Hlavní obsah

Osobní kampaň tlačí na konkrétní politiky kvůli manželství pro všechny

Foto: Jsme fér/Filip Milde

Jeden z billboardů iniciativy Jsme fér.

Reklama

Poslanci se ve středu střetnou při druhém čtení návrhu na manželství pro všechny. Mezitím se rozbíhá celostátní výzva „Děti čekají“, jejímž symbolem se stal budík ve tvaru srdce. Objeví se na billboardech i v novinách.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Pane poslanče Mašku, tisíce rodin a dětí čekají. Prosíme, jednejte. Dejte jim manželství pro všechny páry.“ Takový vzkaz zanechala organizace Jsme fér u frekventované křižovatky v centru Hradce Králové tamnímu poslanci hnutí ANO Jiřímu Maškovi.

Mašek se loni v červnu, kdy návrh prošel prvním čtením, zdržel. „Díky, nemuseli jste tak utrácet. Své názory neměním,“ vzkázal jim přes svůj facebook poslanec.

Kampaň v ulicích i na sítích

Podle mluvčího iniciativy Filipa Mildeho jde o celostátní výzvu „Děti čekají“, jejímž symbolem se stal budík ve tvaru srdce. „Měří ubíhající čas a zvoní, aby spící Poslaneckou sněmovnu probudil. Kampaň se v následujících týdnech objeví na megaboardech, billboardech a plakátech v ulicích českých měst, v tisku, online a na sociálních sítích. Celá kampaň není jakkoliv financována z veřejných zdrojů. Složili se na ni lidé z celé České republiky ve sbírce, v níž manželství pro všechny páry podpořili téměř jedním milionem korun,“ uvedl Milde.

Foto: Jsme fér/Filip Milde

Vzkaz pro Andreje Babiše.

Organizace podobný vzkaz v těchto dnech nechala třeba i v „domovské“ Roudnici nad Labem předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, který se proti manželství pro stejnopohlavní páry nikdy nevymezoval. Na červnovém hlasování však byl nepřítomen.

Je to především hnutí ANO, jehož sedmdesátka poslanců na toto sdílí a prezentuje různé názory – od výrazné podpory až po výraznou nepodporu takovýchto svazků.

Jak probíhalo první čtení?

Manželství pro všechny prošlo v Poslanecké sněmovně prvním čtením na konci června 2023. Poslanci z obou názorových stran svedli bitvu argumentů, která místy pobuřovala. Proti některým projevům se vymezili zástupci LGBT+ komunity i zmocněnkyně pro lidská práva. Více o vyhrocené debatě a hlasování si přečtěte v následujícím textu.

Návrh zákona, který by zaručil stejná práva stejnopohlavním párům, loni v listopadu projednaly ústavně-právní výbor a stálá komise pro rodinu a rovné příležitosti. Nyní poslance čeká druhé čtení, jehož součástí by měly být i pozměňovací návrhy. Ve sněmovním systému jsou zatím nahrané čtyři.

Všechny čtyři pracují s pojmem „partnerství“, který by měl zlomit odpor konzervativní části Poslanecké sněmovny, jejíž členové by chtěli narovnat práva stejnopohlavních párů s těmi heterosexuálními, avšak nechtějí tento institut nazývat manželstvím.

„Historie i komplikovanost diskuze proběhlé v prvním čtení nynějšího návrhu ukazují, že na přijetí tzv. manželství pro všechny není dosaženo dostačujícího konsenzu,“ odůvodnila svůj návrh poslankyně Helena Válková (ANO), která je podepsaná pod třemi variantami pozměňovacího návrhu.

Jak Češi vnímají manželství pro všechny?

Výzkumné agentury Nielsen a Publicis Groupe v říjnu 2023 udělaly průzkum veřejného mínění mezi Čechy staršími 18 let. Ptali se jich na to, zda přijetí zákona o manželství pro všechny ovlivní jejich život. Že je neovlivní, odpovědělo 80 procent z nich, 11 procent pak řeklo, že ho ovlivní k lepšímu, devět procent z nich pak tvrdilo, že jim život ovlivní k horšímu.

Byť návrh slibuje, že na partnery se budou vztahovat stejná práva i povinnosti jako na manžele, jednu výjimku i přesto jedna z variant návrhu zavádí. A to při osvojování dítěte osobou druhého z manželů. „Na tom podle všeho stále existuje vysoká míra neshody, jak na úrovni politické reprezentace, tak ve společnosti jako celku,“ vysvětlila.

Zavedení pojmu partnerství se sice může jevit jako dobrý kompromis, avšak „tvrdé jádro“ zastánců manželství pro všechny ho považuje za velký ústupek. Alespoň takto to v úterý v Poslanecké sněmovně představila její předsedkyně a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v obklopení poslanců své strany.

„My opravdu usilujeme o sjednocení práv včetně názvu a je to pro nás prioritou. Nicméně pokud bychom nevnímali realitu debaty, mohlo by se stát, že téma by se nedostalo dál, doslova by umřelo, a mohlo by nastat, že žádná práva nesrovnáme. Proto jsme se po plamenné diskuzi dohodli, že jsme ochotni podpořit pozměňovací návrh, který zavádí partnerství. Je to jediný možný ústupek, který jsme ochotni udělat,“ uvedla Pekarová Adamová.

Partnerství jako kompromis

Více o kompromisním partnerství si přečtěte v textu politického komentátora Václava Dolejšího.

Novela by podle ní měla lidem stejného pohlaví ve svazcích zařídit vdovské důchody, srovnatelné šance na získání hypotéky, ale i výživné, dědictví nebo sirotčí důchod či právo na zastupování dětí.

Pekarová Adamová zároveň upozornila na to, že manželství pro všechny nemá nic společného s takzvaným surogátním mateřstvím, jak se někteří snaží tato dvě témata spojovat. „Nespojujme to s tímto. Tady jde o narovnání práv,“ upozornila.

Na tento fenomén upozorňuje i organizace Jsme fér, jejíž právníci se snažili tuto nesouvislost vysvětlovat i zákonodárcům. „Obavy, že by se snad v souvislosti s rovným manželstvím mohl rozjet ‚obchod s dětmi‘, jsou zcela zavádějící, nepravdivé a mají vyvolávat iracionální strach,“ uvedla právnička iniciativy Lucia Zachariášová. Tento narativ podle ní považuje za pravdivý až pětina obyvatel Česka.

Spolu s návrhem uzákonění manželství pro všechny se ve Sněmovně má na další schůzi probírat i změna ústavního zákona, v níž skupina poslanců pod vedením KDU-ČSL chce v Listině základních práv a svobod jasně definovat, že manželství je pouze svazkem muže a ženy.

Reklama

Doporučované