Hlavní obsah

Boj o moc na Hradě. Přetahují se dvě vlivné ženy

Prezident Petr Pavel a jeho hradní tým.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Prezident je 100 dnů ve funkci. Pátrali jsme, jak se žije na „Pavlově dvoře“. Kdo má na Hradě vliv, kdo má blízko k prezidentovi a jaké je mocenské rozpoložení na Hradčanech.

Článek

Po odchodu Miloše Zemana a jeho přátel se na Hradě etabluje nová mocenská struktura. Reportéři Seznam Zpráv Ondřej Koutník a Václav Dolejší v novém dílu reportážního cyklu Seznam Zpráv Off Record zjišťovali, kdo tvoří základní sestavu lidí, kteří mají vliv na chod Pavlova úřadu.

Pátrali nejen na Hradčanech, ale i během zahraničních cest prezidenta. Byla to ideální příležitost vidět Pavlovy klíčové spolupracovníky v akci. A pozorovat, kdo má jaký přístup k hlavě státu při jeho pracovní agendě.

Na „dvoře Pavla“ se zformovaly dvě mocenské skupiny. Jejich obsazení souvisí s tím, jak se prezident Pavel dostal na Hrad, respektive kdo se podílel na jeho vítězné volební cestě.

Jednu partu reprezentují Pavlovi spolupracovníci z volební kampaně, z nichž vyčnívá ředitelka sekretariátu prezidenta Linda Jozwiak Kopecká. Druhou skupinu představuje kancléřka Jana Vohralíková a její lidé, které si přivádí do prezidentské kanceláře.

První tábor těží z dlouhodobé spolupráce s Pavlem, kancléřka má zase pod sebou téměř 500 lidí, díky čemuž má podrobný vhled do fungování prezidentské kanceláře. Právě kancléřka, která se k Pavlovi přidala až těsně před volbami, dostala náročný úkol jednotlivé týmy sladit a zakomponovat do struktur Hradu. To logicky vytváří napětí, na obou stranách.

Prezident v rozhovoru pro Seznam Zprávy přiznal, že sladit jednotlivé týmy je složitější, než si původně myslel.

Reportážní série Off Record

Foto: Seznam Zprávy

Reportéři Václav Dolejší a Ondřej Koutník.

Název reportážního cyklu odkazuje na situace, kdy politici a vlivní lidé hovoří s novináři mimo kamery a mikrofony – a o to právě jde. Vstoupit do politického zákulisí a zprostředkovat našim čtenářům a divákům informace, jak to vypadá, když politikům spadne televizní či facebooková „maska“.

Nejde však o žádné paparazzi záběry, ale o přiblížení toho, jak vypadá práce novinářů v politickém terénu a co si od politiků vyslechnou, když chtějí znát názory, jimiž se politici před kamerami nechlubí.

Abychom přiblížili autenticitu a atmosféru nastalých situací, některé záběry pořizujeme i na brýle s kamerou. Přiznaně, nikoliv tajně. Někteří politici se tak dokážou více uvolnit a hovořit méně formálně a strojeně, než kdybychom na ně mířili diktafonem.

Ty politiky či úředníky, které by „špionské“ brýle spíše znervózňovaly, nahráváme klasicky – avšak na méně standardních místech. Jako například Andreje Babiše ve vlaku v dětském kupé. Nebo v bodyguardy hlídaném prezidentském vagónu při zahraniční cestě hlavy státu.

Reklama

Doporučované