Hlavní obsah

Starostové se ohradili proti „deseti nepravdám“ ministra Hladíka

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr Petr Hladík (KDU-ČSL).

Reklama

Starostové z Křivoklátska odmítají ministrova slova, která pronesl v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Například, že jejich region upadá a že chystané zřízení národního parku je cesta, jak tento trend změnit.

Článek

Starostové ze Svazku obcí Křivoklátska se ohrazují proti sérii tvrzení, která pronesl lidovecký ministr životního prostředí Petr Hladík v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Šéf resortu v něm obhajoval vládní plán na vyhlášení národního parku Křivoklátsko, se kterým místní obyvatelé nesouhlasí.

„Pan Hladík bohužel uvádí minimálně deset zcela nepravdivých informací o záměru, regionu a komunikaci se starosty,“ uvedl v dnešním prohlášení zaslaném redakci jménem křivoklátského svazku starosta obce Broumy Petr Jirka.

Starostové se mimo jiné ohrazují proti Hladíkovým slovům, že park bude mimo zastavěné území, tudíž se nedostane do konfliktu se životem místních obyvatel.

„Domy a zastavěné části sídel, jako je třeba Emilovna, Dřevíč, Zelená Bouda, Pustá Seč a další, ve zvažovaném parku prokazatelně leží,“ vyjmenovali představitelé místních samospráv několik staveb či osad, které podle nich ministr opomněl či zamlčel.

Starostové také tvrdí, že se prostupnost území po vyhlášení parku změní k horšímu, nikoli k lepšímu, jak to líčí lidovecký ministr. „Proti současnému stavu, kdy cyklista může využívat téměř všechny lesní cesty v řádu stovek kilometrů, bude možné v národním parku jezdit jen po značených cyklotrasách v délce desítek kilometrů,“ namítají komunální politici.

Odmítají, že by park podporovala celá vědecká komunita, a uvádějí, že „desítky vědců z různých oborů“ jsou proti parku. Stejně tak oponují Hladíkovi, že socioekonomické studie potvrzují úpadek regionu a národní park je cesta, jak tento trend otočit. Nic takového podle nich studie neprokazují - některé křivoklátské obce si podle nich naopak ve statistikách polepšily.

V inkriminovaném rozhovoru Hladík mimo jiné výslovně popřel, že by existoval i alternativní návrh, který počítá místo národního parku s vytvořením specializovaného lesního závodu Lesů ČR, jenž by měl na prvním místě péči o životní prostředí. „Tato alternativa existuje a byla dokonce prezentována generálním ředitelem Lesů ČR v Poslanecké sněmovně,“ zdůrazňují však starostové.

Komunální politici z regionu také nevěří, že by provozní náklady na správu parku byly jen 50 milionů ročně, což také z úst ministra v rozhovoru zaznělo.

Namítají, že průměrné náklady na správu českých národních parků vycházejí na 11 tisíc za hektar, což při plánované rozloze křivoklátského parku (zhruba 10 tisíc hektarů) vychází na minimálně 110 milionů ročně. Navíc podle jejich odhadu obdobnou částku správa parku na samém začátku spolyká jako jednorázový vstupní náklad.

Reklama

Doporučované