Hlavní obsah

Před Sněmovnou se protestuje proti vládě, dorazili i poslanci SPD

Protest proti vládě před Poslaneckou sněmovnou.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Desítky lidí protestují proti vládě na Malostranském náměstí před Sněmovnou. Projev měl předseda strany PRO Jindřich Rajchl, vystoupili i poslanci SPD.

Článek

Demonstrující si před budovu Poslanecké sněmovny přinesli vlajky České republiky nebo transparenty s nápisem Demisi. Na místě na protest dohlíží policie včetně antikonfliktního týmu.

Na místě byl předseda strany PRO Jindřich Rajchl. Projev měla i poslankyně SPD Karla Maříková. „Musím vám poděkovat, že jste přišli, i když je pracovní den. To, co dělá vláda Petra Fialy, je, že nemyslí na české občany, a je vidět, že jí na nich nezáleží. Očekávala bych, že tady bude stát dnes pan premiér a bude čelit vaší kritice, místo toho je někde na služebních cestách. Doufám, že se dočkáme demise vlády,“ řekla v krátkém projevu opoziční poslankyně.

Protestu se zúčastnil i poslanec Jiří Kobza (SPD). Petici podepsal i další opoziční poslanec Marek Novák (ANO).

Vstup do ulice Sněmovní hlídají policisté včetně antikonfliktního týmu, strana PRO má v okolí Sněmovny dva petiční stánky. Jeden z nich je přímo u vchodu do dolní komory ve Sněmovní 4.

Poslední protivládní protest u Úřadu vlády skončil v pondělí večer. Policie nemusela řešit žádné konflikty. Akce se zúčastnili lidé, kteří v neděli odpoledne přišli na demonstraci nazvanou Česko proti bídě, poté před Strakovou akademií přenocovali a zůstali celý den. Bylo jich několik desítek.

Demonstranti stáli na chodníku před sídlem vlády, drželi české vlajky a transparenty vyzývající vládu k rezignaci a diskutovali mezi sebou. Od hlavního vchodu do sídla vlády oddělovaly demonstranty policejní zátarasy. Přilehlé nábřeží Edvarda Beneše zůstalo průjezdné, projíždět mohla auta i tramvaje, do zaměstnání se ráno dostali i pracovníci Úřadu vlády. Policie, která na akci dohlížela, nezaregistrovala žádné problémy či incidenty.

Proti koaličnímu kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) v neděli demonstrovaly tisíce lidí, kteří zaplnili horní část Václavského náměstí. Protest poté pokračoval zmíněným pochodem Prahou a shromážděním před Strakovou akademií.

Reklama

Doporučované