Hlavní obsah

Sňatky podle ANO: Nějaká práva podpoříme, ale neřekneme jaká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Poslanecký klub hnutí ANO.

Reklama

ANO podpoří některé návrhy, které přiznávají víc práv stejnopohlavním párům. Které konkrétně to budou, však není jasné.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hnutí ANO podpoří některé návrhy, které přiznají více práv pro stejnopohlavní páry.

„Platí, že máme volné hlasování. Mohu ale říct, že hnutí ANO většinově podpoří některé kompromisní návrhy. Přesto pro většinu z nás platí, že manželství je svazek muže a ženy,“ řekla šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová po jednání klubu.

Odmítla ale říci, který z několika návrhů, které se významně liší v množství práv, ANO podpoří.

„Nechte se překvapit, dohodli jsme se, že to nebudeme až do hlasování říkat,“ řekla pro Seznam Zprávy. Poslanci ANO o návrhu na zrovnoprávnění stejnopohlavních svazků dlouze jednali v úterý, třetí čtení začne ve středu.

Hlasy ANO jsou pro schválení alespoň kompromisního řešení klíčové, protože vládní koalice není v této otázce jednotná. Proti je část poslanců KDU-ČSL a ODS.

Poslanci napříč stranami navrhli takzvané „manželství pro všechny“ - tedy zrovnoprávnění svazků, včetně názvu manželství. Z vyjádření Schillerové plyne, že tento návrh hnutí ANO podporu nemá.

Ve hře je tedy kompromis - rovná práva, ale název partnerství, nikoli manželství.

Možné ale také je, že hnutí ANO podpoří některý z dalších návrhů, který stejnopohlavním sňatkům přiznává pouze některá práva. Například je na stole varianta lidoveckého poslance Jiřího Navrátila, která omezuje osvojování dětí pouze na biologické děti jednoho z partnerů. Nebo verze Karla Haase z ODS, která osvojení dětí neumožňuje vůbec.

Taktika proti koalici?

Pokud by prošla některá z variant, která nepřiznává právo na adopce, znamenalo by to pro zastánce manželství pro všechny prohru. A navrch by to pravděpodobně způsobilo další neshody v koalici.

Podle informací Seznam Zpráv má s přiznáním rovných práv v oblasti adopcí problém předseda hnutí Andrej Babiš. Ten ale na otázky ohledně manželství nechce odpovídat.

Na otázku, zda hnutí ANO taktizuje směrem k vládní koalici, Alena Schillerová stručně odpověděla: „Uvidíme.“

Reklama

Doporučované