Hlavní obsah

Nejde o homosexuály, ale o děti, ukazuje se ve Sněmovně

Podívejte se na novu epizodu reportážní série Off Record.Video: Václav Dolejší, Ondřej Koutník, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ohlášený kompromis mezi liberály a konzervativci v Poslanecké sněmovně na rovných právech pro gay a lesbické páry se vzdaluje.

Článek

Zákon označovaný jako manželství pro všechny, který už prošel prvním čtením, se definitivně měl schvalovat ještě do konce roku.

V Parlamentu se zrodila předběžná dohoda na tom, že když stejnopohlavní páry získají stejná práva, jaká dnes mají manželé, tak se jejich svazek nebude jmenovat manželství, nýbrž partnerství. Teď se ale ukazuje, že mezi politiky není shoda na podstatnější věci – jak přesně umožnit homosexuálům osvojování dětí.

„Ta diskuze o tom názvu, který údajně vadí, je ve skutečnosti spíš diskuzí o rodičovských právech,“ uvědomuje si Lucia Zachariášová z iniciativy Jsme fér, jež za zákon lobbuje.

Potíž je v tom, že některým poslancům, kteří homosexuálům přislíbili rovnoprávnost, teprve nyní docházejí všechny souvislosti. „Není to o jednom novém zákonu, tam se prolíná více zákonů. A politik, která se tomu nevěnuje do hloubky, to v té komplexitě nemá šanci efektivně pojmout. Myslím tedy, že debaty nad legislativním řešením úpravy osvojování dětí tak, aby uspokojilo všechny aktéry, potrvají ještě rok, dva,“ míní legislativní expert a poradce KDU-ČSL Vilém Anzenbacher.

Jak vychovávat děti

Složitou situaci popisuje i místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Eva Decroix, která je ve své straně jednou z mála zastánkyň manželství pro všechny.

„Název je symbol. Jenže teď vedeme diskuzi, jestli a jak duhové rodiny mohou vychovávat děti. A když v rodině nejsou, jestli je mohu adoptovat, dostat do pěstounské péče nebo využít náhradní mateřství,“ říká Decroix.

Obava je, že u dětí projde jen měkká verze: například že partner/ka si může přisvojit dítě druhého partnera/ky z předchozího vztahu. Ale už ne to, že by si mohli společně osvojit dítě z ústavu nebo se stát společnými pěstouny.

„Leží tady dokonce i návrh, který opomíjí děti, je to šidítko. Vůbec neřeší to podstatné - reálné problémy tisíců rodičů a dětí žijících v duhových rodinách,“ míní pirátská poslankyně Olga Richterová.

Jak konkrétně vypadá vyjednávání o zákonu, který budí tolik vášní, popisuje podrobněji další díl reportážní série Off Record, v úvodním videu článku.

Reportážní série Off Record

Foto: Seznam Zprávy

Reportéři Václav Dolejší a Ondřej Koutník.

Název reportážního cyklu odkazuje na situace, kdy politici a vlivní lidé hovoří s novináři mimo kamery a mikrofony – a o to právě jde. Vstoupit do politického zákulisí a zprostředkovat našim čtenářům a divákům informace, jak to vypadá, když politikům spadne televizní či facebooková „maska“.

Nejde však o žádné paparazzi záběry, ale o přiblížení toho, jak vypadá práce novinářů v politickém terénu a co si od politiků vyslechnou, když chtějí znát názory, jimiž se politici před kamerami nechlubí.

Abychom přiblížili autenticitu a atmosféru nastalých situací, některé záběry pořizujeme i na brýle s kamerou. Přiznaně, nikoliv tajně. Někteří politici se tak dokážou více uvolnit a hovořit méně formálně a strojeně, než kdybychom na ně mířili diktafonem.

Ty politiky či úředníky, které by „špionské“ brýle spíše znervózňovaly, nahráváme klasicky – avšak na méně standardních místech. Jako například Andreje Babiše ve vlaku v dětském kupé. Nebo v bodyguardy hlídaném prezidentském vagónu při zahraniční cestě hlavy státu.

Reklama

Doporučované