Hlavní obsah

Satirické profily neumřely ani po konci „Ovčáčka“. Teď baví Praha Spolu

Foto: Twitter

I přes zjevně satirický popisek zmátl nový falešný profil koalice Praha Spolu veřejnost i některé politiky.

Reklama

Ani po konci kariéry falešného Jiřího Ovčáčka nepřestávají Čechy bavit satirické profily na sociálních sítích. Až dosud se strefovaly spíš do aktuální opozice, už i nová vláda se ale dočkala po převzetí moci svých vlastních.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Přinášíme Praze změnu. Nové nápady. Nové tváře: Marek Benda, Jiří Pospíšil a nějaký lidovec, který bude vykroužkovaný.“ Takový příspěvek s fotkou z podepsání koaliční dohody sdílel twitterový profil Praha Spolu.

I přesto, že má v biu v profilu humorně napsáno „fejk jako ředitel zoo“, příspěvek sdíleli někteří politici. Třeba oficiální profil Mladých konzervativců.

Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) zase před nedávnem ve svém příspěvku o Milostivém létu chtěl označit ministra spravedlnosti za ODS Pavla Blažka. Ten však oficiální twitterový účet nemá a Výbornému se podařilo označit jeho satirický účet „Pablo Blažek“ založený loni v listopadu.

Foto: Twitter

Poslanci Marku Výbornému se podařilo omylem v tweetu označit satirický profil ministra spravedlnosti.

Ukazuje to, že nekončí fenomén falešných profilů, které humorně komentují politické dění. A to ani po lednovém konci asi nejslavnějšího profilu tohoto typu – falešného prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Ten měl na Facebooku dokonce více fanoušků než oficiální profil hradního mluvčího. A Ondřej Langr, který za profilem stojí, za něj dokonce před čtyřmi lety získal i ocenění Křišťálová lupa.

Langr oznámil ukončení aktivity svého satirického účtu proto, že „Hrad a jeho okolí už nepřináší svým oponentům výzvy, ale jen jakýsi podivný, nechtěný a neplánovaný soucit s pachutí“.

Falešný Rozner přežil i konec ve Sněmovně

Některé profily však úspěšně pokračují i po konci politické kariéry jejich vzorů nebo po jejich ústupu do ústraní. Příkladem je třeba Miloslav Rozner. Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2021 neobhájil poslanecký mandát a uklidil se z očí veřejnosti na post asistenta nové poslankyně.

Jeho dvojník však na Twitteru řádí dál. „Neplánoval jsem, že u něj vydržím tak dlouho a určitě ne víc než jedno volební období. Když pan Rozner loni neobhájil mandát, byl jsem prakticky rozhodnutý účet ukončit, ale pak se ozvala prezidentova cirhóza, v Lánech vzniklo akvárium, Jan Farský dostal stipendium. Pořád bylo co komentovat,“ napsal Seznam Zprávám autor satirického profilu Miloslava Roznera, který sleduje přes 7 tisíc fanoušků.

Tweet, kde se vyjadřoval ke studiu Jana Farského, v poslední době patřil k jeho nejúspěšnějším. „Tento tweet byl dílem okamžiku,“ říká. Naopak některé pointy a slovosledy mnohdy ladí a piluje i desítky minut. „Tweet o ‚hákovém kříži, který děláme, že nevidíme‘ jsem v hlavě nosil více než měsíc, než dozrál do finální podoby.“

„Falešný Míla“ se popisuje jako IT specialista a aktivní občan, který se v porovnání s okolím politice věnuje nadprůměrně. „Sleduji politické diskuze, tiskovky, čtu komentáře novinářů i politologů, chodím na setkání s politiky, sleduji je na sítích, pouštím si záznamy z parlamentu. Volební účast za posledních mnoho let mám stoprocentní.“

Aktivitou oplývá i satirický profil Jaroslava Faltýnka, „Jarda Efko“, který sleduje přes 18 tisíc příznivců. Byť se někdejší předseda poslaneckého klubu ANO po volbách uklidil do pozadí, jeho dvojník neustále komentuje aktuální politické dění.

Foto: Twitter

Někdejší předseda KSČM na Twitteru čile komunikoval s falešným Jaroslavem Faltýnkem.

Také on několikrát zmátl ostatní politiky. Pomohlo mu v tom i to, že pravý Jaroslav Faltýnek na Twitteru nepůsobí. Napálit se nechal třeba někdejší předseda KSČM Vojtěch Filip, který s falešným Faltýnkem komunikoval jako s pravým.

Podobně se v minulosti nechali někteří napálit i satirickým účtem bývalého poslance a ministra Karla Schwarzenberga, který je zřejmě nejdéle sloužícím „falešným profilem“. Politickou i společenskou situaci komentuje už jedenáctým rokem.

Většina úspěšných falešných profilů se zaměřuje spíš na politiky z ANO, SPD nebo na představitele Hradu. Koaliční politici svůj falešný profil buď nemají vůbec a nebo jeho autor není se svými glosami příliš úspěšný jako u výše zmiňovaných profilů.

Podle politologa Masarykovy univerzity v Brně Otto Eibla jo to dáno především cílovou skupinou a příznivci jednotlivých politiků.

„Příznivci SPD a ANO nepatří úplně k těm nejmladším a nejkreativnějším. Druhá strana má naopak lidi mladší, kteří se chtějí bavit a chtějí vytváření takových profilů věnovat čas,“ míní politolog. Vznik profilů z této části spektra podle něj mohl být i způsob, jakým někteří lidé ventilovali svoji frustraci z konání výše zmiňovaných politiků.

„A přiznejme si, že některé předlohy byly mnohdy tak divné a bizarní, že bylo až těžké rozeznat, kdo je pravý a kdo falešný,“ naráží tím třeba na profily Jiřího Ovčáčka, u nějž si lidé mnohdy nebyli jisti, zda je daný výrok oficiální, nebo jde už o satiru.

Divnost až bizarnost předlohy, o které politolog hovoří, inspirovala i tvůrce výše zmiňovaného profilu exposlance Miloslava Roznera. „Pan Rozner upoutal moji pozornost neopakovatelným vystoupením v předvolební debatě krajských lídrů na ČT1. Asi jako každý, kdo tehdy tu neuvěřitelnou debatu sledoval, jsem si kladl otázku, jak může někdo tak nekompetentní, s takovými elementárními neznalostmi a vyjadřovacími schopnostmi seriózně kandidovat na poslance Parlamentu ČR, navíc jako odborník na kulturu, krajský lídr, elita strany,“ podivuje se tvůrce zábavného profilu Miloslava Roznera.

A dodává, že svým bizarním výstupem si o parodický profil přímo říkal. Po volbách v roce 2017, kdy se Rozner poslancem opravdu stal, ho napadlo, že by mohlo být zábavné komentovat politické dění z jeho pohledu.

„Očima člověka, který ještě nedávno organizoval vesnické zábavy a koncerty v maloměstských kulturácích a najednou se hnutím osudu bez jakýchkoliv odborných předpokladů ocitnul v nejvyšší politice na postu, kde má rozhodovat o zákonech ovlivňujících životy 10 miliónů lidí,“ uvedl autor profilu, který má popisek „rozený žonglér se slůvky“.

Dodává, že se snaží dávat pozor, aby někoho vyloženě neurazil. „Můj ‚Míla‘ je nechápavý až přihlouplý, ale nikoliv vulgární či agresivní. Baví mě sledovat, jak lidé na některé absurdity reagují,“ dodává.

Reklama

Doporučované