Hlavní obsah

Psal na síti, že Ukrajinci pobodali dítě. Podle policie šlo o dezinformaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Byť muž status po výslechu na policii smazal a napsal, že k ničemu nedošlo, kriminalisté ho dál vyšetřují. V Přerově se policisté pro změnu zabývají údajnou potyčkou mezi romskými a ukrajinskými dětmi.

Článek

Policie v Sokolově se zabývá příspěvkem zveřejněným na sociální síti. Autor v něm tvrdil, že dvojice Ukrajinců pobodala 11letého chlapce.

„Chtějí to ututlat,“ psal. „Pojďte něco udělat, však nás budou zabíjet, vzpamatujte se, půjdeme do ulic,“ pokračoval příspěvek a vyzýval k odvetě.

Několik hodin poté už dotyčný vše vysvětloval na služebně. Příspěvek následně smazal a zveřejnil jiný, v němž uvedl, že k ničemu podobnému nedošlo.

„Rychlou reakcí kriminalistů se podařilo zamezit dalšímu šíření dezinformace,“ napsali policisté na twitteru s tím, že pro autora případ nekončí. „V současnosti jsme ve fázi stanovování právní kvalifikace.“

Potyčka v Přerově

Údajným napadením Romů se od pondělí zabývá i policie v Přerově. Žena tam na stanici nahlásila, že její dceru ohrožovaly dvě jiné děti nožem. Podle Romů na holčičku útočily ukrajinské děti, napsal server Romea.

Společně s matkou dívky se před policejní stanicí shromáždilo několik desítek lidí, kteří chtěli docílit projednání trestního oznámení. Rozešli se zhruba po půl hodině.

„Policisté v tuto chvíli na případu intenzivně pracují, nicméně stále ještě není možné potvrdit, že ke skutku skutečně došlo. Prosíme, nesdílejte konspirační teorie, dezinformace a příspěvky šířící nenávist,“ uvedla policie na twitteru.

Vše řeší i vedení radnice. „Podle mých informací došlo mezi dětmi k drobné potyčce bez jakéhokoliv zranění, policie to vyšetřuje,“ řekl ČTK primátor Petr Vrána (ANO). Na webu radnice v úterý zveřejnila informaci o incidentu „mezi romskými a ukrajinskými dětmi“.

Podobný příspěvek jako ze Sokolova se objevil i v souvislosti s Přerovem. „Dávejte si pozor na své ženy a děti. V Přerově jezdí bílá dodávka s Ukrajinci a snaží se unášet ženy s dětmi,“ psal v něm muž.

Obdobnou zprávu o bílé dodávce v Přerově napsala podle policie i 36letá žena, která si už vyslechla obvinění z šíření poplašné zprávy.

Tragédie v Brně

Mezi Romy a Ukrajinci panuje v posledních týdnech napětí, a to kvůli několika incidentům.

Sedmatřicetiletý cizinec, podle svědectví zřejmě ukrajinské národnosti, v Brně v polovině června u přehrady pobodal dva muže, třiadvacetiletý romský mladík na následky zranění zemřel.

Začátkem července se pak v Pardubicích strhla rvačka mezi Romy a několika cizinci z východní Evropy.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme informaci o ženě, která šířila dezinformace v Přerově.

Reklama

Doporučované