Hlavní obsah

Ševčík požádal o čas na rozmyšlenou, rektor na jeho konci trvá

Foto: Michal Kamarýt, ČTK

Děkan Miroslav Ševčík se účastnil několika protivládních demonstrací. Někdejší expert strany Trikolora vystoupil loni na podzim po boku proruského dezinformátora Ladislava Vrabela.

Reklama

aktualizováno •

Vedení VŠE od rána řeší další působení Miroslava Ševčíka na univerzitě. Děkan měl seznámit rektora s rozhodnutím, zda vyslyší jeho výzvu a odejde z vedení fakulty, požádal ale o více času na rozhodnutí. Rektora to neuspokojilo.

Článek

Vedení Vysoké školy ekonomické (VŠE) v úterý ráno zasedlo ke stolu, aby vyřešilo budoucnost děkana Národohospodářské fakulty Miroslava Ševčíka.

Rektor Petr Dvořák ho v pondělí - kvůli vršícím se kontroverzím, jako je například o jeho účast ve skupině lidí snažících se strhnout ukrajinskou vlajku na budově Národního muzea – vyzval k odchodu z pozice děkana.

Ševčík v úterý ráno přinesl na rektorát papír s rozhodnutím, zda výzvu přijme, či nikoliv. Na dotaz Seznam Zpráv nereagoval, odpovídat nechtěl reportérovi ani ve své kanceláři.

Až posléze České televizi řekl, že rektora požádal o prodloužení termínu, do kterého se má vyjádřit k výzvě, aby odstoupil.

Dvořák prosbu neakceptoval. „Své rozhodnutí děkanovi osobně sdělil ve shodě s celým vedením VŠE a za podpory ostatních děkanů fakult,“ uvedla v úterý kolem 14. hodiny mluvčí školy Věra Koukalová.

Rektor nyní požádá předsedu akademického senátu Národohospodářské fakulty o bezodkladné svolání mimořádné schůze. „Řešit se má odvolání docenta Ševčíka. Pokud by se tak nestalo, pan rektor využije svou pravomoc navrhnout odvolání děkana z vlastního podnětu. V rámci toho by požádal akademický senát VŠE o návrh,“ dodala mluvčí VŠE.

Bude bitva?

Akademický senát Národohospodářské fakulty za Ševčíkem dlouhodobě stojí - je složen z jemu loajálních lidí, kteří jsou s děkanem provázáni různými vazbami. Jeho mocenskou základnu na fakultě jsme analyzovali v článku Ševčíkova mocenská pevnost na VŠE. S lidmi, kteří ho volili, má těsné vazby.

Nelze tedy příliš očekávat, že by fakultní senát vyšel vstříc rektorovi, který dle zákona děkana jmenuje a odvolává právě na návrh akademického senátu fakulty. Na pondělní dotaz, zda má Ševčík i po sobotní demonstraci podporu fakultních senátorů, mluvčí fakulty Daniel Váňa dosud neodpověděl.

Zákon za určitých situací umožňuje rektorovi děkana odvolat. „Rektor může odvolat děkana z vlastního podnětu, a to pouze po předchozím vyjádření akademického senátu fakulty a se souhlasem akademického senátu veřejné vysoké školy v případě, kdy děkan závažným způsobem neplní své povinnosti nebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy nebo fakulty,“ píše se v zákoně.

Proti Ševčíkovi se ve středu před VŠE uskuteční protest studentů. Akci iniciují studenti Ševčíkovy fakulty, podporu mají i u zástupců velkého akademického senátu univerzity.

„Nesvoláváme to my, přišli s tím sami studenti Národohospodářské fakulty. Tím více se ukazuje, jaká na fakultě panuje situace. Ukazuje se, že nejde jen o názor rektora, ale i studentů, kteří na fakultě řízené děkanem Ševčíkem studují,“ míní studentský člen a místopředseda akademického senátu VŠE Lukáš Hulínský.

Šel jsem jen okolo

Ševčík se před několika dny ocitl v hloučku demonstrantů, kteří se snažili strhnout ukrajinskou vlajku z budovy Národního muzea. Děkan se hájí, že šel jen kolem. „Prohlašuji, že jsem nechtěl jakkoli vstoupit do budovy Národního muzea ani strhávat jakékoli vlajky vyvěšené na ní. Důrazně se ohrazuji proti interpretaci mé přítomnosti na schodech Národního muzea v inkriminované době s takovými úmysly,“ uvedl v prohlášení.

Rektor Dvořák Ševčíka vyzval, aby se postu vzdal. „Pro uklidnění situace a jako nejlepší pro vysokou školu považuji to, aby ze své funkce odstoupil. Proto jsem ho vyzval k tomu, aby na funkci děkana rezignoval,“ uvedl Dvořák s tím, že nejde o první problémové vystoupení.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme informace o žádosti, s níž za rektorem přišel děkan Ševčík.

Reklama

Doporučované