Hlavní obsah

Právnička nebo historik. Vláda vybírá zmocněnce pro lidská práva

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Stát hledá po odchodu Heleny Válkové nového zmocněnce pro lidská práva.

Reklama

Vláda Petra Fialy po odchodu Heleny Válkové hledá nového vládního zmocněnce pro lidská práva. Podle informací Seznam Zpráv by ji mohl nahradit historik Michal Stehlík nebo socioložka a právnička Pavla Špondrová.

Článek

Vládní post zmocněnce pro lidská práva je neobsazený a hledá se náhradník za opoziční poslankyni ANO Helenu Válkovou.

Podle důvěryhodných zdrojů Seznam Zpráv se mluví o dvou jménech. První vážnou kandidátkou na tento post je Pavla Špondrová. Oblasti lidských práv se věnuje dlouhodobě a má k ní blízko.

Seznam Zprávám potvrdila, že její jméno je ve hře. „Já byla v rámci Pirátů jednou z jejich nominantek. V rámci Úřadu vlády v sekci pro lidská práva jsem dříve pracovala, tak jsme se cítila kvalifikovaná na tuto pozici,“ potvrdila Špondrová, že by se mohla stát novou vládní zmocněnkyní.

Pavla Špondrová

– vystudovala sociologii, politologii a právo na Masarykově univerzitě v Brně (2001–2009)

– pracovala v neziskové organizaci Liga lidských práv, poté na Úřadě vlády v Sekci pro lidská práva, v oddělení rovnosti žen a mužů. Během českého předsednictví EU v roce 2009 vyjednávala za EU nejen v mezinárodních organizacích v New Yorku nebo v Ženevě. Po rodičovské vedla na Ministerstvu práce a sociálních věcí projekt 22 procent k rovnosti (2016).

– podílí se též na činnosti lidskoprávních poradních orgánů vlády, dlouhodobě spolupracuje s lidskoprávními neziskovými organizacemi.

– v Pirátské straně působí jako registrovaná příznivkyně od května 2020. Zaměřuje se na lidská práva, spravedlnost a sociální věci.

Zdroj: lide.pirati.cz

Pokud by si ji vláda Petra Fialy vybrala, nabídku by přijala. „Myslím si, že ano, ale nemám informace o tom, jaké by byly podmínky a ráda bych se o tom nejprve pobavila. Moje srdce bije pro lidská práva, mám k tomu hodně blízko a snažila bych se přizpůsobit, abychom se nějak dohodli,“ dodává Pavla Špondrová.

V minulosti pracovala v neziskové organizaci Liga lidských práv, poté na Úřadě vlády v Sekci pro lidská práva, v oddělení rovnosti žen a mužů. Během českého předsednictví EU v roce 2009 vyjednávala za EU nejen v mezinárodních organizacích v New Yorku nebo v Ženevě.

Další osobností, o které se v souvislosti s vládním zmocněncem pro lidská práva mluví, je historik Michal Stehlík. Informace o tom, že je jeho jméno ve hře na dotaz Seznam Zpráv nevyvrátil ani nepotvrdil.

„S dovolením se k tomuto tématu aktuálně vůbec nebudu vyjadřovat,“ reagoval Stehlík v SMS zprávě.

prof. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.

– 1994–1999 historie-slovakistika na Filozofické fakultě UK

– od 2020 profesor českých dějin se zaměřením na moderní dějiny (především témata protikomunistického odboje a odporu, popularizace dějin)

– 2008 výzkumný pobyt na New York University, 2016–2019 člen projektu COURAGE (Horizon2020)

– děkan Filozofické fakulty UK (2006–2014)

– náměstek generálního ředitele Národního muzea, od 2014 (velké projekty i investice)

– 2017–2019 člen panelu RVVI (Humanities and Arts), od 2017 člen i předseda komisí Národního akreditačního úřadu, 2014–2015 předseda Rady Českého rozhlasu, 2007–2011 člen Rady Ústavu pro studium totalitních režimů, 2009–2013 Člen česko-rakouské stálé komise historiků

– autor několika desítek monografií a mnoha výstavních projektů

Zdroj: michalstehlik.cz

Vláda koncem ledna odvolala z funkce vládní zmocněnkyně pro lidská práva poslankyni opozičního hnutí ANO Helenu Válkovou. Na pozici skončila oficiálně k 31. lednu.

O tom, že vláda premiéra Petra Fialy už s Válkovou nepočítá, informovaly jako první Seznam Zprávy. Válková tehdy řekla, že se s premiérem Fialou domluvila, že jako poslankyně opozičního ANO nemůže funkci vykonávat a poslala dopis se svou rezignací.

Válkovou do funkce vládní zmocněnkyně pro lidská práva jmenovala v květnu 2019 tehdejší Babišova vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů. Jmenování vyvolalo ostré reakce.

Výzvám k odstoupení čelila i později kvůli článku, který za minulého režimu napsala s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem.

Ten v 50. letech poslal na smrt političku Miladu Horákovou. V textu s Válkovou společně obhajovali takzvaný ochranný dohled, který totalitní režim zneužíval k šikaně disidentů. Válková na funkci zmocněnkyně rezignovat odmítla, rozhodla se ale nekandidovat na ombudsmanku. Zdůvodnila to svým někdejším členstvím v komunistické straně, ne spoluprací s Urválkem.

Reklama

Doporučované