Hlavní obsah

Šéf Bartošova kabinetu čelí podezření z bossingu a sexuálního napadení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Matouš Vanča obvinění odmítá. „Ačkoli jsem nijak nepochybil, dal jsem svou funkci k dispozici, abych nezatěžoval činnost ministerstva,“ prohlásil.

Článek

Ředitel kabinetu ministra pro místní rozvoj Matouš Vanča odešel na neplacenou dovolenou. Důvodem je obvinění ze šikany na pracovišti a sexuálního napadení zaměstnankyně úřadu.

Na základě vyjádření advokátky zaměstnankyně a představitelů ministerstva to uvedl server HN.cz.

Vanča, který kandidoval jako nestraník za Piráty do Sněmovny, pochybení popírá. Ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš řekl, že věc po obdržení formálního podnětu nařídil bezodkladně předat policii k prošetření.

„Docházelo k bossingu, kterého se na mé klientce dopustilo pět zaměstnanců, kdy na ni křičeli, ať se vrátí do blázince a odejde z místa,“ prohlásila advokátka pracovnice ministerstva Lucie Hrdá.

Vše podle ní eskalovalo, když zmíněná pracovnice navázala vztah se svým šéfem Vančou. „To vyvrcholilo sexuálním násilím. Pak ji údajně přesvědčoval, že se nic nestalo,“ dodala advokátka.

„Nijak jsem nepochybil“

Vanča již dříve nastoupil na neplacenou dovolenou a nyní už podle serveru není uveden na stránkách ministerstva jako ředitel kabinetu. „Ačkoli jsem nijak nepochybil, dal jsem svou funkci k dispozici, abych nezatěžoval činnost ministerstva,“ nechal se slyšet.

„Vzhledem k tomu, že okolnosti bude pravděpodobně šetřit policie, se nyní nemohu vyjadřovat k žádným detailům, ačkoli bych rád předložil úplné a jednoznačné vysvětlení,“ doplnil.

Hrdá se snaží dohodnout s ministerstvem na více než půlmilionovém odstupném pro svou klientku za šikanu na pracovišti. „Jde o odstupné z důvodu způsobené újmy za to, jak se k ní chovali,“ vysvětlila.

„Údajný nátlak na ukončení pracovního poměru dané zaměstnankyně prověřujeme,“ reagovala mluvčí ministerstva Veronika Hešíková.

V červenci skončil na Ministerstvu vnitra pirátský náměstek ministra Lukáš Kolářík kvůli potyčce po jedné z akcí ministerstva. Podle médií to byla potyčka mezi Koláříkem, jeho manželkou a jeho asistentkou, se kterou měl milostný poměr. Kauzu prověřuje policie.

K čemu došlo mezi Koláříkem a jeho asistentkou?

Červnový incident, který stál Piráta Lukáše Koláříka funkci náměstka ministra vnitra, se rozhodla popsat i druhá strana konfliktu. Redakci Seznam Zpráv se podařilo kontaktovat jeho asistentku, která v potyčce také figurovala. Článek přináší pohled na událost z obou stran.

Reklama

Doporučované