Hlavní obsah

Ševčíkova mocenská pevnost na VŠE. S lidmi, kteří jej volili, má těsné vazby

Foto: ČTK

Miroslav Ševčík s Václavem Klausem.

Reklama

Zastánce jízdy s majáčkem, osobní právník, novinář z Parlamentních listů nebo exnáměstek, za jehož působení se dostal do dozorčí rady státní firmy. To jsou mimo jiné členové akademického senátu, který zvolil Ševčíka děkanem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Navzdory kritice, kontroverzním názorům a problematickému chování vůči studentům získal Miroslav Ševčík při volbě děkana v akademickém senátu Národohospodářské fakulty VŠE stoprocentní podporu.

Ekonomický expert politické strany Trikolora patří k nejvlivnějším funkcionářům Vysoké školy ekonomické, na které působí od poloviny 80. let. Za tu dobu si zde utkal hustou síť loajálních kontaktů, které se mu osvědčily i nyní při děkanské volbě, ve které neměl ani protikandidáta. Student Jakub Kuneš se v nedávném otevřeném rozhovoru pro Seznam Zprávy svěřil, že fakultu svírá strach z budoucího děkana.

Seznam Zprávy analyzovaly složení akademického senátu fakulty a zjistily, že drtivá většina jeho členů se Ševčíkem dlouhodobě spolupracuje.

Minimálně sedm z celkem devíti senátorů pojí se Ševčíkem těsnější vazba – ať už v rámci školy, nebo mimo budovy VŠE. Jak si ukážeme níže, jde například o Ševčíkova osobního právníka, novináře z Parlamentních listů či pedagoga, který hájil Ševčíkovu skandální jízdu s majáčky.

Seznam Zprávy dotčené členy akademického senátu oslovily s několika dotazy: proč Ševčíka volili, co říkají na jeho proruské názory, jak hodnotí jeho chování ke studentům a zda se necítili vzhledem ke své známosti se Ševčíkem ve střetu zájmu. Na otázky senátoři neodpověděli. Mluvčí fakulty Daniel Váňa pouze zaslal jejich společné prohlášení, ve kterém obecně argumentují – podobně jako Ševčík – nepravdivými nařknutími novinářů.

„Vzhledem k tomu, že ve svých článcích o Národohospodářské fakultě VŠE z posledních měsíců hrubě zkreslujete pravdu a tendenčně útočíte na dobré jméno naší fakulty, rozhodli jsme se na vaše otázky nyní ani v budoucnosti nereagovat. Nevěříme totiž, že byste odpovědi opět pouze nezneužil k pokračování v pomluvách naší fakulty,“ stojí v prohlášení podepsaném členy akademického senátu Národohospodářské fakulty.

Maják morálky

V roce 2014 Miroslav Ševčík, který v té době rovněž působil ve funkci děkana Národohospodářské fakulty, nechvalně proslul papalášskou jízdou na dálnici D5 v koloně, ze které se dostal pomocí neoprávněného použití modrého majáčku. Po jeho nasazení odjel v protisměru v pruhu pro sanitky.

Skandál se ho na univerzitě nijak nedotkl. Zastal se ho například vedoucí akademického senátu Ján Pavlík, který na této pozici působí i dnes. „Valná většina senátorů se vyjádřila v tom smyslu, že by v daném případě konali stejně, kdyby měli v autě příbuznou, která je v nebezpečí života, a měli k dispozici tento prostředek. On vlastně jen trošku jel po pruhu vyhrazeném pro záchranáře. Šlo o nějakých tři sta metrů, než sjel z dálnice,“ hájil tehdy Pavlík děkana Ševčíka.

Oč přesně šlo, Ševčík nevysvětlil, Studentskému webu ilist.cz pouze sdělil, že v autě vezl osobu s vážnými zdravotními problémy.

Jak Ševčík, tak Pavlík přišli o členství v Liberálním institutu, který Ševčík v roce 1989 spoluzakládal. V roce 2017 spolu založili Liberální akademii, v jejímž vedení působí dodnes.

S Liberálním institutem se po vynuceném odchodu oba soudili. Jejich právním zástupcem se stal advokát Jan Vondráček, který je dalším členem akademického senátu Národohospodářské fakulty, a tedy funkcionářem, který nyní hlasoval pro Ševčíka v děkanské volbě. Před pěti lety magazín Týden upozornil na granty, které Ševčíkem vedená fakulta udělila jak Vondráčkovi, tak třeba i děkanově dceři Michaele Ševčíkové.

Novinář a sponzor Trikolory

Svůj hlas Ševčíkovi odevzdal i člen akademického senát Marek Korejs. Mimo fakultu pracuje jako novinář v redakci Parlamentních listů, ve kterých – mimochodem – Ševčík dostává často prostor. Redaktor Korejs je od konce roku 2019 podepsaný pod 16 články zmiňujícími Ševčíka.

