Hlavní obsah

Expolitik ANO chtěl 10 milionů za obchod s respirátory. Nedostane ani korunu

Foto: mibres, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Chce peníze, a přitom nic neudělal, odmítl insolvenční správce vymáhat expolitikovu pohledávku.

Článek

Pro bývalého politika Petra Nováka to mohl být bezmála životní obchod: Jako prostředník několika velkých dodávek respirátorů pro Ministerstvo zdravotnictví si mohl během několika dnů vydělat přes 10 milionů.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Seznam Zprávy už před několika měsíci popsaly, jak Petr Novák, bývalý jihočeský zastupitel za hnutí ANO, usiluje o vysokou provizi za to, že se podílel na dodávkách nedostatkových ochranných pomůcek po loňském propuknutí koronavirové pandemie.

Teď je ale jisté, že nedostane ani korunu. A ještě má černé na bílém, proč na peníze nemá nárok: Že v celém obchodu totiž neudělal nic, co by odpovídalo práci za 10 milionů.

Jedná se o obchod, který si loni v březnu, v době překotných miliardových nákupů roušek a respirátorů, dohodla firma Recea Prague s Ministerstvem zdravotnictví. Tohle nedostatkové zboží slíbila ve velmi krátké době přivézt z Číny za 1,1 miliardy.

Obchod ale zkrachoval: Ministerstvo dovezené respirátory odmítlo zaplatit, podle úřadu nebyly kvalitní. Firma Recea Prague podala na ministerstvo žalobu a zároveň skončila v insolvenci, protože si na dovoz respirátorů sama půjčila a nedokázala dluhy splácet.

Foto: Seznam Zprávy

Když kandidoval v minulých krajských volbách, uváděl si Petr Novák u jména inženýrský titul, který však nevlastnil.

A právě když insolvenční soud vyzval oficiálně dlužníky, ať se o své peníze přihlásí, objevila se společnost Pure Project, která patří zmíněnému expolitikovi ANO Novákovi. Tvrdila, že fungovala v tomto byznysu se státem jako prostředník - a podle smlouvy by měla dostat přesně 10 262 272 korun.

Soudem určený insolvenční správce firmy Recea Prague však po prozkoumání všech dokladů, smluv a dalších dokumentů tuto pohledávku jednoznačně zamítl. „S ohledem na charakter předmětu smlouvy a ujednanou cenu jde o úkon bez přiměřeného protiplnění,“ zdůvodnil to insolvenční správce Jiří Zrůstek v soudních dokumentech zveřejněných ve webovém insolvenčním rejstříku.

Cena neodpovídá práci

Podle smlouvy měla Novákova firma za hlavního dodavatele (firmu Recea Prague) například komunikovat se zákazníkem (tedy s Ministerstvem financí), zpracovávat objednávky nebo oslovovat další klienty.

Insolvenční správce Zrůstek vyzval Nováka, ať tedy doloží, co vše z toho udělal. Dostal ale jen e-mailovou komunikaci mezi Novákem a firmou Recea Prague, která podle správce žádnou práci neprokázala. „Cena předmětu smlouvy neodpovídá službám, které měly být poskytnuty,“ uzavřel proto insolvenční správce a Novákovu pohledávku definitivně vyškrtl. Znamená to, že v jeho prospěch nebude žádné peníze vymáhat.

Že by Petr Novák v obchodu se státem jakkoli pomohl, popírá i Lenka Knížková, jednatelka firmy Recea Prague.

„Společnost Pure Project nám přes externí dodavatele nabídla spolupráci spojenou s dodávkami respirátorů z Asie, zejména s administrativní agendou s ní spojenou. Tento záměr spolupráce se však nakonec nenaplnil a nedošlo k využití jejich služeb z naší strany. Proto ani z jejich strany nedošlo doposud k žádné fakturaci,“ řekla Knížková.

Loni v létě udělali detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu ve firmě Recea Prague domovní prohlídku. Měli podezření, že při tomto konkrétním obchodu došlo k neupřesněným machinacím. To se nepotvrdilo a nikdo z firmy nebyl obviněn.

Ale jak už Seznam Zprávy napsaly, policisté tehdy narazili právě na smlouvu s Novákovou firmou Pure Project - zarazilo je, že tolik peněz mělo z obchodu odtéct prostředníkovi za - podle nich - nejasné služby.

Petr Novák loni v rozhovoru pro Seznam Zprávy tvrdil, že byl jen „sekretářkou“, která přeposílala na ministerstvo různé dokumenty. A že fakturoval jen „haléře“, případně „koruny“. Tedy že nešlo o velké sumy.

Když se ale v insolvenčním rejstříku letos na jaře objevily dokumenty, že požaduje přes 10 milionů, nechtěl už bývalý politik o své práci mluvit. „Nechci mařit insolvenční řízení,“ reagoval.

Inženýr v mercedesu

Sedmatřicetiletý Petr Novák vstoupil do politiky v roce 2014, jeho ANO se stalo součástí radniční koalice v jihočeském Táboře. Nedlouho na to server Budějcká drbna zjistil, že ve volebních materiálech měl Petr Novák uvedený inženýrský titul, ačkoli vysokou školu nevystudoval.

V politické kariéře přesto dál stoupal: Dostal se za ANO do vedení krajských nemocnic. Když pak musel v roce 2017 tehdejší hejtman Jiří Zimola (ČSSD) vysvětlovat, proč někteří manažeři v krajském holdingu brali víc než sedm milionů ročně, ukázalo se, že je to i Novákův případ.

„Ano, v nemocnicích beru hodně, ale právě jsem chtěl požádat o snížení,“ řekl tehdy Novák serveru Neovlivní.

Navíc si jako manažer krajských nemocnic nechal krátce po nástupu koupit mercedes za milion (typu CLS 350, dva roky starý, který měl najeto 24 tisíc kilometrů).

Novák nedlouho poté ze všech politických postů odešel a vystoupil také z hnutí ANO.

Reklama

Doporučované