Hlavní obsah

U zadluženého Vrabela objevili zlaté slitky

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Pořadatel demonstrací Ladislav Vrabel dlouhodobě šíří proruské dezinformace a propagandu.

Reklama

Než Ladislav Vrabel začal pořádat demonstrace, nakoupil čtyři švýcarské zlaté slitky za více než 170 tisíc korun. Otázka zní, kde na ně šiřitel proruské propagandy vzal. Neměl žádné oficiální příjmy.

Článek

V majetku zadluženého pořadatele masových protivládních demonstrací Ladislava Vrabela objevil insolvenční správce pozoruhodnou položku.

Jde o 124,4 gramu švýcarského zlata v hodnotě více než 170 tisíc korun.

Podle faktury k nákupům, které získal insolvenční správce Martin Koubek, odebral Vrabel celkem čtyři zlaté slitky loni v červenci, v srpnu a v září od pražské firmy Aurum Bohemica.

Za pozornost stojí, že v té době Ladislav Vrabel připravoval demonstrace proti vládě a podle svého prohlášení u soudu neměl žádný majetek. A oficiálně ani žádné příjmy – pracovat přestal už na začátku roku 2022.

První protivládní demonstraci pak Ladislav Vrabel uspořádal loni v září. Na Václavské náměstí přišlo na 70 tisíc Čechů. Mnohé přivedly obavy z rostoucích cen, avšak z pódia k nim řečnili lidé šířící proruskou propagandu.

I pořadatel Vrabel, který roky dluží věřitelům částku téměř 2,7 milionu korun, spolupracuje s ruskými vládními médii a ve veřejných projevech velebí Vladimira Putina.

Foto: www.aurumbohemica.cz

Slitek 31,1 gramu zlata vyrobený ve Švýcarsku.

Kde na to vzal

To, že Vrabel dluhy nesplácí, i když nakoupil zlato, insolvenčního správce Koubka zaskočilo.

„Před zakoupením zlatých slitků jste zároveň ukončil pracovní poměr dne 31.01.2022 a další uzavřel až od 1.09.2022, takže není zřejmé, kde jste vzal na zakoupení investičních zlatých slitků peníze,“ napsal Vrabelovi a požaduje od něj, aby mu zlato vydal a on ho mohl použít ke splácení dluhů.

Ještě na jednání u soudu, kde se minulý týden o insolvenci jednalo, totiž Vrabel znovu přísahal, že jediné příjmy měl loni ze zaměstnání. A z těch by si nákup zlatých slitků dovolit nemohl.

Vrabel Seznam Zprávám tvrdí, že zlato nepatří jemu. „Jednalo se o úspory mojí manželky. Chtěla se ochránit před inflací a požádala mě, abych jí pomohl s vyzvednutím a převezením zlata z obchodu z důvodu bezpečnosti,“ sdělil na dotaz redakce.

Na fakturách, kterými svá zjištění podkládá insolvenční správce Koubek, je však jako odběratel zlata uvedený přímo Vrabel. Platbu za první dva slitky provedl v hotovosti. Další pak hradila z účtu Vrabelova srbská manželka Bojana Vurdelja.

Pokud by ale nyní Vurdelja chtěla zabránit zabavení zlata insolvenčním správcem, musela by k soudu podat takzvanou vylučovací žalobu. A soudu prokázat původ peněz, které byly údajně její. Sama Vurdelja přitom minimálně část roku pobírala v Česku podporu v nezaměstnanosti.

Foto: Insolvenční rejstřík

Jedna z faktur na zlaté slitky, na níž je jako odběratel uveden Ladislav Vrabel.

O její bankovní účet se dlouhodobě zajímá insolvenční správce. Právě na české konto Srbky totiž Vrabel nechal po transakcích se zlatem fanoušky posílat finanční příspěvky. Od lidí takto nasbíral více než milion korun.

Tvrdí, že ani korunu z peněz nevyužil jinak než na zaplacení pořádání dalších demonstrací. Insolvenční správce ale dary považuje za majetek Vrabela a peněz se chce domoci soudně.

Vrabel s manželkou fakticky žijí v Srbsku, které je dlouhodobě centrem ruského vlivu v oblasti. Do Česka Vrabel dle svých slov u soudu dojíždí zejména pořádat demonstrace.

Nepoctivé jednání, řekl soud

Vrabel má dluhy dlouhodobě a před dvěma roky požádal o takzvané oddlužení. U soudu se zavázal, že přizná veškerý svůj majetek a příjmy a s jejich pomocí bude své milionové dluhy splácet. Výměnou za to dostal ochranu před exekutory, kteří proti němu vedli 27 řízení. Aby se jich zbavil, stačilo mu v oddlužení uhradit jen menší část pohledávek věřitelů.

Krajský soud v Českých Budějovicích ale minulý pátek oddlužení zrušil, rozhodl, že jednání Vrabela je nepoctivé. Vrabela usvědčily i jeho vlastní příspěvky na facebooku. Například v nich psal, že prodal motorku za 40 tisíc a koupil novou nebo zpeněžil iPhone či Apple Watch. Byl také jednatelem ve třech firmách. Nic z toho ale na splátky dluhů neposlal.

Sám dlouhodobě tvrdí, že veškerý takový majetek patří jeho ženě, a nikoliv jemu. Opět na facebooku se ale přiznal, že je to kvůli tomu, aby z něj nemusel platit dluhy.

„Společnost patří manželce, nepatří mně. Protože mám insolvenci, tak mi ani patřit nemůže. To auto, kterým jezdíme, patří manželce. Ta motorka samozřejmě patří manželce. Nemůže patřit mně, protože kdyby mi patřila, tak by mi ji insolvenční správce sebral. To má úplně jasnou logiku,“ vysvětloval tisícům svých fanoušků Vrabel.

„Za 17 měsíců z 2,7 milionu obdrželi věřitelé 14 tisíc korun. Vše neběželo tak, jak má, a stále neběží tak, jak má,“ shrnoval v průběhu jednání průběh oddlužení soudce Zdeněk Strnad. Nakonec Vrabela poslal do konkurzu. Nad veškerým jeho možným majetkem tak má úplnou kontrolu insolvenční správce.

Za co dluží Ladislav Vrabel

  • Vrabel dluží 2,7 milionu korun. Ještě předtím, než vstoupil do insolvence, měl 27 exekucí.
  • Mezi věřiteli je i stát, protože Vrabel například dvacet let neplatí pojištění, z něhož Česko lidem vyplácí důchody.
  • VZP neplatil zdravotní pojištění od roku 2000.
  • Neuhradil ani pokuty za jízdu načerno českobudějovickou hromadnou dopravou, některé ještě z roku 1999.
  • Nesplatil úvěr od Komerční banky, nehradil poplatky za popelnice nebo elektřinu.
  • 200 tisíc dluží i miliardáři Karlu Janečkovi, který dluh postoupil své nadaci. I s úroky a pokutami se částka vyšplhala přes 400 tisíc.

Reklama

Související témata:

Doporučované