Hlavní obsah

Rakušanův tým varuje: Radikalizovat se mohou i zaměstnanci státu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Materiál z Ministerstva vnitra varuje, že radikální politické postoje se bezpochyby týkají i pracovníků ve veřejném sektoru. (Ilustrační snímek je z poslední protivládní demonstrace na Václavském náměstí 28. září.)

Reklama

Seznam Zprávy získaly dokument vypracovaný novým týmem KRIT, který pracuje pod ministrem vnitra Vítem Rakušanem.

Článek

Na Ministerstvu vnitra vznikl materiál, který varuje před radikalizací části pracovníků veřejného sektoru.

„Radikalizace pracovníků státní a veřejné správy představuje zásadní problém, který může ohrozit běžné fungování státu a jeho institucí, samospráv a dále urychlit rozpad společenské soudržnosti,“ stojí v osmistránkovém textu, jehož kopii mají Seznam Zprávy k dispozici.

Vznikl v rámci nedávno zřízeného týmu KRIT (Krizový informační tým Ministerstva vnitra ČR) a upozorňuje mimo jiné i na to, že jen pro stát pracuje kolem 450 tisíc lidí. Jako první na jeho existenci upozornil Ekonomický deník.

Vykřičník s otazníkem

Podle šéfa týmu KRIT Petra Hanouska byl materiál předložen členům Ústředního krizového štábu. Teď vnitro čeká, že složky, které mají v této centrální instituci zastoupení, pomohou problém detailněji rozklíčovat - žádná systematicky sbíraná data z této sféry zatím nejsou k dispozici. Výsledek by pak s příslušnými doporučeními měla dostat na stůl vláda.

„Tohle je takový vykřičník s otazníkem, který jsme ‚hodili‘ na ÚKŠ s otázkou, zda by nám jako reprezentativní uskupení dali nějakou zpětnou vazbu, jak tento problém vnímají. A zda by to mohli nějak kvantifikovat respektive kvalifikovat, protože na to nejsou žádná data,“ uvedl pro Seznam Zprávy Hanousek. Jeho tým zatím čerpá informace z rozhovorů s blíže neupřesněnými odborníky, kteří mají vhled do situace pracovníků státní a veřejné správy.

Hanousek upozorňuje, že radikalizaci části společnosti, třeba v důsledku energetické krize, potvrzují průzkumy veřejného mínění. „A bylo by bláhové před tím zavírat oči a tvářit se, že se to státní sféry nedotýká,“ řekl.

Nejen ruské operace

Materiál hovoří o tom, že radikalizace a volání po změně politické reprezentace není zdaleka jen důsledkem informačních operací Ruské federace a působení české dezinformační scény.

„Tito lidé se neradikalizují na základě záměrně zkreslených informací a příchylnosti k Ruské federaci, ale z frustrace s fungováním státu během současné krize a z dopadů, které to má na výkon jejich práce a na místní veřejnost,“ uvádí se v něm.

Text varuje před tím, že pokud se frustrovaných pracovníků z veřejného sektoru chopí dezinformační scéna, může to přispět k dalšímu štěpení společnosti.

V jedné z pasáží materiálu se píše například o neblahých zkušenostech sociálních pracovníků, kteří tvrdí, že nejsou často schopni lidem v tíživé situaci uspokojivě odpovědět na dotazy ohledně státní pomoci. „Sociální pracovníci si stěžují, že nejen v oblasti komunikace panuje chaos, který vytváří prostor pro spekulace a dezinformace,“ uvedli autoři materiálu.

Připomínají však také, že většina pracovníků veřejného sektoru „potenciálně rizikové informace“ nešíří, a to jak z loajality, tak kvůli vědomí, co by mohli ve společnosti způsobit.

„Na to však nelze spoléhat donekonečna. Zvláště když i na mnohé z nich energetická krize závažně dopadne v osobní rovině,“ varuje tak tým KRIT pracující pod ministrem Vítem Rakušanem.

Anonymizovaný monitoring

Tým KRIT vládě doporučuje ihned napříč ministerstvy a celou veřejnou správou významně posílit informovanost o chystaných opatřeních, umožnit pracovníkům veřejné správy skrze „bezpečné kanály“ sdílet podněty z terénu a vysvětlovat lidem příčiny stávající krize. Základní doporučení je shrnuto do tří bodů:

Tři doporučení týmu KRIT

1.  Anonymizovaný monitoring nálad ve státní a veřejné správě. Včasná identifikace osob, které mohou šířit antisystémové nálady a jejich zapojení do dialogu.

2. Vytvořit a zlepšit interní komunikační kanály, které umožní obousměrnou komunikaci po vertikální ose.

3.  Aktivně a empaticky sbírat kritické podněty a důsledně se vyhýbat bagatelizujícím reakcím.

Jeden z členů týmu KRIT Jaroslav Valůch Seznam Zprávám sdělil, že klíčové bude získat z terénu potřebná data o tom, jak je situace ve veřejném sektoru závažná. Třeba na základě detailněji zacíleného průzkumu.

„Možná se nakonec ukáže, že to zas takový problém není,“ uvedl Valůch s tím, že na to nelze příliš spoléhat.

Reklama

Doporučované