Korejs s ním vedl i kontroverzní rozhovor loni v dubnu po odhalení útoku ruských agentů ve Vrběticích, ve kterém se Ševčík navážel do ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS).

„Tak já osobně plukovníku Koudelkovi, který obdržel vyznamenání CIA, takzvanou Tenetovu cenu za zahraniční spolupráci, nevěřím ani to, že se jmenuje Koudelka. Ne že bych Putinovi věřil všechno, ale že se jmenuje Putin, to mu věřím,“ řekl Ševčík v interview redaktorovi Parlamentních listů Korejsovi, jehož bakalářskou práci vedla Ševčíkova dcera Michaela.

Dalším členem akademického senátu fakulty je student Marek Koten, jehož vedoucím bakalářské práce byl přímo Ševčík. Koten je i spoluautorem výzkumné studie nazvané „Vyhodnocení efektivity plošných restriktivních vládních opatření v reakci na pandemii Covid-19 v České republice“, která v březnu 2021 kritizovala proticovidová opatření tehdejší Babišovy vlády.

Jméno Marek Koten figuruje i v seznamu sponzorů Trikolory v krajských volbách v roce 2020, dle seznamu přispěl stokorunou. K tomu je třeba připomenout, že Ševčík je ekonomickým expertem této strany. Zajímalo nás, zda je Koten sympatizantem či členem Trikolory, zda spolupracuje se Ševčíkem na ekonomických tématech pro stranu. Jak bylo napsáno v úvodu, Koten na dotazy stejně jako ostatní členové senátu neodpověděl.

Kontrola letadel a plagiátor

Členem akademického senátu Národohospodářské fakulty je i ekonom a někdejší manažer Fondu národního majetku Karel Zeman. Ten v letech 2006 a 2007 zastával roli náměstka ministra financí Vlastimila Tlustého a právě za jeho působení se Miroslav Ševčík stal členem dozorčí rady státního podniku České aerolinie, které tehdy spadaly pod Ministerstvo financí. Ševčík v kontrolním orgánu působil od ledna do května 2007.

Další členkou akademického senátu fakulty je odborná asistentka ze Ševčíkem vedené Katedry hospodářské a sociální politiky Zdenka Vostrovská. Ta se Ševčíkem sedí v tříčlenné komisi fakultního Znaleckého ústavu. O tom, že se Národohospodářská fakulta stala ústavem kvalifikovaným pro znaleckou činnost, rozhodl v roce 2006 tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec.

Fakultním senátorem je i historik a bývalý prorektor Univerzity Karlovy Martin Kovář, který byl v roce 2018 obviněn z plagiátorství. Po odchodu z UK našel akademický azyl na Ševčíkově Národohospodářské fakultě. Její etická komise, v čele se Ševčíkem, se Kováře v roce 2020 zastala slovy, že šlo o pokus Kováře zlikvidovat.

Opatrný rektor

Dění na fakultě před několika dny rozhýbal student fakulty Jakub Kuneš, který v rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal, jak Ševčík uvádí před studenty dezinformace – ať už o covidu, či o válce na Ukrajině. Fakultu podle něj svírá strach ze Ševčíka.

„Mám-li to říct na rovinu, až nepříjemně to připomíná prokremelskou propagandu. Že Ukrajina nese vinu na válce, že nemáme nikam posílat zbraně a podobně,“ popisuje mimo jiné Kuneš zážitky ze Ševčíkových přednášek.

Nový rektor VŠE Petr Dvořák kolem Ševčíkovy kauzy našlapuje opatrně. Ve vyjádření univerzity uvedl, že osobně reaguje na jednotlivé podněty spojené se Ševčíkovým případem.

„V případě, že by došlo ve výuce či jiné akademické činnosti k jednání se studenty nebo zaměstnanci VŠE k situacím, které jdou nad rámec akademické výměny názorů a mohly by vyvolávat jakékoliv podezření z porušování akademických svobod nebo zákona jako takového, bude rektor neprodleně jednat. VŠE má pro tyto situace definované postupy a současně rektor nabízí všem dalším členům akademické obce, kteří by se mohli v takové situaci ocitnout, možnost osobního setkání a okamžité reakce na obdržené podněty,“ uvedl rektor Dvořák.

Dodal, že Ševčíkovy výroky přispívají k tříbení názorů. „Přestože v některých ohledech mohou být výroky doc. Ševčíka považovány za kontroverzní, přispívají k tříbení názorů tak, jak by tomu na svobodné akademické půdě mělo být,“ uvedl rektor Dvořák.

Ševčík na konkrétní dotazy Seznam Zpráv týkající se jeho prohlášení na adresu ruské války na Ukrajině, Putinova režimu či ředitele BIS neodpověděl. Poslal pouze osobní a vulgární výpad.

Reklama

Doporučované