Hlavní obsah

Manželství pro všechny? Aliance pro rodinu řídí skrytou kampaň mezi poslanci

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Lidé napojení na ultrakonzervativní skupinu Aliance pro rodinu vedou mezi poslanci kontaktní kampaň. Snaží se zamezit schválení manželství nebo partnerství pro homosexuální páry. Řídí se desaterem, jak být co nejpřesvědčivější.

Článek

Boj o manželství pro všechny se pomalu blíží do finále, poslanci o něm mohou hlasovat už příští týden. Zatímco iniciativa Jsme fér na sebe strhla pozornost billboardovou kampaní u poslaneckých kanceláří, lidé napojení na ultrakonzervativní skupinu Aliance pro rodinu vedou kontaktní kampaň. Oslovují poslance ve svém okolí nebo jim píšou dopisy podle předepsaného vzoru.

Kampaň odpůrců manželství pro stejnopohlavní páry koordinuje Miroslav Novák, truhlář z Milhostic u Tábora a autor petice Dopis77. On sám už se sešel třeba s předsedou ANO Andrejem Babišem.

„Napsal jsem mu esemesku a on mi napsal, že se můžeme sejít. Přednesl jsem mu svoje argumenty, ať se rozhodne podle sebe,“ popisuje muž, který agituje pro uzákonění manželství jako svazku muže a ženy.

Kromě Babiše se Novák snažil přesvědčit i řadu dalších poslanců.

„Když mi někdo odepíše, že na mě bude mít čas, tak za ním zajedu. A když mi někdo zavolá zpátky, tak si popovídám po telefonu a vůbec neřeším, z které politické strany ten člověk je,“ říká o přesvědčování poslanců. „Mluvil jsem i s několika poslanci ve Sněmovně, když jsem předával dopis. A pak na nějakém výboru, který se konal zrovna v době, kdy jsem byl v Praze, tak jsem tam zašel. Bavili jsme se třeba na chodbě. Mně je to i trapné, protože ty poslance neznám, takže si k tomu kukuči nedokážu přiřadit konkrétní jméno.“

77 podnikatelů proti manželství homosexuálů

Otec sedmi dětí Miroslav Novák založil se svojí manželkou Jitkou spolek Liga pár párů. Podle svých slov pomáhají mladým párům s přípravou na manželství, slogan na jejich webu zní: Pro každého, kdo chce porozumět své plodnosti a vědomě se podílet na jejím naplnění.

„Děláme přípravy snoubenců, spíš zespoda, nikdy jsme nebyli vidět. Podporoval jsem některé věci, včetně Aliance pro rodinu, ale paní Jochovou jsem v podstatě neznal. Viděl jsem ji kdysi na nějaké konferenci, to bylo jedinkrát, kdy jsem ji viděl naživo. A pak jsme se seznámili při předávání našeho dopisu, od té doby jsme v kontaktu,“ popisuje Novák.

Spolek je názorově, přes osobní známosti i přes odkazy na webových stránkách propojený s Aliancí pro rodinu a dalšími podobnými spolky. Například s Hnutím pro život, které na sebe upozornilo masivní billboardovou kampaní a které bojuje proti legálním potratům, nebo s Centrem naděje a pomoci, které má podobnou agendu.

Miroslav Novák na sebe upozornil v říjnu 2023, kdy předal premiérovi Petru Fialovi petici nazvanou Dopis77. Reagoval tehdy na prohlášení 66 korporací, které podporují manželství pro všechny. Dopis77 podepsali podnikatelé s opačným názorem.

Později shromáždil ještě některé lékaře, učitele a pracovníky v sociálních službách s podobným viděním světa. Odmítá, že by jeho aktivitu řídila ultrakonzervativní Aliance pro rodinu.

„Rozhodně s nimi nechci být spojovaný ve smyslu, že bychom byli jedna organizace. Já chci kopat vždycky sám za sebe a za lidi, kteří podepsali naši výzvu,“ říká Novák.

Homosexualita je nemoc, hlásá hnutí

Aliance pro rodinu je poměrně známá a přinejmenším u části společnosti spíš nechvalně proslulá organizace. Její předsedkyně Jana Jochová vešla v širší známost v roce 2019, kdy v televizní debatě tvrdila, že homosexualita je nemoc. Dnes je Jochová asistentkou vládního poslance Václava Krále z ODS.

Zástupci různých křesťanských skupin loni v létě vyzvali vládu v čele s premiérem Petrem Fialou, aby se od vazeb na Alianci pro rodinu odstřihla. V petici upozornili na působení této konzervativní skupiny na Ministerstvu práce a sociálních věcí a Ministerstvu spravedlnosti a kritizovali její napojení na ultrakonzervativní zahraniční skupiny Ordo Iuris a Alliance Defending Freedom, které v Polsku a v USA lobbují za kriminalizaci potratů a omezování práv sexuálních menšin.

