Hlavní obsah

„Potřebují nás.“ Jak ruská propaganda využívá demonstrace v Česku

Jak ruská propaganda využívá protivládních protestů v Česku, ukazuje nový díl publicistického pořadu Terén. Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil

 

Reklama

O protivládních demonstracích v Česku rozsáhle informují ruská média. Tamní propaganda tím chce svým obyvatelům ukázat, že Češi potřebují pomoc jejich země. Protestům se věnuje nový díl pořadu Terén Kristiny Cirokové.

Článek

Česko na prvním místě – hlásají organizátoři demonstrací proti vládě. Jejich aktivit ale významně využívá i ruská propaganda.

„V centru Prahy se sešly stovky lidí a tvrdě kritizovaly postup vlády. Požadovaly, aby vláda neskákala, jak EU píská a rychle se domluvila s Ruskem na dodávkách plynu do Česka,“ komentovala dění v Praze ruská NTV.

„Lidé také nechtějí přecházet na euro a trvají na vojenské neutralitě Česka. Demonstrace se kromě Prahy konaly v desítkách dalších měst,“ přeháněl v počtu měst, kde se ve středu demonstrovalo, ruský První kanál. Podle informací od organizátorů jich bylo osm. Plus Ostrava, kde si svůj konkurenční protest udělalo Okamurovo hnutí SPD.

„Požadavky demonstrantů se ruské propagandě hodí. Proč? Svým obyvatelům tím režim ukazuje, jak jej Češi potřebují,“ říká analytik z Institutu pro politiku a společnost Roman Máca. „Ruská propaganda široce referovala o tom, že Češi jsou nespokojení s vládou a chtějí normalizovat vztahy s Ruskem, potřebují Putina, aby je zachránil. To je takový klasický vzkaz té propagandy,“ vysvětluje Máca.

A mnoho demonstrantů, se kterými reportérka Seznam Zpráv na Václavském náměstí mluvila, skutečně přiznávalo, že Rusku věří. „Byl jsem vždycky protiruský. Když tady bývali Rusi, tak jsem na ně hrozil, ale teď bohužel jsem obrátil názor,“ svěřil se podnikatel z Hulína Miroslav Ludvík.

Dělník Jirka z Děčínska zase hovořil o tom, že demonstruje proto, aby se jeho děti měly lépe a nikdo je „neoblboval propagandou“. Ne ovšem tou ruskou. „Ne, úplně obráceně. Já Rusům věřím,“ vysvětloval Jirka.

Ostatně s pohledem na válku na Ukrajině a její řešení, které kremelská propaganda šíří, souzní i organizátoři protestů. Známé postavy dezinformační scény: Ladislav Vrabel – muž v insolvenci, který dluží tři miliony korun. Jiří Havel – známý tím, že založil webovou stránku, která doporučuje roztok oxidu chloričitého, který se používá jako bělidlo, na léčbu covidu-19.

A jak se jim podařilo dostat na náměstí tisíce lidí? Co všechno demonstranty trápí a čemu věří? A jaký dopad má úspěch demonstrací na takzvanou vlasteneckou scénu? Dozvíte v úvodním videu.

Terén

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Autorka Terénu Kristina Ciroková.

Publicistický pořad Kristiny Cirokové.

Doba, ve které žijeme, osobnosti, které ji formují, politika, která ji rámuje. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #teren nebo na e-mail: kristina.cirokova@sz.cz.

Sledujte ZDE.

Reklama

Doporučované