Hlavní obsah

SPD posílá do boje o Hrad poslance Baštu. Už má podpisy poslanců

Foto: Petr Topič/MAFRA, Profimedia.cz

Poslanec SPD Jaroslav Bašta bude kandidovat na Pražský hrad.

Reklama

V Praze se sešlo celostátní grémium hnutí SPD. Představilo své lídry do nadcházejících voleb a nominovalo poslance Jaroslava Baštu na post prezidenta. Subjekt vedený Tomiem Okamurou by na podzim chtěl uspět i v Praze.

Článek

Kuloáry hotelu Duo v pražském Střížkově praskaly v sobotu ve švech. Do hlavního města dorazilo 250 zástupců členské základny hnutí SPD, které zde představilo lídry kandidátních listin pro komunální a senátní volby.

Opoziční subjekt vedený Tomiem Okamurou zároveň oznámil, že prezidentským kandidátem hnutí bude poslanec, bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině a někdejší člen Zemanovy vlády Jaroslav Bašta.

„Tady mám arch s podpisem 20 poslanců. SPD podává svého kandidáta. Navrhl jsem já osobně předsednictvu kandidáta na prezidenta republiky,“ uvedl k Baštově nominaci šéf hnutí Okamura. „Přestože jsem nominantem SPD, můj profil svědčí o tom, že by mě mohli volit i jiní občané,“ uvedl na tiskové konferenci Bašta. Sbírat podpisy občanů, jako to činí někteří jiní kandidáti, nebude.

Místopředseda hnutí Radim Fiala dodal, že nominace vlastního kandidáta svědčí o tom, že SPD nabírá na síle. „Jsme přesvědčení, že máme výborného kandidáta na prezidenta republiky. Jsme velkou stranou, zhruba třetí na pásce dle preferencí. Proto bychom měli mít svého kandidáta,“ dodal poslanec Fiala.

Předseda SPD Tomio Okamura v pražském hotelu Duo při představování kandidátů prohlásil, že nadcházející volby budou referendem o vládě Petra Fialy. „Půjde o to říct stop pětikoaliční vládě,“ doplnil ho Radim Fiala. Podobně hovořil nedávno i šéf ANO Andrej Babiš, který rovněž označil volby za referendum o vládě Petra Fialy.

Zajímavé na sobotním setkání Okamurovců bylo i to, jakým způsobem se hnutí zaměřilo na prezentaci kandidátů na pražský magistrát. Právě tam by hnutí chtělo poprvé uspět a obsadit kandidáty zastupitelstvo hlavního města. Lídrem SPD v Praze je architekt Milan Urban.

Do Senátu bude za SPD kandidovat i poslanec Jiří Kobza či bývalý poslanec ČSSD a někdejší kandidát na ústavního soudce Zdeněk Koudelka.

Okamura bez Hradu

Letos na jaře svou kandidaturu na Hrad přitom nevylučoval ani Tomio Okamura. Nyní však vysvětlil, že se chce soustředit na přípravu SPD pro další volby.

„Chci se plně věnovat práci pro občany. Chci vést SPD k co nejlepším výsledkům ve volbách. Chci sloužit našim voličům k tomu, abychom mohli realizovat náš program. Chci se soustředit na další volby,“ uvedl Okamura v sobotu.

Podle červencového prezidentského modelu agentury Median by v prvním kole vyhrál expremiér Andrej Babiš (25,5 %) před Petrem Pavlem (21 %), který kandidaturu na Hrad oficiálně oznámil na začátku týdne. Dle volebního modelu by se o třetí místo podělili Marek Hilšer a Danuše Nerudová (7,5 %). Šéf odborů Josef Středula by v červenci skončil pátý (7 %).

Lze však předpokládat, že šance jednotlivých kandidátů se budou na podzim měnit. A to zejména s ohledem k vysokým cenám energií, což v kombinaci s téměř 18% inflací vytvoří nepříjemný společensko-ekonomický koktejl, který se promítne i do politických preferencí obyvatelstva.

Reklama

Doporučované