Hlavní obsah

Přeskupení Hradu se odkládá, kvůli poslancům

Foto: Ondřej Koutník, Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou je na dvoudenní návštěvě Rakouska. Ve středu se prezidentský pár přivítal s krajany ve vídeňském Prátru, ve čtvrtek je přijal rakouský prezident Alexander Van der Bellen.

Reklama

Petr Pavel stále čeká na to, až se jeho důležití spolupracovníci usadí na pozicích, které mají za úkol vybudovat. Reorganizaci struktury Pražského hradu nestihli projednat poslanci.

Článek

Zatímco rakouský prezident Van der Bellen ve vídeňském Hofburgu s vojenskými poctami vítal za slunečného počasí prezidenta Petra Pavla, na Pražském hradě mělo tou dobou dojít k očekávané reorganizaci pracoviště hlavy státu.

Podle zjištění Seznam Zpráv se tak ale nestalo. Původně mělo dojít ke změnám, které si Pavlův tým po nástupu do funkce nalajnoval, na začátku května. To se nestihlo, dalším termínem byl 1. červen. Ani to se však nepodaří.

Na „vině“ jsou poslanci, kteří nestihli záměr Hradu projednat. Sněmovna se k tomu musí vyjádřit z důvodu, že prezidentská kancelář žádá mimo jiné o navýšení zaměstnanců.

„Plánovaná organizační změna, stejně jako další opatření týkající se státního rozpočtu, podléhá schválení Rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny. Projednání bylo původně plánováno na 24. května, poslanci však agendu pouze rozjednali a následně přesunuli na další jednání, které bude 7. června,“ sdělila ve Vídni Seznam Zprávám mluvčí prezidenta Markéta Řeháková.

Teprve po projednání rozpočtového výboru se rozhodne, kdy se reorganizace Hradu spustí. „Po tomto jednání následně vedoucí prezidentské kanceláře Jana Vohralíková rozhodne, od kterého data bude organizační změna platit,“ dodala Řeháková.

Nekonečné čekání

Kancléřka Jana Vohralíková před měsícem uvedla, že novým šéfem Správy Pražského hradu se má stát Vladimír Sonntag, personální oddělení Hradu má vést Zdeněk Hejhal a finančním ředitelem se má stát bývalý náměstek pražského primátora Pavel Vyhnánek.

Míst se ujmou poté, co začne platit organizační změna, kterou se však k začátku června nestihlo schválit. Hrad rovněž žádá Ministerstvo financí o devět tabulkových zaměstnaneckých míst navíc, peníze na ně nechce.

Ve struktuře prezidentské kanceláře tak stále zůstávají původní odbory, které se po příchodu Petra Pavla na Hrad mají zásadně změnit. Výše zmiňovaný Vyhnánek tak místo finančního odboru stále vede administrativní sekci.

Jednou z klíčových postav prezidentské kanceláře je politolog Tomáš Lebeda, který má za úkol sestavit vnitropolitický odbor, jenž bude mít na starost domácí politiku a stane se jakýmsi mostem mezi prezidentem a ostatními tuzemskými politiky. V tuto chvíli však Lebeda stále zůstává ředitelem analytického odboru.

Reklama

Doporučované