Hlavní obsah

Soud mezi Zemanem a Stehlíkovou začne v říjnu

Foto: Seznam Zprávy, ČTK

ilustrační fotografie.

Reklama

Hrad podal žalobu na lékařku a bývalou ministryni Džamilu Stehlíkovou kvůli jejím výrokům o zdraví prezidenta Miloše Zemana začátkem roku.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 3 začne řešit spor mezi prezidentem Milošem Zemanem a Džamilou Stehlíkovou 18. října. Vyplývá to z informačního systému soudu.

Předseda soudu Radek Mařík na dotaz Seznam Zpráv potvrdil, že jednání u soudu je naplánované na 18. října v 9:30 hodin.

Spor se Stehlíkovou se týká výroků z října loňského roku. V souvislosti s tehdejším Zemanovým zdravotním stavem Stehlíková například napsala na svém blogu nebo řekla médiím, že abstinence prezidenta v nemocnici vedla k náběhu na delirium tremens a právě jeho léčba zářijový pobyt Zemana v Ústřední vojenské nemocnici prodloužila.

Mluvila také o těžce poškozeném mozku nebo o metabolickém rozvratu kvůli alkoholické jaterní cirhóze.

Advokát Artur Ostrý zatím oficiální zprávu o nařízeném jednání nemá, na soud se ale spolu s Džamilou Stehlíkovou připravují. „Protistrana si zajistila znalecký posudek, nicméně jeví v určitých znacích nejasné body a hlavně závěry, budeme polemizovat se závěry tohoto znaleckého posudku. Obě strany se svá tvrzení snažily prokázat, předkládaly důkazy,“ řekl Seznam Zprávám advokát Ostrý.

Hrad: Výroky byly za hranou

Hrad žalobu podal v pondělí 31. ledna. „Týká se přesně vymezených výroků. Samotná doktorka Stehlíková řekla, že není gastroenterolog, že se vyjadřuje vzhledem ke své pětatřicetileté praxi psychiatričky, odborné specializované lékařky,“ uvedl hradní advokát Marek Nespala.

Podle něj si ze Stehlíkové buď někdo udělal legraci a dal jí nesprávné informace o prezidentově stavu, nebo si je vymyslela. „Důležité je, že se doktorka Stehlíková k této věci neustále vyjadřuje i po podání žaloby, pokračuje v tom. Bude na posouzení soudu, jak toto její chování – které je za všemi hranami, o lékařské etice ani nemluvím – ocení,“ dodal.

Řízení před nezávislým soudem je nejlepší cestou k odhalení pravdy, toho, co se dělo na Hradě minulý rok.
Džamila Stehlíková, lékařka a bývalá ministryně

Stehlíková začátkem roku ve vyjádření pro Seznam Zprávy řekla, že žalobu očekávala.

„Vnímám ji jako další zastrašovací a zastírací manévr Kanceláře prezidenta republiky, jehož týmu je Nespala součástí,“ říká ve vyjádření pro Seznam Zprávy Stehlíková.

Znovu zopakovala, že je připravena na soudní řízení a žaloba jí nevadí. „Řízení před nezávislým soudem je nejlepší cestou k odhalení pravdy, toho, co se dělo na Hradě minulý rok. Jsem proto za tuto žalobu ráda, nejde o mě, ale o to, aby pravda vyšla najevo v zájmu všech občanů,“ dodala Stehlíková.

Hrad jí už dříve zaslal předžalobní výzvu, ve které kromě omluvy požadoval i zaplacení milionu korun na účet Fondu ohrožených dětí. Stehlíková řekla, že k omluvě ani zaplacení požadované částky důvod nevidí a že počká na soud.

„Měla jsem obavy o zdraví pana prezidenta, proto jsem vyjádřila své domněnky, svoji diagnostickou úvahu a vyzvala jsem konzilium, aby se vyjádřilo ke zdraví prezidenta,“ uvedla už dříve Stehlíková.

Lékařka zdůvodňuje svoje jednání i tím, že Zemanovo okolí o zdravotním stavu prezidenta dlouho neinformovalo a nebylo jasné, zda jeho stav neovlivňuje nezávislý výkon jeho ústavních funkcí coby prezidenta České republiky. A zaznívaly prý také irelevantní informace.

Hospitalizace v ÚVN

Zeman byl loni na podzim dvakrát hospitalizován, poprvé v září, podruhé od října do listopadu. Při druhé hospitalizaci byl zpočátku ve vážném stavu na klinice intenzivní medicíny ÚVN. Důvod pobytu v nemocnici Pražský hrad nezveřejnil.

Lékaři nutnost péče zdůvodnili komplikacemi spojenými s jeho chronickým onemocněním. Zeman opakovaně mluvil o tom, že trpí nechutenstvím. Člen prezidentova lékařského konzilia chirurg Pavel Pafko řekl, že Zeman má chronické jaterní onemocnění, a naznačil, že jde o cirhózu jater.

Reklama

Doporučované