Hlavní obsah

Situace je vážná, hrozí válka v Evropě, uvedl premiér Fiala

Foto: Profimedia.cz

„Sankce jsou připraveny v různých úrovních, podle toho, jak by vypadala ruská agrese,“ uvedl v neděli Petr Fiala.

Reklama

aktualizováno •

Český premiér Petr Fiala ocenil sjednocenost Evropské unie posílenou vazbou na NATO. Má obavu, že každým dnem je Evropa blíž ruskému útoku na Ukrajinu.

Článek

Premiér a předseda ODS Petr Fiala v nedělních Otázkách Václava Moravce (OVM) uvedl, že vojenský útok Ruska na Ukrajinu je čím dál pravděpodobnější.

Premiér je přesvědčený, že ruský režim Vladimira Putina hledá záminku, jak na Ukrajinu zaútočit.

„Nebudu to vyjadřovat v procentech, situace je ale vážná každým dnem. Evropa je krok od války, což ještě nedávno bylo něco nepředstavitelného. Už se nemluví jen o zvýšení napětí, ale přímo se používá slovo válka. Ruská armáda je připravená kolem hranic Ukrajiny na útok, z hlediska technicko-organizačního,“ pronesl premiér Fiala ve vysílání České televize.

Diplomatické pokusy Západu podle něho zatím nevedou k žádnému výsledku, protože Rusko podle Fialy možná ani žádného výsledku dosáhnout nechce. „Nejde o víru, ale realistické hodnocení situace. Věřit v mír musíme, ale musíme být připraveni na to, že to tak nedopadne. Pravděpodobnost vojenského útoku Ruska na Ukrajinu se bohužel zvyšuje každý den,“ řekl předseda ODS.

I na základě posledních jednání s evropskými politiky Fiala ocenil jednotnost států Evropské unie. Takovou semknutost podle českého premiéra ruský vládce Vladimir Putin nečekal.

„Tato jednota a přesvědčení, že je třeba pomáhat Ukrajině a Rusku dát jasné hranice a mantinely, ta tu nebyla. Ani při obsazení Krymu. Jednota evropských zemí posílená vazbou NATO je silná. Dnešní postoj je naprosto sjednocený, což si myslím, že Vladimir Putin nečekal,“ uvedl předseda ODS.

Fiala v OVM zmínil i to, že pro Evropskou unii je nyní klíčová vazba s NATO. „Tentokrát nikdo nepochybuje o nutnosti transatlantické vazby. Celá domluva je postavena na tomto formátu. To nebylo samozřejmostí v Evropě v posledních letech,“ uvedl premiér.

Zmínil i to, že spojenci mají nachystaný systém sankcí proti lidem spojeným s ruským agresorem.

„Sankce jsou připraveny v různých úrovních, podle toho, jak by vypadala ruská agrese. Nesmějí to být sankce kosmetické, musejí být takové, že Rusko postihnou. Zveřejňovat sankce dopředu by nebylo taktické ani rozumné,“ dodal Fiala.

Ukrajinu podpoříme

O nebezpečí ruské agrese hovořil v neděli i místopředseda ODS a šéf Senátu Miloš Vystrčil v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News.

„Agrese hrozí z Ruska, které narušuje územní celistvost Ukrajiny a porušuje mezinárodní právo. Musíme stát za Ukrajinou, její hranice jsou od nás jen několik set kilometrů. Je v našem zájmu, abychom dělali vše pro to, aby Rusko dál neprovádělo svou expanzivní politiku,“ pronesl Vystrčil.

Podle něho je důležité Ukrajinu podpořit i materiálně. „To, že my tam posíláme munici, má ten účel, aby k válce nedošlo - ne došlo. Když bude jasné, že Ukrajina se může bránit, je největší šance, že k válce nedojde. Munice tam není pro to, aby Ukrajina útočila, ale aby se bránila,“ dodal předseda Senátu.

Premiér Fiala zmínil variantu, že česká vláda bude připravena jednat o případném aktivním zapojení se do praktických aktivit NATO, bude-li o to naše země požádána - například o vyslání vojáků na Slovensko.

„Nejsme v normální situaci, netěšíme se automatické bezpečnosti, Evropa je krok od války. Můžeme-li udělat cokoliv proto, aby k válce nedošlo, udělejme to. My musíme být aktivní, je to v zájmu naší bezpečnosti. Vždyť ukrajinská hranice je jen 300 kilometrů od naší hranice, to je strašně blízko,“ dodal šéf kabinetu.

Pokud by se humanitární situace na Ukrajině zhoršila, mohla by podle premiéra následovat humanitární pomoc za zhruba 100 milionů korun.

Tendr na spadnutí

Premiér Fiala rovněž potvrdil, že brzy vypíše tendr na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech.

Tendr by měl být vyhodnocený do konce roku 2024, zkušební výroba elektřiny by podle premiéra měla nastat v roce 2036. V kontextu ruské agrese na Ukrajině potvrdil i to, že výběrové řízení bude nastavené tak, aby se eliminovalo jakékoliv riziko spojené s dodávkou komponentů od ruských a čínských výrobců.

Reklama

Doporučované