět - s odkazem na to, že trestní řízení je neveřejné. „Nelze tedy blíže komentovat konkrétní obsah pokynu či sporných otázek, v jejichž hodnocení se obvodní a městské státní zastupitelství rozcházejí,“ reagoval mluvčí pražského městského zastupitelství Cimbala.

Vše podle zákona

Postup v kauze ministryně Dostálové odpovídá podle mluvčího Cimbaly zákonu: Když je nadřízené státní zastupitelství přesvědčené, že dozorující žalobce postupuje v rozporu se zákonem, může si kauzu stáhnout pod sebe. A tenhle krok musí písemně odůvodnit.

Formulka „v rozporu se zákonem“ obecně znamená, že dozorující žalobce jde se svým názorem proti judikatuře nebo odborné literatuře. A když se odmítá podřídit pokynu shora, o případ přijde. Takže lze považovat za téměř jisté, že ministryně Dostálová stíhána nebude. Nový žalobce pravděpodobně prošetřování zastaví.

Na případy, kdy dozorující žalobce přijde o kauzu, v níž figurují politici, je soustava státního zastupitelství obecně velmi citlivá od roku 2007.

Lidoveckého vicepremiéra Jiřího Čunka chtěli tenkrát vyšetřovatelé obžalovat pro úplatek. Zasáhla však tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká, která případ předala jiným policistům a jinému státnímu zástupci. A tento žalobce pak vyšetřování ukončil v Čunkův prospěch.

Po letech se ukázalo, že za Čunka lobbovali i bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec nebo místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera.

Státní peníze kamarádům?

Od domovní prohlídky u ministryně Dostálové v prosinci roku 2018 nebylo nikdy zcela jasné, z čeho konkrétně detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu ministryni podezírají.

Česká televize pouze citovala ze soudního příkazu k prohlídce - mělo jít o nestandardní rozdělování peněz z CzechTourismu, agentury pro lákání zahraničních návštěvníků. A to mimo pravidla a ve prospěch „vyvolených osob“.

Jednalo se o případy z roku 2016, kdy Klára Dostálová působila na ministerstvu jako náměstkyně, na starosti měla právě agenturu CzechTourism. Po zmíněné domovní prohlídce v roce 2018 Dostálová prohlásila, že se na ničem nezákonném nepodílela.

Dnes říká, že o aktuálním stavu policejního prošetřování nemá žádné informace. Dokonce tvrdí, že má za to, že se jejím případem kriminalisté už ani nezabývají. „Jelikož to je už několik let a já jsem nikdy nic nezákonného neudělala, předpokládám, že policie věc uzavřela,“ prohlásila Dostálová, která do nadcházejících sněmovních voleb vede kandidátku ANO v Královéhradeckém kraji.

Do závěrečné fáze naopak spěje jiná kauza týkající se agentury CzechTourism. Jejího bývalého manažera Aleše Pangráce detektivové obvinili z tunelování státní agentury.

Jak už Seznam Zprávy dříve popsaly, manažer Pangrác, který patří do okruhu známých ministryně Dostálové, podle policie inkasoval úplatky z reklamy a mediálních partnerství, které agentura poskytovala na nejrůznější sportovní a kulturní „eventy“. Stíhaný je také kvůli podezření, že pomáhal k zakázkám firmě, již skrytě ovládal.

Vyšetřování tohoto případu se chýlí ke konci, skončit by mělo návrhem na obžalobu.

Reklama

Doporučované