Hlavní obsah

Proti dezinformacím mezi Romy bude bojovat tým odborníků

Foto: ČTK

Jeden z posledních romských protestů se konal v úterý v Krupce.

Reklama

Ministerstvo pro místní rozvoj navíc chystá Desatero pro obce, jak postupovat při incidentech mezi Romy a Ukrajinci.

Článek

Dezinformacím, které v posledních týdnech kolují mezi Romy, má nově čelit pracovní skupina.

Složená bude z romských autorit, policie i neziskových organizací, informovala vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková.

„Bude sloužit k tomu, aby ad hoc řešila deeskalaci na lokální úrovni. Bude zapojovat místní aktéry, protože ty věci se mají řešit tam, kde se stanou - v místě problému,“ uvedla po jednání se zástupci ministerstev vnitra, práce a pro místní rozvoj, krajských úřadů, rady vlády a neziskových organizací.

Poprvé se má tým sejít už v pátek. „Bude tam zástupce obce, někdo za neziskový sektor, za policii. Máme styčné důstojníky, kteří působí pod policií, máme tady asistenty prevence kriminality a další aktéry. A také romské lídry, kteří mohou spolupracovat na rychlé reakci, než třeba dojde k tomu, že se svolávají demonstrace, aniž by bylo pořádně zjištěno, co se stalo,“ přiblížila Fuková.

Brno, Pardubice, Přerov, Krupka

Narážela na několik událostí z poslední doby, kdy Romové opakovaně demonstrovali kvůli obavám o svoji bezpečnost.

Naposledy se v úterý v Krupce u Teplic sešlo asi 500 lidí, a to kvůli neověřené informaci, že cizinci ve městě sexuálně obtěžovali romské děti.

Protest měl výrazně protiukrajinský charakter a následně se přesunul do nedaleké Bíliny. Policie později uvedla, že některé aktéry má v hledáčku kvůli možnému porušení zákona.

Podobné konflikty a následné demonstrace se v nedávné době odehrály také v Brně a v Pardubicích. V Přerově pak policie minulý týden obvinila z šíření poplašné zprávy 36letou ženu, která na facebooku psala, že městem jezdí bílá dodávka, která unáší děti.

Výzkum, jak se šíří „dezinfo“

„Chceme tvrdá data, chceme udělat výzkum o tom, jakým způsobem funguje dezinformační scéna v romské komunitě. Bude tam spolupráce policie, neziskového sektoru. Ministerstvo pro místní rozvoj současně připravuje takzvané Desatero pro obce, kde budou jasné kroky, co dělat, když se stane nějaký incident,“ řekla Fuková.

Lidem radí, aby se v podobných případech obrátili na policii. „Žijeme v právním státě, máme tady oficiální právní cesty, které by měli využít. Určitě vyzývám k tomu, aby lidé, pokud mají informace o tom, že se něco stalo nebo došlo k nějakému napadení, tak aby se obrátili na policii,“ dodala.

Reklama

Doporučované