Hlavní obsah

Babiš v dětském kupé hledá nový směr, jeho tým je z toho rozpačitý

První díl nového reportážního cyklu Off Record ze zákulisí české politiky. Video: Václav Dolejší, Ondřej Koutník, Seznam Zprávy

 

Reklama

Expremiér Andrej Babiš „natírá“ ANO konzervativní barvou. Ostatní členy hnutí to mate. Stále si myslí, že jsou tu pro všechny voliče. V regionech už Babišova strana rozjíždí kampaň pro příští volby.

Článek

Je několik měsíců po prezidentských volbách a rok před těmi nejbližšími. Expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš chce po několika nepovedených pokusech zase uspět.

Objíždí české regiony, sonduje terén, poohlíží se po potenciálních volebních partnerech. V současnosti je to pro něho klíčová náplň práce, které se naplno věnuje.

Reportéři Seznam Zpráv Václav Dolejší a Ondřej Koutník se v první části nového reportážního cyklu Seznam Zpráv Off Record vydali do Ústí nad Labem, aby v praxi viděli, jak vypadá Babišova snaha navenek se upozadit a přenechat více prostoru svému týmu.

Byla to unikátní příležitost odchytit téměř kompletní sestavu hlavních postav hnutí ANO na jednom místě a vidět, jak se sžívají se svou novou rolí. Cestami do regionů v podstatě zahájili kampaň k evropským a krajským volbám v příštím roce.

Konzervativní hnutí pro všechny

Bývalý předseda vlády se svým nedávným vystoupením v Budapešti –⁠ po boku maďarského premiéra Viktora Orbána nebo českého exprezidenta Václava Klause –⁠ přihlásil o konzervativní nálepku pro ANO. Jak se ale ukázalo, při osobním kontaktu s čelnými představiteli svého hnutí, Babišův příklon ke konzervatismu jeho nejbližší spolustraníky dost mate. Jak se reportéři SZ v rozhovorech dozvěděli, stále žijí představou, že jsou hnutím pro všechny „naše“ lidi.

Reportážní série Off Record

Foto: Seznam Zprávy

Reportéři Václav Dolejší a Ondřej Koutník.

Název reportážního cyklu odkazuje na situace, kdy politici a vlivní lidé hovoří s novináři mimo kamery a mikrofony – a o to právě jde. Vstoupit do politického zákulisí a zprostředkovat našim čtenářům a divákům informace, jak to vypadá, když politikům spadne televizní či facebooková „maska“.

Nejde však o žádné paparazzi záběry, ale o přiblížení toho, jak vypadá práce novinářů v politickém terénu a co si od politiků vyslechnou, když chtějí znát názory, jimiž se politici před kamerami nechlubí.

Abychom přiblížili autenticitu a atmosféru nastalých situací, některé záběry pořizujeme i na brýle s kamerou. Přiznaně, nikoliv tajně. Někteří politici se tak dokážou více uvolnit a hovořit méně formálně a strojeně, než kdybychom na ně mířili diktafonem.

Ty politiky či úředníky, které by „špionské“ brýle spíše znervózňovaly, nahráváme klasicky – avšak na méně standardních místech. Jako například Andreje Babiše ve vlaku v dětském kupé. Nebo v bodyguardy hlídaném prezidentském vagónu při zahraniční cestě hlavy státu.

A co dál plánuje Andrej Babiš? Jakou má strategii pro příští měsíce? Více se dozvíte ve druhém díle reportážní série Off Record, který vyjde 23. května.

Reklama

Doporučované