Hlavní obsah

Pavel jednal o národním parku. „Nechceme další silnice ani koše,“ říká starostka

Foto: ČTK, Profimedia.cz

Lidé z obcí kolem Křivoklátu dali před sokolovnou prezidentovi najevo, že s vládním plánem národního parku nesouhlasí.

Reklama

Prezident Pavel přijel na Křivoklátsko, kde jsou proti zřízení národního parku. Nespokojenost je i s ministrem životního prostředí, který podle místních nekomunikuje a neměl čas ani na středeční jednání starostů s hlavou státu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Prezident Petr Pavel se v jistém směru vydal ve stopách svého předchůdce Miloše Zemana. Zatímco ten se snažil ovlivnit fungování Národního parku Šumava, Pavel se vložil do jednání o dosud pouze zvažovaném národním parku Křivoklátsko. Zhruba hodinu a půl strávil Petr Pavel v debatě s místními starosty, kteří plán na zřízení parku odmítají a žádají, aby příroda zůstala jako dosud pod ochranou pravidel chráněné krajinné oblasti s mnoha lidem nepřístupnými rezervacemi.

Schůzka s prezidentem se uskutečnila za zavřenými dveřmi sokolovny městyse Křivoklát a byli na ní i zástupci Středočeského kraje v čele s hejtmankou Petrou Peckovou (STAN).

Lidovecký ministr životního prostředí Petr Hladík chyběl, jeho mluvčí ve čtvrtek Seznam Zprávám sdělila, že nedostal na setkání prezidenta se starosty pozvánku. „Tu od prezidentské kanceláře obdržel pouze jmenovitě vrchní ředitel sekce ochrany přírody a krajiny Michal Servus a za Český svaz ochránců přírody Libor Ambrozek,“ napsala mluvčí Veronika Krejčí.

Místo představitele resortu čelili nespokojeným starostům jen dva jmenovaní - ministrův poradce Ambrozek a vrchní ředitel sekce ochrany přírody a krajiny Servus.

Že by jednání přineslo nějaký zásadní zvrat v postojích zastánců či odpůrců parku, z vyjádření starostů po mítinku nevyplynulo.

Petr Pavel veřejně názor na ochranu přírody v oblasti, kde leží v Lánech jeho letní sídlo, nesdělil. Jeho kolona po jednání z Křivoklátu odjela.

„Osobně jsem ho nikdy neviděla“

Způsob, jakým ministr vyjednává s místními starosty nesouhlasícími s národním parkem, asi nejlépe vystihuje přiznání starostky Karlovy Vsi Ivety Kohoutové. Ta sice stojí v čele Svazku obcí Křivoklátska, který se ve věci vehementně angažuje, a přece neměla příležitost lidoveckého ministra osobně poznat.

„Já osobně jsem pana Hladíka ještě nikdy neviděla, ačkoliv sliboval, jak bude Křivoklátsko objíždět,“ podotkla starostka Kohoutová.

Po schůzce s prezidentem sice ocenila, že padl příslib dalšího jednání s krajem i s představiteli ministerstva, ale sama si prý není jistá, že je ještě možné čekat změnu v přístupu centrálních orgánů.

Kraj i ministerstvo dokola slibují s národním parkem obcím dotace na infrastrukturu, ale jako by neslyšely, že o to místní nestojí. „Toto my vůbec nepotřebujeme, nepotřebujeme další silnice, další parkoviště a koše na odpadky. My máme strach o to naše území a racionálně říkám, že si vůbec nepřejeme to, co se děje v ostatních národních parcích,“ uvedla po jednání Iveta Kohoutová.

Foto: Jiří Pšenička, Seznam Zprávy

V sále křivoklátské sokolovny seděli proti sobě: nespokojení starostové proti politikům a úředníkům.

Dobrý pocit lidovce

I další přítomní starostové označili za zásadní problém, že ministerstvo vedené Petrem Hladíkem s nimi navzdory proklamacím už několik měsíců nejedná. Pouze úřední cestou vypořádává námitky a připomínky vznesené protestujícími obcemi a občany.

Že má resort v přístupu mezery, připustil i Hladíkův poradce Libor Ambrozek, který sám v minulosti životní prostředí řídil. „Asi se toho mohlo projednat mnohem více,“ řekl na otázku Seznam Zpráv, zda není chybou právě to, že se ministr Hladík s místními starosty fakticky nebaví a nehledá oboustranně přijatelné východisko. „To asi není problém zařídit,“ dodal však také k jednání s šéfem resortu.

Řekl, že z jednání má relativně dobrý pocit. „Vnímal jsem to tak, že řada těch starostů je připravena k diskuzi a proti parku by možná nebyli, kdyby se jim to lépe vysvětlovalo. Samozřejmě nejsme asi schopni vyřešit všechny jejich problémy a všechny otázky, které mají na srdci,“ uvedl pro Seznam Zprávy ministrův poradce Ambrozek.

O špatné komunikaci Ministerstva životního prostředí mluví i místopředseda nejsilnější vládní strany ODS Alexandr Vondra. „Obrovská chyba“ v komunikaci se samosprávou z Křivoklátska se podle Vondry stala ještě za Hladíkovy předchůdkyně Anny Hubáčkové.

„Aniž by to se starosty jednotlivě probrali, rozptýlili možné obavy, aniž by si to připravili a zahájili nějaký dialog, přijeli tam, šli do toho trochu splašeně a dostali se sami do pasti,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy Vondra, který je jedním ze spoluautorů vládního programu v oblasti životního prostředí, jenž obsahuje i slib vyhlásit nový národní park na Křivoklátsku.

Doplnili jsme reakci mluvčí ministerstva životního prostředí Veroniky Krejčí.

Reklama

Doporučované