Hlavní obsah

Klíč k manželství pro všechny drží v ruce Andrej Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Reklama

Po úterním jednání hnutí ANO by mělo být jasněji, jaké jsou poměry sil ve Sněmovně před finálním hlasování o manželství pro všechny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Klíč ke schválení manželství pro všechny drží v tuto chvíli hnutí ANO Andreje Babiše. Vládní koalice není ve věci jednotná, rozhodující tak bude, jestli 71členný opoziční klub dodá chybějící počet hlasů.

K finálnímu schvalování zákona, který by přiznal stejnopohlavním párům stejná práva, může dojít už tento týden. V nejsilnější opoziční straně ale stále není jasno.

Poslanecký klub ANO je rozdělený na tři skupiny. Na obou pólech jsou nadšení podporovatelé a zarytí odpůrci, kteří si za svými názory stojí. Rozhodující ale bude spíš „šedá zóna“ uprostřed - poslanci, kteří buď nemají na věc silný názor, váhají mezi jednotlivými návrhy, nebo čekají, jak se k situaci postaví vedení hnutí.

Řada z nich Seznam Zprávám při dotazu, jak hodlají hlasovat, řekla, že čeká na úterní jednání klubu.

„Všechno to budeme zítra řešit na klubu, chceme to v klidu prodiskutovat a zaujmout stanovisko,“ říká 1. místopředseda hnutí Karel Havlíček. Zda může hnutí dojít k jednotnému stanovisku, nechtěl říci. Stejně jako svůj osobní názor.

Jak velké jednotlivé skupiny jsou, nevědí ani v samotném hnutí. Vládní poslanci z pracovní skupiny, která se zákon snaží napříč politickými stranami protlačit, se svých kolegyň z ANO několikrát ptali na jejich odhad - číslo podporovatelů ale nikdy nedostali.

„Vůbec nedokážu odhadnout, jak se k tomu kolegové postaví. Po jednání klubu to snad budeme schopni nějak propočítat,“ říká těsně před finálním hlasování jedna z podporovatelek, poslankyně Taťána Malá.

Lobbing na poslední chvíli

Otevřených zastánců jednoho či druhého názoru je ale podle všeho v jednasedmdesátihlavém klubu spíše menšina. Když se zákon schvaloval v prvním čtení, podpořila ho dvacítka členů hnutí. A to ještě někteří jen z taktických důvodů - aby přiživili téma, které rozděluje vládní koalici.

Poslankyně Jana Pastuchová, která manželství stejnopohlavních párů prosazuje už několikáté volební období, hodlá na úterním klubu u kolegů ještě lobbovat za úplné narovnání práv. „Zkusíme jich ještě co nejvíc přesvědčit. Ale budu ráda i za podporu partnerství s rovnými páry. Kdybych viděla, že je naděje, tak nebudu tvrdošíjně trvat na názvu manželství,“ říká Pastuchová.

Rozložení sil ve Sněmovně

Manželství pro všechny, nebo alespoň partnerství s rovnými právy, podporují Piráti, většina poslanců STAN a TOP 09. Kluby ODS a KDU-ČSL jsou rozdělené, větší množství poslanců je proti. Poměr sil u ANO je nejasný. Proti jsou poslanci opoziční SPD.

Stejně ale bude kolegy přemlouvat i druhá strana. Odpůrcem manželství pro všechny je například poslanec Aleš Juchelka, kterému vadí nejen název, ale i narovnání práv co se týče dětí. „Povedeme o tom debatu. Klíčová bude otázka dětí a jejich práv,“ říká Juchelka.

Zásadní pro to, jak diskuze na klubu dopadne, může být postoj Andreje Babiše. Nikdo ve straně nepočítá s tím, že by nějaký postup v tak citlivé otázce nařídil, ale nerozhodné poslance přístup šéfa ovlivnit může.

Babiš v minulosti manželství pro všechny podporoval, podle několika zdrojů z jeho okolí má ale v poslední době pochybnosti. A to zejména, pokud jde o možnost přímé adopce dětí.

„Nevím, jak se rozhodne. Myslím, že má momentálně problém s těmi dětmi. Asi tam trochu zapracovala Aliance pro rodinu,“ říká poslankyně Pastuchová.

Seznam Zprávy oslovily Babiše s dotazy, jak bude hlasovat a zda bude dávat svým kolegům nějaké doporučení. Nechal je ale bez odpovědi.

Prostý výpočet „záleží na Babišovi“ si zřejmě udělali také lobbisté z obou táborů. S Babišem v minulosti jednali jak zástupci iniciativy Jsme fér, tak představitelé druhého tábora, Aliance pro rodinu. Naposledy u Babiše lobboval například Miroslav Novák, truhlář z Táborska, který sám sebe popisuje jako „prodlouženou ruku Aliance pro rodinu“.

Obě skupiny také na poslední chvíli mobilizují své příznivce, aby zákonodárcům psali maily. Zástupci Jsme fér se podle informací Seznam Zpráv chystají jednat ještě v úterý a nechají také vytisknout inzeráty v novinách.

V minulých týdnech si ale iniciativa s kampaní „naběhla“, když nechala vyvěsit billboardy v blízkosti poslaneckých kanceláří. Část poslanců, mimo jiné i z hnutí ANO, to vnímalo jako nepřiměřený nátlak.

Voliči ANO: Nic to nezmění

Pro šéfa hnutí ANO je rozhodnutí, jak se k věci postavit, politicky zapeklité. Momentálně se před evropskými volbami tváří jako konzervativní, nacionalistický politik, jenž jako po svém vzoru pokukuje po maďarském premiérovi Viktoru Orbánovi. Zároveň ale říká, že právě v otázce práv homosexuálů se s Orbánem neshodne.

ANO se tak tématu dlouhodobě spíš vyhýbá. Když bylo u vlády, mělo možnost manželství pro všechny projednat, nechalo ale zákon ve Sněmovně spadnout pod stůl.

Pro hnutí je to ostatně z hlediska preferencí nejjistější cesta. Podle čerstvého průzkumu agentur Nielsen a Publicis Groupe je většině jejich voličů téma jedno - podle 83 procent voličů ANO se pro ně v případě schválení nic nezmění. Poměr lidí, kteří si myslí, že by se jejich život změnil schválením zákona k horšímu, je pak zhruba stejný jako těch k lepšímu.

O čem se bude hlasovat?

Manželství pro všechny

Původní návrh z pera poslanců napříč politickými stranami dává stejnopohlavním párům stejná práva včetně adopcí dětí a názvu manželství.

Partnerství

„Kompromisní“ návrh, který má stejnopohlavním párům zajistit stejná práva, ale nikoli název manželství. Jde o ústupek konzervativnějším poslancům.

Úprava práv

Ve hře je i několik dalších pozměňovacích návrhů, které nepřiznávají stejnopohlavním párům nárok ani na název manželství, ani na adopce dětí. Narovnávají ale některá jiná práva.

Reklama

Doporučované