Hlavní obsah

Bojovníci za manželství pro všechny si naběhli. Kampaní naštvali poslance

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Michaela Šebelová (STAN) podpořila manželství pro všechny i šaty v barvě duhy.

Reklama

aktualizováno •

Poslanci ve středu diskutovali o manželství pro všechny. Narovnání práv stejnopohlavních párů prošlo do třetího čtení relativně hladce. Politiky ale naštvala nátlaková akce iniciativy bojující za práva homosexuálů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Druhým čtením v Poslanecké sněmovně prošel ve středu návrh na uzákonění stejnopohlavních svazků, známější pod návrhem manželství pro všechny. Poslanci nakonec přijali čtyři pozměňovací návrhy, které by měly změnit název svazku na partnerství a také ovlivnit osvojování dětí.

Poslankyně Michaela Šebelová (STAN), která je kvůli svému synovi jakousi tváří zákona o manželství pro všechny, do Sněmovny vyrazila v zářivých šatech v barvě duhy. Právě duha je symbolem LGBT+ lidí bojujících o svá práva. „Chtěla jsem svoji podporu dát najevo i šaty,“ potvrdila poslankyně.

„Rády bychom se vzaly“

Schůze po dlouhé době zaujala i veřejnost. Zhruba patnáct mladých lidí si přišlo na galerii hostů diskuzi poslechnout.

Mezi nimi i mladá žena s načerveno obarvenými vlasy, která se představila jako Ellen. Poslancům prý přišla ukázat, že je úplně normální člověk. „Se svojí partnerkou žiju od roku 2016, v roce 2018 jsme se zasnoubily a rády bychom se vzaly,“ řekla reportérce Seznam Zpráv.

Se snoubenkou se prý snažily s některými poslankyněmi a poslanci komunikovat, alespoň prostřednictvím e-mailu. „Někteří nám odpověděli. Většinou ti, kteří manželství pro všechny podporují. Odpovědělo ale i několik těch, kteří s tím nesouhlasí. Ti nám ale dali jasně najevo, že jsme pro ně nic,“ povzdychla si.

Hlasité povzdechy pak mezi publikem vyvolala i poslanecká diskuze, byť byla mnohem kratší a kultivovanější než v prvním čtení, po němž se někteří politici, zejména z KDU-ČSL, omlouvali lidem z LGBT+ komunity za některé výroky kolegů.

Téma jsme řešili i v reportážní sérii Off Record:

Lidovci protentokrát zvolili taktiku, kdy se zejména ti z konzervativnější části strany rozhodli k tématu nevyjadřovat, jejich stanovisko tak přednesl předseda a ministr práce Marian Jurečka. „Budu stručný a věcný. A tedy, že manželství chápeme jednoznačně jako svazek muže a ženy, ale zároveň také jedním dechem říkáme: narovnejme práva registrovaných partnerů,“ řekl na úvod Jurečka.

O rozruch se tak postaral jen předkladatel jednoho z pozměňovacích návrhů, lékař a poslanec SPD Jan Síla, který na plénu vysvětloval své názory na to, že by homosexuálové neměli vychovávat děti, což dokládal studiemi pochybných organizací.

Nekulturní kampaň, stěžuje si poslanec

Bouřlivou debatu čekali zejména zástupci iniciativy Jsme fér, která za stejná práva pro LGBT+ komunitu dlouhodobě bojuje. V budově naproti Poslanecké sněmovně ustanovili štáb, ve kterém jeho zástupci jednání zákonodárců živě sledovali, jejich zástupci pak projednávání pečlivě sledovali i přímo v Poslanecké sněmovně.

S jednou věcí však nejspíš nepočítali – že se na přetřes dostanou i oni sami. Respektive jejich aktivita, kdy v uplynulých týdnech začali ve městech poblíž poslaneckých kanceláří vylepovat plakáty, jimiž jmenovitě oslovovali konkrétní poslance, aby manželství pro všechny podpořili. Seznam Zprávy informovaly ZDE.

+7

Některých poslanců se to dotklo a iniciativu zkritizovali i ti, kteří jinak manželství pro všechny dlouhodobě podporují.

„Zjistil jsem před pár dny, že v blízkosti mé kanceláře visí tento plakát. Přijde mi to nekulturní, není to vhodný způsob komunikace,“ řekl poslanec ANO Igor Hendrych.

Zastala se ho jeho stranická kolegyně a podporovatelka stejnopohlavních svazků, Taťána Malá. „Moc mě mrzí, co jsem se před chvíli dozvěděla. Tu kampaň vůbec nepovažuji za fér. To, čemu kolegové musí čelit ve svých obcích, je nedůstojné,“ rozčílila se.

„Jsme na seznamu jako za covidu“

Přisadila si i poslankyně STAN Michaela Šebelová, která LGBT+ komunitu podporuje na celé řadě jejich akcí. „Nevěděli jsme to dopředu, nebylo to s námi konzultováno a moc mě to mrzí. Připomíná mi to situaci, kdy jsme my poslanci byli i s adresami na nějakém seznamu v dobách, kdy jsme hlasovali pro pandemický zákon,“ řekla.

Billboardy jsou součástí celostátní výzvy nazvané „Děti čekají“. Jejich symbolem je budík ve tvaru srdce. „Měří ubíhající čas, aby spící Poslaneckou sněmovnu probudil,“ vysvětlil už dříve mluvčí iniciativy Filip Milde. Na kampaň se podle něj složili lidé z celé republiky ve sbírce, která vynesla zhruba jeden milion korun.

Foto: Jsme fér/Filip Milde

Jeden z kritizovaných billboardů.

„V současné chvíli probíhá celostátní kampaň, která má za cíl upozornit zákonodárce na novou webovou stránku Děti čekají, která shrnuje příběhy rodin a dětí společně s odbornými stanovisky,“ dodal Milde ve středu odpoledne pro Seznam Zprávy.

„Malá část z reklamních ploch je umístěna v blízkosti poslaneckých kanceláří – jejich adresy jsou veřejné a jsou určeny k setkávání s veřejnosti – a příjmením oslovují poslance a poslankyně, aby podpořili ve Sněmovně přijetí manželství pro všechny páry. Cílem a úmyslem kampaně nebylo kritizovat, ale pozitivně zaujmout pozornost jednotlivých poslanců a poslankyní a informovat je o nerovném postavení rodin dvou matek nebo dvou otců s dětmi. Velmi nás mrzí, že se náš úmysl minul účinkem a některých poslanců a poslankyní se kampaň dotkla. Vnímáme jejich zpětnou vazbu a pracujeme na co nejrychlejším odstranění adresné části kampaně. I nadále budeme vést dialog se všemi, kdo se chtějí dozvědět informace o problémech gay a lesbických rodin s dětmi.“

Ve středu večer iniciativa Jsme fér oznámila, že část kampaně s ohledem na kritiku stáhne.

Manželství pro všechny nyní putuje do třetího čtení. Před druhým čtením je pak lidovecká úprava Listiny základních práv a svobod, do níž by politici rádi ukotvili manželství jako svazek pouze muže a ženy.

Reklama

Doporučované