Hlavní obsah

Sněmovna schválila manželství pro homosexuály v prvním čtení. Kdo jak hlasoval?

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Proti zákonu hlasoval celý klub SPD, téměř všichni občanští demokraté a většina lidovců, celkově 58 hlasů.

Reklama

aktualizováno •

Sněmovnou prošly v prvním čtení zákony obou táborů - jak těch, kteří usilují o manželství pro homosexuály, tak těch, kteří chtějí zakotvit, že manželství je pouze svazek muže a ženy.

Článek

Poslankyně a poslanci nejprve poslali do druhého čtení zákon, který by umožnil manželství pro stejnopohlavní páry. Návrh na jeho odmítnutí zamítli.

Proti zákonu hlasoval celý klub SPD, téměř všichni občanští demokraté a většina lidovců, celkově 58 hlasů. Aby manželství bylo pro lidi bez ohledu na sexuální orientaci, hlasoval celý klub STAN, TOP 09 a Pirátů. Na příznivcích zákona byla během dne patrná nejistota, zejména z toho, jak se zachová hnutí ANO. To nakonec přispělo 20 hlasy, včetně místopředsedy Sněmovny Karla Havlíčka nebo šéfky sněmovní frakce ANO Aleny Schillerové.

Celkově to nakonec bylo 68 hlasů. Zbytek Sněmovny chyběl, nebo se zákonodárci hlasování zdrželi.

TOP 09 a hnutí STAN pak během dne „stáhly“ do Sněmovny všechny své lidi. Markéta Pekarová Adamová například Seznam Zprávám řekla, že kvůli hlasování odložila odlet na konferenci do Španělska.

Jak kdo hlasoval, najdete zde. (Hlasovalo se o odmítnutí návrhu, tedy „ANO“ znamená hlas pro odmítnutí zákona o manželství pro homosexuály, pozn. red.)

O pár minut později pak poslanci a poslankyně jednali o konkurenční ústavní změně, která jde proti „manželství pro všechny“ a chce do základní Listiny práv a svobod propsat, že manželství je jen mezi mužem a ženou. I tu poslali dál do zákonodárného procesu.

Hlasování bylo tentokrát méně těsné. Pro to, aby se Sněmovna věcí dále zabývala, hlasovali všichni poslanci hnutí ANO, ODS, a SPD a s jednou výjimkou i lidovci. Celkově se tak sešlo 86 hlasů.

Jak kdo hlasoval, najdete zde.

Grolich: Omlouvám se

Plénum dolní komory Parlamentu se ve čtvrtek rozdělilo na dva nesmiřitelné tábory, které výjimečně nebyly definovány stranickou příslušností.

Důvodem bylo projednávání novely občanského zákoníku, která by měla zrovnoprávnit manželství i pro stejnopohlavní páry.

Z obou stran během dopoledne opět zaznívala řada výroků. Například lidovecký poslanec Šimon Heller kolegům připomněl, že je z jižních Čech, které jsou zemědělským regionem.

„U nás na jihu Čech je hovězí vždy hovězí, kuřecí je kuřecí a manželství bude vždycky svazkem muže a ženy,“ prohlásil.

Jeho stranický kolega Hayato Okamura pak dodal, že manželství je „výsostný prostor pro kvalitní výchovu dětí, zejména v letech dospívání, kdy se formuje jejich identita“. Dodal, že ne vše, co je zde dlouhou dobu, je špatné. „Ne vše je potřeba inovovat.“

Nejen v reakci na tato lidovecká prohlášení ve sněmovní debatě napsal večer lidovecký hejtman Jan Grolich omluvu: „Cítím, že za některé výroky ‚mých kolegů‘ je potřeba se omluvit. Omlouvám se,“ napsal na twitteru.

Na jeho stranu se přidala i poslankyně Marie Jílková. „Bohužel dnes nemohu být přítomna v Poslanecké sněmovně, chvílemi snad spíš bohudík. Ráda bych veřejně řekla, že v KDU-ČSL existuje i skupina lidí, kteří podporují manželství pro všechny.“

Debata poslankyň o stejnopohlavních svazcích

Manželství pro všechny ano, nebo ne? Názory politiků na toto téma se různí. Seznam Zprávy pozvaly k jednomu stolu čtyři poslankyně, které dlouhodobě výrazně hájí názor pro, nebo proti.

Poslanec opozičního hnutí SPD a lékař Jan Síla zabrousil i do asistované reprodukce, z níž se podle něj stal byznys, který může mít nedozírné následky pro budoucnost populace.

„Pokud na to budete mít, v budoucnosti si koupíte dítě jako domácího mazlíčka podle svých požadavků – blond klučinu s výškou 190 cm a třeba s IQ 180. Většina těch, co na to mít nebudou, se stane podřadnou rasou, jejíž IQ bude řízeno neúprosnou Gaussovou křivkou,“ hlásal.

Síla šel ještě dál – uvedl, že pokud se dítě dostane „do péče dvou pedofilů“, bude to pro něj znamenat ve školce a ve škole hrozbu šikany. „Také pokud bude dítě vychováváno v gay vztahu stylem, že je normální, když muž má anální sex s mužem, tak je do budoucna cosi špatně,“ řekl poslanec SPD a dodal, že je nutné zvrátit současný vývojový trend a vrátit se k „tradiční rodině“. „Tradiční rodinu nepovažuji za anachronismus, ale naopak za základní podmínku pro reparaci aktuálně probíhající morální a fyzické devastace naší společnosti.“

Manželství pro všechny ve Sněmovně

Hnutí ANO, které nově chce být konzervativní, navrhuje projednat manželství gayů. A liberální poslanci z řad vládní koalice hlasují proti. Prohodili si snad poslanci role?

Kdo chce manželství více lidí, ať se přihlásí

Nový předseda lidoveckého poslaneckého klubu Aleš Dufek ve Sněmovně vyjádřil obavu, že s manželstvím pro všechny nastane za pět až deset let ve společnosti zmatek. „Všichni budou chtít manželství, možná i skupiny osob,“ tvrdil.

Poslankyně STAN Barbora Urbanová to označila za falešný argument. „Pokud by někoho napadlo rozšířit manželství na více osob, ať se k tomu přihlásí teď hned. Zjistíme, kolik takových lidí tady je. Myslím, že to nebude nikdo, tudíž to za pět let opravdu nehrozí,“ řekla.

Berenika Peštová z ANO pro změnu mluvila o historce své dcery, která před třemi lety studovala v Kanadě. „Když jsme si telefonovaly, říkala mi, že tam mají tři pohlaví – muže, ženu a to. Tak jsem jí říkala, že bude trvat dlouho, než to k nám dojde. A už je to tady. Podle mě jsou ale jen dvě pohlaví – muž a žena. Ostatní jsou jen nějaké pocity,“ pravila v diskuzi.

Předseda lidoveckého klubu Dufek pak ještě dodal, že manželství je svazkem muže a ženy po tisíce let. „Bylo to tak za otrokářské společnosti, feudalismu, komunismu, nacismu,“ vypočítal.

Na debatu reagovala apelem i zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. „Výroky, které zde zaznívají, jsou ostudné a zraňující,“ napsala na twitteru.

Reklama

Doporučované