Hlavní obsah

Síkela míří do srdce islámu. Chce Česku zajistit více ropy

Foto: Ondřej Koutník

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) na akci saúdské ambasády k 93. výročí vzniku Saúdské Arábie.

Reklama

Už nyní Saúdové dodávají do Česka mezi třemi a čtyřmi procenty ropy. „Je velký potenciál toto množství zvýšit,“ řekl k cestě do Rijádu ministr průmyslu a obchodu.

Článek

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) se vypraví do země srdce islámu, kde bude hledat odpověď na otázku, jak do budoucna nahradit omezené dodávky ruské ropy.

Seznam Zprávy zjistily, že se na začátku listopadu společně s podnikatelskou delegací vypraví do Saúdské Arábie. Jedním z cílů výpravy bude právě jednání o větších dodávkách ropy do Česka.

„V současné době dochází ve světě k velké diverzifikaci a změně toků energetických komodit jako plyn a ropa. Saúdská Arábie je významným exportérem ropy – už dnes dodává do České republiky mezi třemi až čtyřmi procenty celkových dodávek. Je velký potenciál množství zvýšit, protože s postupným odklonem od ruské ropy budeme potřebovat alternativní dodávky,“ vysvětlil ministr Seznam Zprávám.

Podotkl, že jednat se bude i o plynu, se kterým obchoduje tamní státní ropná společnost Saudi Aramco.

Ministr Síkela o záměru jednat v Rijádu o vzájemné spolupráci a obchodu informoval ve čtvrtek večer na slavnostní akci saúdské ambasády, která v hotelu Hilton pořádala oslavu k 93. výročí vzniku království.

V úvodním proslovu, který pronesl po boku saúdského velvyslance Abdulláha M. al-Rašída, Síkela ocenil rostoucí význam česko-saúdských obchodů. Podle ministerstva letos vzájemná bilance přesáhne miliardu dolarů, tedy zhruba 23 miliard korun.

„Je velký zájem ze strany českých firem participovat na projektech se státními firmami v Saúdské Arábii. Neskrývám, že mým cílem cesty do Rijádu je jednat o dodávkách energií,“ uvedl Síkela pro Seznam Zprávy.

Dalším z důvodů cesty je i rostoucí vliv Saúdské Arábie ve světové politice. V poslední době nastal posun v otázce normalizace vztahů mezi Saúdskou Arábií a Izraelem, režim v Rijádu se snaží sehrát roli prostředníka v ruské válce na Ukrajině. „Samozřejmě, že rostoucí vliv vnímám. A vnímat ho musíme,“ popsal.

Vedle Saúdské Arábie má navštívit i sousední Kuvajt. Na palubě vládního letounu budou i zástupci Svazu průmyslu a dopravy, podnikatelskou delegaci povede viceprezident svazu Radek Špicar.

„V obou lokalitách budou uspořádána byznys fóra za účasti zástupců místního podnikatelského prostředí. Prioritními sektory jsou smart cities, petrochemický průmysl, energetika, obnovitelné zdroje energie a environmentální technologie,“ přiblížil Svaz průmyslu a dopravy.

Kontakty mezi Prahou a Rijádem sílí od začátku ruské agrese na Ukrajině. Loni v listopadu do Saúdské Arábie zavítala delegace tehdejšího náměstka ministra zahraničí Martina Tlapy, letos v květnu zemi navštívil šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti).

Delegace bez fotbalu

Aktuálně klíčový saúdský politik a korunní princ Muhammad bin Salmán (MBS) na sebe tento týden upozornil rozhovorem pro americkou stanici Fox News. Hovořil v něm o normalizaci vztahů s Izraelem, ale i o tom, že když si jadernou zbraň pořídí Írán, to samé učiní Saúdové.

Ti během léta poutali pozornost i díky fotbalovému boomu, který zažila tamní fotbalová liga. Režim prostřednictvím svých fotbalových klubů investoval v posledních měsících miliardy korun do nákupu slavných hráčů v čele s Portugalcem Cristianem Ronaldem, Brazilcem Neymarem či Francouzem Karimem Benzemou.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela zatím návštěvu zápasů rijádských celků Al Hilal či Al Nassr, za který nastupuje i pětinásobný držitel ocenění pro nejlepšího hráče planety Ronaldo, neplánuje. „Zatím to v programu nemám. (smích) Mají za cíl vytvořit konkurenci nejlepším evropským ligám a vnímám, že na to mají připraveno docela hodně peněz,“ dodal.

Reklama

Doporučované