Naproti tomu „vesnický truhlář“ Miroslav Novák a jeho „volné sdružení podnikatelů, kterým záleží na budoucnosti naší země“, tuto negativní nálepku nemají. Spojení s Aliancí pro rodinu sice není zřejmé na první pohled, ale ve skutečnosti je velmi výrazné. Mezi oběma skupinami jsou osobní vazby, navzájem na sebe odkazují na webových stránkách a podporují se na sociálních sítích i v hromadných e-mailech.

Foto: Seznam Zprávy

Aliance pro rodinu podporuje Miroslava Nováka a jeho petici.

Především se ale Aliance pro rodinu přímo podílela na návodu, podle kterého lidé kolem Miroslava Nováka mají přesvědčovat politiky ze svého regionu, aby hlasovali proti manželství pro všechny.

„Jsme prodlouženou rukou v terénu“

Skupina lidí, kterou Novák shromáždil, dostala prostřednictvím e-mailu návod, jak politiky nejlépe přesvědčit. On sám tuto aktivitu nijak neskrývá. Naopak lidi nabádá, aby se hlásili k tomu, že zastupují „víc než 1000 lidí“. Svým podporovatelům ale Novák napsal, že jsou v této věci prodlouženou rukou Jany Jochové.

„Mnoho z vás zná Alianci pro rodinu. V této věci nejednáme za Alianci, ale Jana Jochová o této naší iniciativě ví a podporuje ji. Jsme jakousi prodlouženou rukou v terénu,“ píše Novák.

Detaily si mají nastudovat přímo podle pokynů Aliance pro rodinu.

„Ve hře je několik pozměňovacích návrhů a možností pro poslance, jak hlasovat, protože je nedokážu přesně popsat, kopíruji, co k tomu napsala Aliance pro rodinu,“ píše se v e-mailu určeném dobrovolníkům.

Aliance pro rodinu pro ně připravila podrobný rozbor všech pozměňovacích návrhů, o kterých budou poslanci hlasovat. Některé označuje za neutrální, před jinými varuje a dva doporučuje ke schválení.

Doporučení? Zamítnout

„Z poslaneckého klubu KDU-ČSL se zcela vydělil poslanec Jiří Navrátil a společně s prof. Helenou Válkovou (ANO), kterou jsme naposledy ve Sněmovně viděli v doprovodu právničky a lobbistky ze Jsme fér Lucie Zachariášové, připravil návrh zákona, který dává stejnopohlavním párům v partnerství všechna práva stejně jako manželům včetně možnosti osvojování (adopce) dětí,“ píše se například v návodu. „Je namístě obava, že se z přátelství či přesvědčení k poslanci Navrátilovi přidají i někteří další progresivnější lidovci.“

Jako nejlepší je v návodu označen pozměňovací návrh od Václava Krále (ODS), kterému dělá asistentku právě Jana Jochová z Aliance pro rodinu, a návrh Aleše Juchelky (ANO), jehož asistentkou byla ještě nedávno Zdeňka Rybová, mluvčí Hnutí pro život. Pro tyto dva pozměňovací návrhy mají poslanci zvednout ruku.

„Naše prosba či doporučení, jak hlasovat: Myslíme, že by bylo nejlepší, kdyby byl poslanecký návrh o redefinici manželství zamítnut. Případně byl přijat PN Václava Krále (ODS) a Aleše Juchelky (ANO),“ stojí v návodu pro dobrovolníky.

Organizátoři kampaně si vytipovali konkrétní poslance, u kterých cítí šanci je přesvědčit. A k těmto poslancům potom přiřadili jednotlivé dobrovolníky. Kromě podpůrných argumentů, které mohou použít, dostali také desatero, podle kterého mají postupovat.

Desatero pro přesvědčení vybraných poslanců

  • 1) Pokusili jsme se z 200 poslanců vybrat ty, které má cenu oslovit. (Jejich názor neznáme nebo váhají).
  • 2) Rozdělili jsme je do spádových oblastí (podle adres regionálních kanceláří).
  • 3) Vás, kteří jste ochotni poslance navštívit, jsme rozdělili do skupin podle bydliště a přiřadili k vám poslance z okolí. Někde jste sami, jinde je vás víc. Po republice je 14 různě velkých skupin.
  • 4) Je na vás se domluvit ve svojí skupině, kdo koho navštíví. Chce to koordinátora skupiny (šéfa). Není čas hledat, kdo je nejvhodnější, (nemohu to dělat odtud pro 14 skupin, neznám většinu z vás). Máte na sebe maily, napište si, dejte si na sebe telefon nebo oslovte ostatní jako první. Máme týden na oslovení poslanců (do 26. 2.) Třetí čtení a hlasování může být kdykoli od 28. 2.  
  • 5) Nebojte se ostatní ze skupiny oslovit, není čas na to dávat si přednost, je čas jít. Pokud se nepodaří poslance navštívit osobně, napište doporučený dopis (domluvte se, kdo koho osloví, navštíví, napíše).

Reklama

Doporučované