Hlavní obsah

Praha 6 chce přejmenovat ulici u ruské ambasády na „Ukrajinských hrdinů“

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Ruské velvyslanectví v Praze.

Reklama

Ulice u ruského velvyslanectví v Praze by se mohla přejmenovat. Hlavní město o to požádala městská část Praha 6. Ulice by se podle návrhu měla jmenovat Ukrajinských hrdinů.

Článek

Praha 6 požádala hlavní město, aby se Korunovační ulice podél ruské ambasády přejmenovala na ulici Ukrajinských hrdinů. Starosta Prahy 6 a poslanec TOP 09 Ondřej Kolář Seznam Zprávám řekl, že pro návrh byla většina zastupitelstva.

„Na zahájení zastupitelstva vznesl tento návrh pan zastupitel Libor Bezděk a setkalo se to s pozitivní odezvou. Navrhujeme hlavnímu městu přejmenovat ten úsek Korunovační, co vede před ruskou ambasádou, na Ukrajinských hrdinů. Byl to momentální nápad jednoho ze zastupitelů a zastupitelstvo to jednomyslně schválilo,“ řekl Seznam Zprávám starosta Kolář.

Nejde o první podobnou akci pražské městské části. V roce 2020 nechala Praha 6 odstranit sochu maršála Koněva, čímž vyvolala protesty na ruské straně. V témže roce nechal pražský magistrát přejmenovat náměstí u ruské ambasády na náměstí Borise Němcova.

Ukrajina čelí pátý den vojenskému ataku ze strany Ruska. Prezident Volodymyr Zelenskyj dnes uvedl, že Ukrajina žádá o okamžité přijetí do Evropské unie. Premiér Petr Fiala (ODS) snahu Ukrajiny o vstup do Evropské unie podpořil. Je podle něj třeba dát jasně najevo, že Ukrajina je vítána v evropském společenství demokratických zemí.

„Jsem sice příznivcem standardních procedur, ale my nyní nejsme ve standardní situaci,“ uvedl Fiala. „Musíme v tuto chvíli dát jasně najevo, že Ukrajina je vítána v evropském společenství demokratických zemí,“ dodal.

Také podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) Ukrajina svým konáním jasně dokázala, že patří do Evropy, a je potřeba zohlednit její komplikovanou situaci.

Ukrajina už roky usiluje o přijetí do Severoatlantické aliance a do EU, ale dosud nemá ani schválený plán kroků vedoucích k členství NATO, ani postavení kandidátské země Evropské unie.

Reklama

Doporučované