Hlavní obsah

Dohoda: Manželství by mělo být pro všechny, ale bude mít dva názvy

Foto: vláda.cz

Jedna z vyjednavaček dohody - předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Reklama

V Poslanecké sněmovně se schyluje k velké dohodě na tématu, které štěpí vládní strany i opozici. Jde o manželství pro všechny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kompromis lze shrnout takto: Stejnopohlavní páry získají stejná práva, jaká dnes mají manželé, ale jejich svazek se nebude jmenovat manželství, nýbrž partnerství.

Takový kompromis jako řešení prosazují šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a poslanec Josef Bernard z hnutí STAN. Věří, že zákon, který už prošel prvním čtením, je možné do konce roku definitivně prosadit.

„Nechci dohodu úplně zakřiknout, ale blížíme se k shodě na tom, že pokud nebudeme trvat na názvu manželství, tak srovnáme práva, a to včetně společných adopcí. A já doufám, že někdy v budoucnosti česká společnost i její politická reprezentace dospěje k názoru, že je jedno manželství,“ říká Pekarová Adamová.

Hlavní vyjednavač dohody, poslanec Bernard, nechce o rodícím se kompromisu vůbec mluvit. Nechce rozlítit především poslance ANO a ODS před tím, než se jejich sněmovní kluby budou návrhem zabývat. Což bude příští úterý.

Kdo tedy podle dohody v čem ustoupí? Piráti a několik liberálních poslanců STAN, kteří to nepovažují za skutečnou rovnoprávnost. Kompromis označují za „polomanželství“, polovičaté řešení a pokračování diskriminace, kterým se naznačuje, že gayové a lesby jsou pololidé.

„Současné složení Sněmovny a Senátu bohužel většinově odmítá manželství pro všechny podpořit. Na stole je nyní alespoň návrh, který by duhovým rodinám narovnal práva včetně rodičovských, což jsme ochotni v zájmu tisíců dětí a rodičů, co dnes žijí v nejistotě, podpořit. Považujeme to za krok správným směrem, stále to ale není férové a úplné řešení, o které dál usilujeme,“ říká místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

Autoři kompromisu očekávají, že ustoupí konzervativní poslanci z ODS, kteří nebudou přijetí zákona blokovat. Třeba klidně jen tím, že se hlasování nezúčastní, čímž sníží kvórum hlasů potřebných pro schválení změny.

Dnes je to tak, že z 34 poslanců ODS podporují manželství pro všechny jen tři - ministryně obrany Jana Černochová, ministr kultury Martin Baxa plus místopředsedkyně klubu Eva Decroix.

„Není to tak, že jsme úplně zablokovaní nebo bigotní, jak se nás někdo snaží vykreslit. Naopak, věci se hýbou, příští týden budeme v našem poslaneckém klubu o kompromisu jednat. Každopádně dvě věci už teď debatu odblokovaly - upuštění od názvu manželství a také příprava zákona o náhradním mateřství,“ říká poslankyně Decroix.

Náhradní mateřství, někdy nazývané surogátní, se dnes pohybuje v šedé zóně. Někteří konzervativní poslanci mají obavu, že po přidělení plných rodičovských práv homosexuálním párům se ve velkém rozjede byznys s „dětmi na zakázku“. Právě zákon, který chystá Ministerstvo spravedlnosti a který přesně stanoví podmínky pro náhradní mateřství, by měl jejich obavy odbourat.

A lidovci? Sice si ponechávají svůj aktivní odpor, ale mimo záznam říkají, že už téma chtějí mít také za sebou. Ostatně i průzkumy preferencí jim ukazují, že řeči „hovězí je hovězí“ nikdo neocenil a moc jim nepomáhají.

V KDU-ČSL teď hodně argumentují bývalou německou kancléřkou Angelou Merkelovou, chtějí to udělat jako ona. Ta byla také proti, řekla veřejně své argumenty, hlasovala proti, ale aktivně nebránila tomu, aby Německo v roce 2017 umožnilo homosexuálním párům uzavírat manželství a také adoptovat děti.

„O mně myslím všichni vědí, že jsem hodnotově jasně konzervativně ukotven. Přesto považuji za chybu, že v KDU-ČSL máme neustálou tendenci hodnotová témata zužovat na Istanbulskou úmluvu či manželství pro všechny. Zcela to překryje jiná pozitivní témata, která nás mají profilovat. Je to velká chyba, toto musíme změnit,“ vytkl nedávno svým spolustraníkům ministr zemědělství Marek Výborný.

Součástí kompromisní dohody by tak mělo být i to, že KDU-ČSL přestane tlačit z druhé strany. Tedy, že nebude usilovat o změnu Ústavy tak, aby manželství bylo definováno výhradně jako svazek muže a ženy. Ústavní zákaz manželství pro gay a lesbické páry dnes mají v Polsku, Maďarsku nebo v Rusku.

Klíčové ANO

Dohoda na kompromisu zatím není s opozičním hnutím ANO, které nakonec rozhodne tím, kolik ze 72 Babišových poslanců dodá liberální hlasy. V prvním čtení jich bylo dvacet, ale bez názvu „manželství“ by stejná práva pro svazky homosexuálů mohli podpořit i další, alespoň to deklarují.

„Uvidíme, jaký přesně bude zákon, neznám detaily. Ale obecně princip, že narovnáme práva, ale bude jiný název pro svazek, určitě podporuji. Ostatně totéž jsem sám navrhoval už v minulém volebním období, ale aktivisté tehdy byli proti, že jde jen o polovičaté řešení. Přitom jsme to mohli už dávno mít,“ říká poslanec Patrik Nacher z ANO.

I ti největší optimisté, kteří volají o přijetí zákona o stejnopohlavních manželství a argumentují podporou 65 procent veřejnosti, si uvědomují největší riziko. A tím je Marek Benda, vlivný konzervativní šéf poslanecké frakce ODS, který celé téma bere velmi osobně.

Jeho ideální variantou bylo to, že registrovaným stejnopohlavním párům se rozšíří některá méně důležitá práva (třeba společné příjmení, vdovský/vdovecký důchod), ale možnost adoptovat společně děti rozhodně nezískají.

Reklama

Doporučované