Hlavní obsah

Střetu s policií u muzea se účastnil i děkan Ševčík. Šel jsem okolo, tvrdí

Foto: ČTK

Děkan VŠE Miroslav Ševčík, na snímku na loňské demonstraci Česká republika na 1. místě.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZOVÁNO. Děkan Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík se účastnil incidentu, při němž demonstranti chtěli z Národního muzea strhnout vlajku Ukrajiny. Rektor s ním bude tento případ řešit.

Článek

Rektor Vysoké školy ekonomické chce už v pondělí řešit s děkanem této univerzity Miroslavem Ševčíkem incident, ke kterému došlo v sobotu před budovou Národního muzea.

Část účastníků protivládní demonstrace tady vyzývala ke stržení vlajky Ukrajiny. Když poté neuposlechli výzvy k odchodu, došlo ke střetu s těžkooděnci.

Na schodech u muzea došlo ke strkanicím a potyčkám. Dav na protější straně magistrály křičel na policisty „hanba“ a „mlátí naše lidi“. Fotografie a videa dokládají, že se tady střetl s policií také děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík.

Mluvčí VŠE Věra Koukalová pro Seznam Zprávy uvedla, že rektor Petr Dvořák se hned v pondělí chce se Ševčíkem setkat.

„Vystupování pana děkana je dlouhodobě za hranou a včerejší vystoupení nebylo výjimkou. Ačkoli si to pan děkan myslí, nelze oddělit jeho soukromé názory a činy od faktu, že zastává veřejnou funkci,“ napsala Koukalová.

„Rektor se hned v pondělí s děkanem sejde a poté vydáme prohlášení s dalšími kroky,“ doplnila.

Děkan Miroslav Ševčík v neděli popsal svoji verzi, jak ke střetu s policií došlo - k potyčce se podle svých slov připletl v podstatě náhodou. Pro Seznam Zprávy řekl, že byl v sobotu na rodinném setkání, ze kterého procházel přes Václavské náměstí.

„Oslovil mě člověk, který měl rozbitou hlavu, jestli bych mu nepomohl s tím, co má dělat, že ho napadli policisté,“ řekl Ševčík.

S tímto mužem odešel Ševčík podle svých slov k Národnímu muzeu. „On označil toho policistu, co ho napadl,“ doplnil. Krátce poté mluvil s členy antikonfliktního týmu a když scházel ze schodů dolů, tak došlo k jeho střetu s policisty.

„Narvali mě na tu zeď, poté jsem vstal a normálně jsem odešel. Žádného sundavání vlajky nebo něčeho takového jsem se neúčastnil,“ řekl Ševčík. Stejnou verzi chce říct v pondělí i rektorovi Dvořákovi.

Osmnáct lidí, kteří se v sobotu střetli s policií u Národního muzea kvůli vyvěšené vlajce Ukrajiny a poté neuposlechli její výzvy, je podezřelých z přestupku a mohou dostat pokutu.

„Jejich případ byl oznámen na místní příslušný správní orgán,“ uvedla policejní mluvčí. Zda je mezi prověřovanými i Ševčík, nechce v tuto chvíli mluvčí komentovat.

„Ke konkrétní osobě se nemůžeme vyjadřovat,“ řekla pro Seznam Zprávy policejní mluvčí Violeta Siřišťová. „Vyhodnocujeme kamerové záznamy z toho incidentu a stále se tím zabýváme,“ doplnila.

Jeden z účastníků protivládního protestu byl zadržen pro podezření z trestného činu. Muž měl podle fotografií z demonstrace na batohu písmeno Z, které používá ruská armáda během války na Ukrajině, a na rukávu logo ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny.

Po střetu s demonstranty skončili dva policisté se zraněním v péči lékařů. „Jeden z policistů je ještě v nemocnici,“ dodala Siřišťová.

Ševčík po tomto incidentu poskytl vyjádření pro internetovou televizi Raptor, kterou odborníci označují za dezinformační médium. Uvedl, že je ze zásahu policie překvapen.

„Jsem překvapen, že se takhle mohou chovat k českým občanům a ještě vyhlašovat, že to je nezákonná akce. Ti lidé přišli na veřejné prostranství, normálně se rozcházeli z demonstrace, a takhle proti nim zasahovali,“ uvedl Ševčík.

AKTUALIZACE: Článek jsme doplnili o vyjádření Miroslava Ševčíka.

Reklama

Doporučované